Bukan Hanya Tradisi, Berkumpul Semasa Hari Raya Mempunyai Manfaatnya

, Jakarta - Saya tidak percaya bahawa lebaran 2019 akan datang lagi. Bagi umat Islam, Idul Fitri atau Hari Raya adalah hari kemenangan setelah berpuasa sebulan penuh untuk menahan diri dari segala godaan baik dari segi fizikal dan mental.

Bukan hanya itu, pada saat lebaran, anda akan terus berhubung dengan keluarga, ibu bapa, dan rakan-rakan.

Sebagai sebahagian daripada Hari Raya yang sihat, persahabatan adalah satu bentuk interaksi antara sesama manusia dengan berkongsi kebahagiaan antara satu sama lain. Anda boleh melakukan ini dengan menyebarkan senyuman, ucapan atau kekayaan untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan atau persahabatan. Semasa lebaran ini, kita biasanya akan mengunjungi rumah saudara-mara dan rumah orang lain. Namun, tahukah anda bahawa persahabatan juga mempunyai faedah. Nah, inilah faedahnya!

Baca juga: 5 Petua Indah untuk Hari Raya

Masa yang tepat untuk meminta maaf

Tanpa menyedarinya, semua orang tidak pernah bebas dari kesilapan. Nah, lebaran ini adalah saat yang tepat untuk meminta maaf dan meminta maaf kepada ahli keluarga, jiran, saudara, dan saudara-mara yang lain.

Dengan meminta dan memberi pengampunan kita akan bersih dari segala jenis kesalahan dan kesalahan yang telah dilakukan sebelumnya. Dengan cara ini, semua penyakit jantung hilang dan menjadi kurang membebankan minda. Momen saling memaafkan ini pasti membuat anda lebih bahagia.

Acara untuk Mengumpulkan dan Memperkukuhkan Persaudaraan

Perhimpunan keluarga semasa lebaran membuatkan ahli keluarga bersatu kembali. Semasa lebaran, orang biasanya pulang ke kampung halaman. Pada masa ini, ahli keluarga akhirnya dapat bertemu dan membantu menyatukan kembali hubungan yang mungkin telah tegang antara ahli keluarga kerana jarang bertemu antara satu sama lain.

Terutama jika salah seorang ahli keluarga hamil, merancang perkahwinan atau akan mengambil peperiksaan, maka kita boleh saling mendoakan. Tentunya ini membuat mereka merasa disokong dan lebih bermotivasi.

Peluang untuk Mengenal Orang Baru atau Ahli Keluarga

Anak-anak berpeluang mengenali ahli keluarga mereka yang telah lama tinggal jauh dari keluarga. Kakek dan nenek, ibu saudara, paman, anak saudara dan semua ahli keluarga akan berkenalan dengan kehadiran orang baru dalam keluarga seperti selepas kelahiran atau perkahwinan.

Di samping itu, mengunjungi saudara-mara, jauh atau dekat, menjadikan hubungan keluarga lebih erat. Mengunjungi rumah jiran, makan di luar, dan berbual bersama juga dapat memberi peluang untuk berteman.

Baca juga: Masak Makanan Sihat Semasa Hari Raya, Anda Boleh!

Membangunkan Keprihatinan untuk Orang Lain

Bulan Ramadhan mengajar untuk menjaga orang lain, serta saat-saat persahabatan semasa lebaran. Melalui halalbihalal, rasa syukur dan keinginan untuk berkongsi kebahagiaan dengan orang lain akan menjadi lebih tinggi. Berkumpul pada Hari Raya Idul Fitri adalah masa untuk berkongsi zakat kepada saudara-mara atau jiran yang memerlukan.

Kurangkan Tekanan

Setiap manusia pastinya tidak terlepas dari tekanan. Tekanan kerana bekerja di pejabat, tekanan menumpuk tugas kuliah, tekanan ansuran ini dan ansuran serta tekanan lain. Salah satu langkah untuk mengurangkan tekanan daripada semua masalah ini tidak sukar, hanya dengan melakukan persahabatan. Berkongsi cerita, menangis dan ketawa bersama dapat mengurangkan beban hidup. Ini kerana pada dasarnya setiap manusia adalah makhluk sosial, manusia tidak dapat menjalani kehidupan dengan menanggung pelbagai perasaan sendirian. Kami memerlukan sokongan sosial, dan salah satu cara untuk mendapatkan sokongan sosial adalah dengan tetap berhubungan selama lebaran 2019.

Baca juga: 5 Petua untuk Hari Raya Sihat

Itulah beberapa faedah berkumpul semasa lebaran yang mesti anda ketahui untuk mewujudkan lebaran yang sihat. Sekiranya anda mempunyai keluhan kesihatan semasa lebaran, gunakan aplikasi tersebut hanya untuk bercakap dengan doktor. Anda hanya perlukan muat turun aplikasi di App Store atau Google Play. Selepas itu, anda boleh memasukkan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang.