6 Cara Mengatasi Sakit Mulut Semasa Berpuasa

Jakarta - Salah satu kelebihan berpuasa bagi tubuh adalah membantu membersihkan tubuh dari pelbagai toksin yang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan harian. Sebenarnya, puasa bukan hanya merupakan kewajiban, tetapi sering dikaitkan dengan mengatasi pelbagai masalah, dari arthritis hingga kesuburan.

Bagi orang yang tidak pernah berpuasa, pastinya terasa tidak selesa. Tubuh tidak menerima pengambilan makanan selama beberapa jam, menjadikan asid perut meningkat tanpa disedari, dan juga pedih ulu hati. Rasa haus, sakit kepala, dan pelbagai masalah lain dapat timbul.

Lalu, bagaimana mengatasi pedih ulu hati ketika berpuasa agar puasa yang anda jalani tetap selesa? Cuba ikuti petua ini.

Baca juga : Kalori yang diperlukan oleh badan ketika berpuasa

  • Elakkan memakan makanan pedas dan makanan dalam tin atau produk yang diproses semasa sahur atau iftar. Makanan dalam tin dengan jangka hayat yang panjang biasanya mengandungi banyak bahan kimia, termasuk bahan pengawet yang boleh membuat pedih ulu hati anda menjadi lebih teruk.

  • Elakkan mengambil minuman yang mengandungi kafein atau minuman ringan semasa sahur atau iftar . Minuman seperti kopi dan soda mencetuskan pengeluaran air kencing yang berlebihan. Ini bermaksud bahawa garam mineral berharga yang diperlukan tubuh akan cepat hilang, sehingga anda mudah merasa dahaga, dan perut anda mudah kembung.

  • Elakkan merokok, terutamanya selepas berbuka puasa . Merokok berkait rapat dengan masalah pedih ulu hati dan gangguan perut, seperti gastritis. Dari sudut terang, bulan Ramadan ini adalah waktu terbaik bagi anda untuk berhenti merokok, kerana merokok menjadikan penyembuhan ulser lebih perlahan.

  • Elakkan memakan terlalu banyak makanan berlemak dan diproses dengan menggoreng. Elakkan juga semua makanan dan buah-buahan yang mengandungi asid seperti lemon atau oren. Ini mencetuskan peningkatan asid perut.

  • salinan penggunaan air antara berbuka puasa dan sebelum tidur pada waktu malam. Ini membantu badan menyesuaikan tahap cecair yang diperlukan untuk menyambut puasa esok.

  • Karbohidrat atau makanan yang lambat dicerna seperti serat dianjurkan untuk menu suhoor, kerana ini akan membuat perut terasa lebih kenyang, dan memberikan tenaga maksimum bagi tubuh untuk menjalankan aktiviti.

Baca juga: 5 Kebaikan Meminum Air Semasa Berpuasa

Anda perlu tahu bahawa tahap keasidan dalam perut akan mencapai tahap maksimum pada waktu siang, ketika anda sedang berpuasa. Agar badan tetap cergas dan segar sepanjang masa walaupun anda berpuasa, anda dapat mengimbangi dengan bersenam selepas sahur. Cuba berjalan di sekitar kompleks dan elakkan tidur segera setelah sahur, kerana akan memicu peningkatan asid perut.

Sekiranya anda mengalami pedih ulu hati ketika berpuasa, anda boleh segera bertanya kepada doktor anda apakah langkah rawatan yang boleh anda ambil agar puasa anda masih dapat diselesaikan hingga terbenam matahari. Muat turun permohonan , kerana aplikasi ini membantu anda berhubung dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu mengunjungi klinik atau hospital.

Baca juga: Bersenam Semasa Berpuasa? Ini adalah perkara yang mesti disesuaikan

Bukan itu sahaja, anda boleh menebus semua ubat yang ditetapkan oleh doktor secara langsung melalui permohonan . Walaupun anda ingin melakukan pemeriksaan kesihatan rutin tetapi belum sempat pergi ke makmal, aplikasi ini akan memudahkan anda melakukannya.