Gunakan 7 Tabiat Ini untuk Kesihatan Jantung

, Jakarta - Salah satu organ penting dalam tubuh yang berfungsi tanpa henti adalah jantung. Ia mempunyai peranan dan tugas yang sangat penting untuk kelangsungan hidup organ tubuh yang lain, iaitu mengepam darah ke seluruh badan. Oleh itu, kesihatan jantung harus sangat mementingkan pemeliharaan berterusan untuk mengelakkan penyakit.

Fungsi jantung akan mudah rosak sekiranya anda tidak menjaga kesihatannya. Cara menjaga kesihatan sebenarnya sangat mudah jika anda menjadikannya kebiasaan dalam hidup. Sekiranya anda mengekalkan tabiat sihat ini dan melakukannya secara konsisten, kesihatan jantung anda akan terjaga.

Baca juga: Bagaimana Mengenali Gejala Serangan Jantung?

1. Bersenam

Anda mungkin pernah mendengar bahawa senaman sangat baik untuk kesihatan jantung. Walaupun anda bosan membaca atau mendengarnya, pakar kesihatan tidak akan bosan untuk mengatakan bahawa senaman penting dilakukan sebagai kebiasaan untuk badan yang sihat, salah satunya adalah organ jantung. Anda boleh memilih sukan apa pun yang menjadikan badan anda lebih aktif yang anda suka.

2. Kurangkan Pengambilan Garam

Sekiranya anda dapat mengurangkan pengambilan garam rata-rata hingga setengah sudu teh sehari, risiko penyakit jantung anda akan berkurang dengan ketara. Garam adalah salah satu pencetus utama masalah kesihatan jantung. Oleh itu, anda harus lebih bijak dalam kebiasaan menambahkan garam pada makanan atau memakan makanan segera yang mengandungi banyak garam.

3. Bergerak dan melakukan aktiviti fizikal

Anda harus sedar bahawa duduk terlalu banyak dapat memendekkan hidup. Bergerak dan aktif adalah kebiasaan yang harus anda mulakan selain bersenam. Anda boleh bergerak dan melakukan aktiviti ketika membersihkan rumah, merapikan meja pejabat, atau berjalan-jalan santai, yang paling penting ialah anda sentiasa aktif secara fizikal. Sekiranya anda ingin mempunyai hati yang sihat dan menjalani kehidupan yang panjang, tidak ada alasan untuk melakukannya malas (malas).

Baca juga: Serangan Jantung Berlaku Lebih Sering Pada Pagi, Benarkah?

4. Makan Coklat

Coklat gelap tidak hanya sedap, tetapi juga mengandungi flavonoid yang dapat menyuburkan jantung. Sebatian ini membantu mengurangkan keradangan dan menurunkan risiko penyakit jantung. Namun, pilihlah coklat gelap (coklat susu tidak berlebihan) dan konsumsilah secara sederhana, jadi sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung.

5. Ketawa terbahak-bahak

Ketawa terbahak-bahak dalam kehidupan seharian ketika bergurau dengan rakan, menonton filem lucu, atau menonton komedi sebenarnya adalah tabiat yang menyihatkan hati. Ketawa dapat menurunkan hormon stres, mengurangkan keradangan pada saluran darah dan meningkatkan tahap lipoprotein berketumpatan tinggi (HLD), juga dikenal sebagai "kolesterol baik."

6. Membesarkan Haiwan Peliharaan

Mengasuh haiwan kesayangan kadang-kadang dapat memberi anda perasaan lebih daripada sekadar mempunyai kawan baik. Sebenarnya, membesarkan haiwan dan merawatnya dengan cinta mempunyai banyak manfaat kesihatan. Memelihara haiwan dapat membantu meningkatkan fungsi jantung dan paru-paru. Ia juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Oleh itu, pertimbangkan untuk membesarkan haiwan kesayangan.

7. Sentiasa Luangkan Masa untuk Sarapan

Makan pada awal hari adalah penting. Makan sarapan berkhasiat setiap hari dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat. Luangkan masa yang istimewa, kerana sarapan ketika melakukan aktiviti lain tidak berkualiti. Di samping itu, pilih makanan yang menyihatkan jantung seperti:

  • Biji-bijian utuh, seperti oatmeal, bijirin bijirin penuh, atau roti gandum.
  • Sumber protein tanpa lemak, seperti daging ayam belanda atau mentega kacang
  • Produk tenusu rendah lemak, seperti susu rendah lemak, yogurt, atau keju.
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran.

Baca juga: Bukan hanya sakit dada, ini adalah 14 tanda penyakit jantung

Itulah beberapa tabiat yang boleh anda lakukan setiap hari untuk kesihatan jantung. Sekiranya anda mempunyai masalah berkaitan jantung yang lain, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut mengenai pengendaliannya. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 28 Petua Jantung Sihat.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tabiat Sihat Teratas untuk Jantung Anda.