Hati-hati, inilah bahaya kegemukan pada wanita hamil

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan masalah kegemukan atau gemuk? Oleh itu, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, pada tahun 2016 kira-kira 19 bilion orang dewasa (18 tahun ke atas) mempunyai berat badan berlebihan. Dari jumlah tersebut, sekitar 650 termasuk dalam kategori kegemukan. Cukup banyak bukan?

Bagi anda yang masih memandang rendah masalah kegemukan, anda pasti merasa cemas. Sebabnya, berat badan berlebihan boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, seperti penyakit jantung, kolesterol tinggi, hingga diabetes.

Nah, mengenai kegemukan, ada beberapa faktor yang mencetuskan kenaikan berat badan, salah satunya adalah kehamilan. Persoalannya, apakah kesan kegemukan pada wanita hamil?

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan yang dialami oleh Wanita Hamil

Masalah Baru Muncul

Pada dasarnya wanita hamil digalakkan untuk menambah berat badan semasa tempoh kehamilan. Tujuannya agar janin mendapat khasiat dan pemakanan yang mencukupi untuk tumbuh. Namun, apa yang berlaku sekiranya ia benar-benar menyebabkan kegemukan?

Sepatutnya, wanita hamil mesti berhati-hati ketika menghadapi masalah kegemukan. Sebabnya, keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai masalah bagi ibu dan janin dalam kandungan.

Jadi, apakah kesan kegemukan pada wanita hamil? Terdapat kajian yang dapat didengar mengenai hubungan antara kegemukan dan kehamilan. Kajian di mana dapat dilihat di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional ia berhak " Obesiti semasa kehamilan: risiko dan pengurusannya ”.

Menurut kajian, kegemukan pada wanita hamil dianggap sebagai salah satu faktor risiko yang paling sering mencetuskan masalah kesihatan pada ibu dan janin. Berbanding dengan wanita dengan berat badan kehamilan yang sihat, wanita gemuk berisiko lebih tinggi keguguran, diabetes kehamilan, preeklamsia, tromboemboli vena, persalinan yang disebabkan, pembedahan caesar, komplikasi anestetik, jangkitan luka, dan masalah dengan penyusuan.

Kesan kegemukan pada kehamilan bukan sahaja menghantui ibu. Masalah berat badan ini juga boleh mencetuskan pelbagai masalah pada janin atau bayi selepas kelahiran. Masih menurut kajian di atas, bayi ibu gemuk berisiko tinggi untuk mengalami kelainan kongenital, pramatang, makrosomia, kematian neonatal, atau kelahiran tidak bernyawa. Pendedahan kepada kegemukan pada rahim juga dikaitkan dengan peningkatan risiko kegemukan dan gangguan metabolik pada masa kanak-kanak.

Bukan bergurau, bukankah kesan kegemukan pada wanita hamil dan janin? Baiklah, bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kehamilan, minta nasihat doktor dan rawatan yang tepat.

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Anda tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga:6 Gangguan Kehamilan yang Muncul pada Trimester Ketiga

Perhatikan diet dan senaman

Walaupun secara amnya kenaikan berat badan semasa hamil, tetapi itu tidak bermakna ibu tidak dapat memperoleh berat badan yang ideal ketika hamil. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengekalkan berat badan semasa mengandung. Contohnya, dengan bersenam secara teratur dan mengamalkan diet.

Lalu, sukan apa yang boleh dilakukan oleh wanita hamil? Terdapat pelbagai jenis sukan yang boleh anda cuba, seperti yoga, berjalan santai, latihan kehamilan, hingga berenang. Perkara yang perlu dititikberatkan, bincangkan dengan pakar obstetrik anda sebelum membuat keputusan untuk bersenam. Tujuannya agar senaman tidak membahayakan ibu dan janin di dalam rahim. Sebabnya, ada kemungkinan wanita hamil mempunyai keadaan tertentu sehingga mereka tidak dibenarkan melakukan jenis senaman tertentu semasa kehamilan.

Di samping itu, ibu hamil juga mesti mengamalkan diet yang sihat agar berat badan mereka tetap ideal. Ibu mesti memperhatikan makanan yang dimakan kerana pemakanan wanita hamil mempengaruhi perkembangan janin. Pendek kata, wanita hamil mesti mengetahui jenis makanan yang perlu dimakan dan harus dielakkan. Ibu boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai diet yang sihat untuk mencegah kegemukan semasa kehamilan.

Baca juga:Jangan Meremehkan, Ini Kesan Obesiti

Akhir sekali, jangan lupa suplemen kehamilan agar keperluan pemakanan dan pemakanan ibu dan bayi dalam kandungan sentiasa dipenuhi. Jadi, bagaimana anda boleh berbincang dengan doktor dalam permohonan tersebut? dan beli makanan tambahan atau ubat yang diperlukan semasa kehamilan. Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Obesiti dan Berat badan berlebihan.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Obesiti semasa kehamilan: risiko dan pengurusan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan dan Obesiti: Ketahui Risiko.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Peningkatan Berat Kehamilan.