Ketahui Fakta Vaksin Difteria untuk Wanita Hamil

Jakarta - Menjaga kebersihan persekitaran tentunya merupakan salah satu cara yang paling berkesan untuk menghindari pelbagai jenis penyakit, salah satunya adalah difteria. Difteria adalah penyakit di mana jangkitan berlaku di hidung dan tekak. Gejala difteria yang biasa adalah penampilan membran kelabu yang melapisi kerongkong dan tonsil.

Baca juga: Inilah sebab mengapa difteria mematikan

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak hingga wanita hamil juga terdedah kepada difteria. Pencegahan perlu dilakukan untuk mengelakkan penyakit berbahaya ini. Vaksinasi adalah salah satu cara untuk mencegahnya. Namun, bolehkah wanita hamil mendapat vaksin difteria?

Gambaran Keseluruhan Penyakit Difteria

Melancarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), difteria adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphtheriae yang secara amnya menjangkiti tekak dan saluran pernafasan atas. Bakteria yang menyebabkan difteria dapat menghasilkan toksin yang mempengaruhi organ lain.

Terdapat beberapa gejala utama yang dialami oleh penderita difteria, seperti sakit tekak, demam, dan mengalami pembengkakan kelenjar di leher. Racun yang dihasilkan menyebabkan membran tisu di kerongkong dan amandel mati, menyebabkan munculnya membran kelabu pada kedua organ ini. Keadaan ini boleh menyebabkan penderita mengalami kesukaran menelan dan sukar bernafas.

Di samping itu, penyakit difteria dapat merebak dari orang ke orang melalui hubungan langsung dengan orang dengan difteria dan pendedahan kepada air liur yang tercemar dengan bakteria penyebab difteria yang keluar dari penderita ketika batuk atau bersin.

Lancarkan Klinik Mayo Namun, ada sebilangan penghidap yang mengalami gejala yang lebih ringan daripada penghidap difteria yang lain. Sebilangan penghidap difteria bahkan tidak menunjukkan simptom penyakit yang mereka alami. Inilah sebabnya mengapa lebih baik melakukan pencegahan dengan memvaksinasi difteria, termasuk wanita hamil.

Baca juga: Ini adalah proses penularan dari difteria

Ketahui Fakta Vaksin Difteria untuk Wanita Hamil

Wanita hamil berisiko mengalami difteria ketika mereka tidak menjaga kebersihan persekitaran dan tinggal di kawasan yang padat. Di samping itu, wanita hamil harus mengelakkan perjalanan ke lokasi yang mengalami keadaan wabak difteria untuk mengurangkan risiko.

Berikut adalah fakta mengenai vaksin difteria pada wanita hamil yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Wanita Hamil Dapat Menerima Vaksin Difteria

Wanita hamil boleh menerima vaksin difteria sebagai langkah pencegahan. Lancarkan Kesihatan Kanak-kanak , pemberian vaksin difteria yang digabungkan dengan vaksin tetanus dan pertussis adalah salah satu langkah pencegahan yang paling penting, termasuk wanita hamil. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada pakar obstetrik secara langsung melalui aplikasi mengenai vaksin difteria. Wanita hamil boleh mendapat vaksin difteria pada trimester kedua kehamilan.

2. Vaksin Difteria Tidak Mempengaruhi Kehamilan dan Janin

Lancarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, Tidak ada kesan vaksin difteria pada kehamilan. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa tidak ada gangguan kehamilan, seperti kelahiran pramatang atau gangguan bayi selepas kelahiran kerana vaksin difteria yang diterima oleh ibu semasa kehamilan.

Secara umum, difteria lebih mudah dialami oleh seseorang yang tidak pernah mendapat imunisasi DPT. Tetapi jangan risau, orang dewasa dapat menerima vaksin ini sekali lagi dan menyuntik semula setiap 10 tahun.

Baca juga: 5 Gejala Difteria Yang Perlu Diatasi Segera

Itulah fakta mengenai vaksin difteria untuk wanita hamil. Ibu, jangan ragu untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai kesihatan semasa hamil. Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk mengetahui hospital mana yang mempunyai pakar obstetrik terbaik di sekitar lokasi tempat anda tinggal.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan Pertusis, Tetanus, dan Difteria di kalangan Wanita Hamil dan Selepas Bersalin dan Bayi Mereka
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Difteria
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Difteria
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Vaksin Mana Yang Dianjurkan Semasa Kehamilan dan Mana Yang Harus Saya Elakkan?
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Difteria