Kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran boleh bercakap lewat

, Jakarta - Namanya juga orang tua, segala bentuk masalah kesihatan, bahkan sedikit pun pada anak-anak, boleh menyebabkan kegelisahan yang luar biasa. Ini termasuk ketika anak anda mengalami masalah pendengaran. Masalahnya, gangguan ini sering sukar disedari kerana kanak-kanak, terutama pada usia bayi dan balita, belum dapat menyatakan perkara-perkara aneh yang berlaku pada tubuh mereka. Lebih-lebih lagi, kehilangan pendengaran pada kanak-kanak yang tidak dirawat dengan segera, berpotensi menyebabkan kelewatan pertuturan.

Ya, nampaknya terdapat sebilangan kes di mana ibu bapa sering bertanya-tanya, kenapa anak saya sudah dewasa tetapi belum fasih bercakap. Kemudian setelah diperiksa oleh doktor, ternyata kehilangan pendengaran yang menyebabkan anak mereka tidak dapat bercakap. Oleh itu, dapatkah kita mengetahui kewujudan gangguan pendengaran pada kanak-kanak sejak mereka masih bayi? Apakah penyebab kehilangan pendengaran pada anak-anak dan apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa?

Baca juga: 5 Jenis Kehilangan Pendengaran Yang Perlu Anda Ketahui

Penyebab kehilangan pendengaran pada kanak-kanak boleh berbeza-beza. Sebilangan besar kes kehilangan pendengaran pada kanak-kanak disebabkan oleh gangguan genetik, iaitu ketika sebahagian daripada mereka mempunyai sejarah kehilangan pendengaran keluarga.

Selain gangguan genetik, kehilangan pendengaran pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh:

 • Jangkitan pada ibu semasa mengandung.
 • Penggunaan ubat ototoksik oleh ibu semasa mengandung.
 • Trauma kelahiran.
 • Sejarah trauma kepala pada kanak-kanak.
 • Mempunyai sejarah penyakit kuning (penyakit kuning), sehingga memerlukan pertukaran transfusi.
 • Sejarah jangkitan otak atau tulang belakang.
 • Sejarah jangkitan telinga.

Bagaimana Anda Boleh Mengetahui Anak Kecil Anda Bermasalah Pendengaran?

Walaupun kedua-duanya mengalami gangguan pendengaran, ciri dan gejala yang ditunjukkan dapat berbeza antara bayi dan anak-anak. Semakin lama kanak-kanak mengalami gangguan pendengaran, perkembangannya akan semakin terganggu. Jadi, dengan mengetahui simptomnya lebih awal, ibu bapa dapat mencegah komplikasi yang lebih teruk.

Baca juga: Anak-anak diam ketika diajak bercakap, mengapa?

Sekiranya anda mengalami pendengaran, bayi atau anak kecil anda biasanya akan menunjukkan tanda-tanda seperti:

 • Tidak terkejut mendengar suara yang kuat.
 • Tidak berpaling untuk bertindak balas terhadap sumber suara (pada bayi yang berumur lebih dari 6 bulan).
 • Tidak mengatakan apa-apa perkataan, seperti "dada" atau "mama", pada usia 1 tahun.
 • Tidak berpusing ketika namanya dipanggil.

Sementara itu, gejala kehilangan pendengaran pada usia kanak-kanak (5 tahun ke atas) dapat dilihat dari:

 • Mula bercakap lewat atau perkembangan pertuturan tidak sesuai dengan usianya.
 • Pengucapan pertuturan tidak jelas.
 • Tidak mengikut arahan.
 • Bercakap dengan suara yang lebih kuat daripada biasa.
 • Selalunya berkata, "Hah?" atau apa?" semasa bercakap dengan.
 • Selalunya menghidupkan televisyen dengan kelantangan tinggi.
 • Cenderung menggunakan satu telinga ketika mendengar atau mengadu bahawa dia hanya dapat mendengar di satu telinga.

Sekiranya Kehilangan Pendengaran Anak Anda Tidak Diatasi Dengan Segera

Kanak-kanak dengan masalah pendengaran yang tidak menjalani terapi akan mengalami gangguan perkembangan bahasa dan pertuturan atau kemampuan kognitif yang mereka perlukan untuk belajar. Sebenarnya, kanak-kanak yang mengalami kehilangan pendengaran sejak lahir hingga usia 2 atau 3 tahun mempunyai risiko tinggi gangguan kekal pertuturan, bahasa, dan kemampuan belajar.

Dengan mengenal pasti kehilangan pendengaran pada anak-anak sedini mungkin, terapi dapat dimulai secepat mungkin, sehingga gangguan perkembangan lebih lanjut pada anak-anak dapat dicegah seminimal mungkin. Dengan alat pendengaran, diharapkan kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran dapat berkembang seperti kanak-kanak normal yang lain.

Oleh itu, jika ibu bapa menemui tanda-tanda kehilangan pendengaran pada anak-anak mereka, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor. Pakar pediatrik kemudian akan menjalankan satu siri ujian pendengaran untuk mengetahui apa yang secara spesifik menyebabkan kehilangan pendengaran anak.

Baca juga: Menyedari Tanda-tanda Kelewatan Pertuturan pada Kanak-kanak

Selain itu, ibu bapa juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan pendengaran pada bayi sejak usia dini, kerana kebanyakan kes kehilangan pendengaran pada bayi hanya dapat dikesan dengan ujian pendengaran. Perlu juga diingat bahawa walaupun pendengarannya sihat ketika bayi, kemungkinan pada usia yang lebih tua muncul gejala kehilangan pendengaran yang baru.

Itulah sedikit penjelasan mengenai kehilangan pendengaran pada kanak-kanak. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!