Petua untuk memudahkan tidur

, Jakarta - Kualiti tidur yang baik adalah salah satu kunci kesihatan fizikal dan psikologi. Tetapi bagaimana jika anda menghadapi masalah tidur? Inilah cara untuk menjadikan anda lebih cepat tidur dan menjauhkan diri daripada kesan negatif dari kurang tidur.

Gunakan Wangian yang Membuat Anda Selesa

Gunakan wangian yang menenangkan di bilik anda minyak pati atau lilin aromaterapi. Lakukan juga regangan pendek yang boleh membuatkan anda tidur lebih nyenyak. Sekiranya anda ingin mengetahui jenis wangian yang dapat menolong anda tidur, anda boleh bertanya kepada doktor di aplikasi tersebut .

(Baca juga: 6 Makanan untuk Membantu Mengatasi Insomnia )

Dalam aplikasi Dalam kes ini, anda juga boleh membeli vitamin yang akan dihantar terus ke tempat anda. Perkhidmatan lain termasuk pemeriksaan makmal. Masukkan jadual dan tempat yang anda mahukan, dan kakitangan makmal akan datang mengikut data yang anda berikan. Sekiranya anda ingin mencuba aplikasi tersebut, muat turun permohonan tidak lama lagi di Google Play atau App Store.

Elakkan Terkena Cahaya

Pada waktu malam, elakkan cahaya biru sebelum tidur. Termasuk dalam kategori cahaya biru adalah cahaya yang datang dari telefon bimbit, komputer, TV, dan peranti elektronik anda yang lain. Lampu yang datang dari alat Ini memastikan mata dan otak anda terjaga. Daripada melihat skrin yang menyala dari alat , anda lebih baik memilih aktiviti lain yang boleh membuat anda mengantuk, seperti membaca buku.

Bersenam secara Rutin

Dalam aktiviti harian, luangkan 30 hingga 60 minit setiap hari untuk bersenam. Dengan aktif pada waktu siang, tubuh anda mendapat isyarat yang membezakan antara bangun dan tidur. Kesan senaman sebelum tidur bagi sesetengah orang sebenarnya boleh membuat mereka terjaga. Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, pilih waktu untuk bersenam pada waktu pagi.

(Baca juga: Selain Insomnia, Keadaan Ini Boleh Diatasi dengan Bersenam )

Elakkan Makanan Tertentu Sebelum Tidur

Di samping itu, diet yang baik juga dapat membantu anda mengatasi masalah tidur, anda tahu! Elakkan makan makanan yang tinggi karbohidrat atau gula selepas makan malam. Sekiranya anda lapar selepas makan malam, pilih makanan ringan yang dapat menstabilkan gula darah anda, seperti sayur-sayuran, yogurt, atau kacang.

Juga ingat untuk menjauhi kafein selepas jam 2 atau 3 petang. Tambahkan suplemen magnesium sejam sebelum tidur jika perlu dan jadikan omega-3 sebagai sebahagian daripada makanan tambahan harian anda untuk merehatkan otot.