4 Petua Mengelakkan Rakan Sekerja yang Berwajah Dua

, Jakarta - Persahabatan yang baik memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mental juga. Itulah sebabnya seseorang perlu berteman, sama ada di sekolah, kolej, atau bahkan di tempat kerja. Walaupun persahabatan baik dan sihat, sayangnya membina dan memeliharanya tidak selalu mudah. Ini berkaitan dengan watak setiap orang.

Salah satu watak rakan yang menjengkelkan adalah rakan bermuka dua. Terutama jika anda berjumpa dengannya di tempat kerja. Rakan dua muka sebenarnya perlu berhati-hati. Jangan biarkan dia menghalangi pekerjaan anda atau mengganggu hubungan anda dengan rakan sekerja lain, terutama atasan anda.

Baca juga: 9 Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mental

Sebelum persahabatan anda dengan rakan sekerja dua muka menjadi lebih menyusahkan dan mengganggu prestasi anda di tempat kerja, adalah idea yang baik untuk memberi tumpuan kepada pekerjaan dan bersikap profesional dalam setiap pekerjaan dengan rakan sekerja. Beberapa petua berikut juga boleh anda lakukan untuk mengelakkan masalah yang timbul dari rakan sekerja yang menghadapi 2:

1. Sahkan Kecurigaan

Sebelum anda menilai watak rakan sekerja anda, tidak ada salahnya untuk mengesahkan dengan beberapa sumber atau beberapa rakan sekerja lain yang anda percayai. Ketahui sama ada terdapat fakta dari rakan sekerja lain bahawa rakan sekerja anda mempunyai sikap jahat dan tidak menentu, sama ada ada yang menyaksikan atau mengalaminya sendiri. Pengesahan ini perlu dilakukan agar anda tidak bertindak berdasarkan andaian dan membuat kesimpulan, anda harus memastikan bahawa fakta itu benar. Tindakan sederhana ini akan menjimatkan tenaga, pemikiran dan drama pejabat yang tidak perlu.

2. Beri Jarak Cukup

Baiklah, anda pasti tahu bahawa rakan sekerja anda berwajah dua. Walaupun dia kelihatan ramah, dia lebih cenderung "menjatuhkan" anda di belakang. Untuk itu, penting untuk meletakkan jarak antara anda dan dia. Kerana, anda telah mengesahkan bahawa orang ini tidak ikhlas. Anda harus berusaha sebaik mungkin untuk menjaga jarak. Tidak perlu bersikap kasar atau dingin. Namun, elakkan berkawan rapat dan hadkan masa bersemuka.

Baca juga : Cara Sihat untuk Berurusan dengan Rakan Sekerja Beracun

3. Simpan Rekod

Paranoia mungkin tidak dapat dielakkan setelah anda mengesahkan bahawa rakan sekerja anda bermuka dua. Penting bagi anda untuk terus mendokumentasikan rekod penting mengenai perkara negatif, jenayah, atau penipuan yang berlaku. Sekiranya anda pernah menghadapi masalah dengannya, maka anda mempunyai bukti yang didokumentasikan. Jadi, pernyataan "katanya" boleh dikalahkan dengan bukti yang telah anda simpan.

Cuba juga untuk berkomunikasi atau menggunakan rakan sekerja lain sebagai saksi. Ini adalah kaedah yang tepat untuk mengesahkan bahawa anda mempunyai bukti penting dan tepat. Mungkin ini kelihatan berlebihan. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk melakukannya jika anda akhirnya berurusan dengan orang yang membuat pekerjaan atau kehidupan anda lebih sukar.

4. Jujur & Tepat

Ada kemungkinan anda berurusan dengan rakan sekerja yang berwajah dua. Sekiranya demikian, sudah tiba masanya untuk bercakap benar. Perkara terbaik ialah bercakap dengannya secara langsung. Mintalah masa untuk bercakap dengannya sendiri di tempat yang tenang dan hanya anda berdua agar masalah anda dapat diselesaikan.

Mungkin ada banyak cara lain untuk anda melakukannya. Anda boleh membincangkannya dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut mengenai cara menangani rakan sekerja bermuka dua. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan :
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Keseimbangan kerja-kehidupan: Petua untuk Mendapatkan semula Kawalan.
Inc. Diakses pada tahun 2019. Panduan Langkah demi Langkah Mudah yang Boleh Anda Gunakan untuk Berurusan Dengan Orang Dua Muka.