Tekanan Boleh Dipicu oleh Kurangnya Interaksi Sosial

, Jakarta - Tekanan adalah reaksi tubuh yang dapat terjadi ketika seseorang menghadapi ancaman, perubahan, atau tekanan. Di samping itu, tekanan boleh berlaku kerana situasi atau fikiran yang membuat seseorang marah, gugup, atau putus asa. Semasa mengalami ini, bukan sahaja fizikal akan mengalami masalah, tetapi juga mental.

Baca juga: 4 Cara Menjaga Kesihatan Mental Walaupun Anda Tertekan

Tekanan Boleh Dipicu oleh Kurangnya Interaksi Sosial, Benarkah?

Walaupun mempunyai banyak faedah, alat juga mempunyai sejumlah kesan negatif. Lebih-lebih lagi, ditambah dengan kehadiran media sosial, yang menjadikan sebilangan orang lebih selesa berinteraksi dengan mereka alat daripada bersemuka. Dengan tidak berinteraksi secara sosial dan bertemu orang lain, seseorang tidak akan dapat bertemu muka dan memberitahu perasaan mereka.

Apabila beban masalah yang dihadapi ditanggung sendiri, tekanan dapat timbul. Bukan hanya kurangnya interaksi sosial, keadaan berikut juga dapat mencetuskan tekanan:

  • Tekanan Kerja

Tekanan dapat terjadi apabila ada tuntutan untuk kesempurnaan hasil kerja dari atasan, serta kesulitan dalam melaksanakan rancangan kerja. Tarikh akhir yang terkumpul dan masa yang sangat singkat adalah bentuk pemikiran yang boleh mencetuskan tekanan kerana bekerja.

  • Masalah kewangan

Melonjak perbelanjaan dengan pendapatan yang tidak sesuai adalah salah satu pencetus tekanan. Apabila ekonomi tidak mencukupi, timbul idea untuk berkelakuan merosakkan yang merugikan orang lain untuk mendapatkan wang. Seseorang dengan jenis ini boleh melakukan pencurian, penjarahan, atau rompakan.

Baca juga: 4 Tanda-Tanda Yang Muncul di Tubuh Ketika Dalam Tekanan

  • Hubungan Peribadi

Dalam kes ini, banyak orang mengalami tekanan kerana hubungan peribadi mereka dengan pasangan mereka. Apabila hati telah tersentuh oleh rasa, sukar untuk membezakan mana yang baik dan buruk bagi dirinya. Akibatnya, banyak orang terus larut dengan kesedihan akibat tekanan psikologi yang dirasakan kerana kegagalan dalam cinta.

  • Menderita sejumlah penyakit berbahaya

Apabila anda menghidap penyakit, tekanan yang anda alami akan menjadikan keadaan anda semakin teruk. Sebaliknya, penyakit yang dialami juga boleh menyebabkan tekanan kepada penghidapnya. Ini berlaku kerana penyakit yang tidak hilang, perbelanjaan perubatan yang mahal, dan pemikiran untuk menyusahkan orang di sekitar.

  • Menghadapi Kegagalan

Kegagalan adalah langkah yang mesti dilalui ketika anda ingin meneroka tahap yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku bagi sesetengah orang. Orang-orang jenis ini akan berlanjutan dengan kegagalan mereka, yang akhirnya mencetuskan tekanan.

  • Keadaan Mental

Menderita sejumlah masalah mental boleh menjadi pencetus tekanan. Lebih-lebih lagi jika seseorang mempunyai sifat pemalu dan tidak mempunyai keyakinan diri. Orang jenis ini akan mengalami tekanan lebih kerap sekiranya mereka ingin bersemuka dengan orang lain.

  • Kematian Orang yang Disayangi

Dalam kes ini, anda dapat mengalami kesedihan yang luar biasa. Melepaskan orang yang disayangi bukanlah perkara yang mudah. Ia memerlukan banyak hati untuk meneruskan kehidupan. Sekiranya anda terus bersedih, tekanan boleh datang.

Baca juga: Ini adalah fakta, mendengar muzik dapat menghilangkan tekanan

Sekiranya anda mengalami beberapa faktor risiko ini, anda memerlukan kaedah rawatan yang merangkumi perubahan gaya hidup, seperti senaman teratur, mengamalkan diet berkhasiat seimbang yang sihat, membatasi pengambilan alkohol dan kafein, tidur yang cukup, dan melakukan hobi untuk mengalihkan perhatian minda anda.

Sekiranya anda telah mengambil langkah bebas ini, tetapi tekanan yang anda rasakan tidak bertambah baik, sudah tiba masanya anda melakukan psikoterapi. Dengan aplikasi tersebut Anda boleh membuat temu janji dengan ahli psikologi di hospital terdekat dengan segera untuk membantu melegakan masalah psikologi yang anda alami.

Rujukan:
Fikirkan semula Penyakit Mental. Diakses pada tahun 2019. Tekanan - Cara Mengatasi
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Punca Tekanan.