3 Permainan Sukan Maya untuk Membantu Membakar Kalori

“Latihan penting untuk menjaga kesihatan semua orang. Pada masa wabak seperti ini, anda boleh bermain permainan sukan maya untuk kekal sihat walaupun di rumah. Salah satu permainan tersebut adalah Ring Fit Adventure yang membuat tubuh anda bergerak. "

, Jakarta - Selama pandemi ini, setiap orang disarankan untuk melakukan semua kegiatan di rumah agar tidak dijangkiti virus korona. Baiklah, aktiviti ini juga merangkumi sukan yang mampu menjadikan badan cergas sehingga tidak mudah terkena COVID-19.

Terdapat banyak jenis sukan yang boleh anda lakukan semasa di rumah, salah satunya adalah permainan sukan maya. Dengan bermain permainan sukan ini, anda dapat membakar kalori dalam badan sambil mendapat keseronokan sendiri. Namun, jenis permainan maya apa yang dapat menyuburkan badan ini? Dapatkan jawapannya di sini!

Baca juga: Ini adalah 4 Sukan yang Membakar Kalori Lebih Cepat

Permainan Sukan Maya Yang Sihat dalam Masa Pandemik

Permainan sukan maya adalah permainan yang memaksa anda untuk terus bergerak dengan menjadikan aktiviti fizikal sesuatu yang menyeronokkan. Pada tahun 2021, memang terdapat banyak permainan sukan maya yang tersedia, jadi anda hanya perlu mencari permainan yang sesuai dengan minat anda. Anda boleh bermain permainan ini untuk berpeluh sambil menyalurkan bakat terpendam secara serentak.

Hari ini, anda boleh mengakses semua permainan maya ini di pelbagai platform. Biasanya, permainan sukan maya memerlukan VR, tetapi sekarang ini juga dapat dilakukan hanya dengan memanfaatkan sepenuhnya telefon yang biasa anda gunakan. Terdapat banyak pilihan permainan yang boleh dipilih untuk menyuburkan badan.

Sekiranya anda tidak tahu apa permainan sukan maya ini, sila periksa permainan berikut:

1. Pengembaraan Ring Fit

Ring Fit Adventure adalah permainan yang menggabungkan permainan dengan latihan. Anda akan terus merasa dicabar sehingga anda ingin melangkah lebih jauh. Permainan ini memerlukan anda untuk berjongkok, berlari, dan terus bergerak untuk mengalahkan watak naga bernama Dragaux.

Di samping itu, terdapat juga banyak pilihan permainan mini dan latihan individu yang memfokuskan pada bahagian tubuh tertentu. Namun, untuk bermain Ring Fit Adventure memerlukan peranti yang disebut Ring Fit untuk memainkan permainan. Anda juga memerlukan peranti Nintendo Switch untuk dapat memainkan permainan ini.

Baca juga: 6 Cara Membakar Kalori untuk Menurunkan Berat Badan

2. Pokemon Go

Pokemon Go adalah salah satu permainan mudah alih yang memaksa pemain untuk terus bergerak di luar rumah. Anda perlu terus berjalan untuk mendapatkan watak Pokemon baru untuk meningkatkan kemampuan bertarung anda. Permainan ini yang dikembangkan oleh Niantic menggunakan kaedah AR yang dapat menyesuaikan diri dengan dunia nyata melalui telefon bimbit.

Walaupun ia bukan permainan sukan maya sepenuhnya, anda harus terus meneroka tempat baru agar pokemon yang anda miliki bervariasi. Bukan hanya untuk menangkap Pokemon, anda juga dapat bertarung dengan orang lain untuk tempat yang disebut "Gym". Berita baiknya ialah permainan ini percuma dan boleh dimainkan di semua jenis telefon pintar.

3. Sukan Wii

Wii Sports adalah permainan sukan maya yang namanya cukup dikenali oleh ramai orang. Permainan ini menawarkan lima jenis sukan untuk dimainkan, seperti bola keranjang, boling, tenis, golf dan tinju. Sebelum itu, anda perlu mempunyai peranti Nintendo Wii yang mempunyai alat kawalan jauh khusus.

Alat kawalan jauh pada peranti dapat membuat anda dapat meniru pergerakan yang akan dilakukan sehingga kelihatan seperti anda sedang bersenam. Anda juga boleh memilih mod latihan atau kecergasan untuk memantau kemajuan kesihatan anda. Bahagian yang menyeronokkan ialah anda dapat bersaing dengan rakan anda tanpa perlu bersua muka.

Baca juga: Basikal Luar atau Statik, Mana Yang Membakar Kalori Paling Banyak?

Berikut adalah beberapa permainan sukan maya yang boleh dilakukan untuk menyuburkan badan. Beberapa latihan yang disebutkan sangat sesuai untuk menjaga kesihatan badan tanpa perlu meninggalkan rumah. Anda perlu memilih sukan yang senang dilakukan dan menyeronokkan.

Anda juga boleh meminta doktor dari aplikasi mengenai petua untuk kekal sihat di rumah semasa wabak. Dengan muat turun permohonan , anda hanya boleh berinteraksi dengan penggunaan telefon bimbit di tangan. Nikmati kemudahan berinteraksi dengan pakar perubatan sekarang!

Rujukan:
Radar Teknologi. Diakses pada tahun 2021. Permainan kecergasan terbaik 2021: permainan senaman teratas untuk membuat anda berpeluh.