Mempunyai bayi dengan penderma sperma, apakah berisiko?

Jakarta - Bagi sesetengah pasangan yang sukar mendapatkan anak dengan cara "konvensional", penderma sperma kadang-kadang menjadi alternatif yang sering dipilih. Begitu banyak minat dalam hal ini, menurut Penjaga, Penderma sperma adalah “pekerjaan sampingan” yang paling menjanjikan untuk memperoleh pendapatan tambahan pada tahun 2011. Bagaimana?

Sebabnya, di negara-negara Barat banyak wanita dan pasangannya mengalami kemandulan. Di UK sahaja, sekurang-kurangnya satu daripada tujuh pasangan mengalami masalah kesuburan. Nah, penderma sperma atau telur ini kadang kala menjadi alternatif lain yang mereka gunakan. Jangan salah faham, tidak sedikit yang anda kenal yang ingin mempunyai anak dari penderma sperma.

Mesti Hampir Sempurna

Kaedah ini, tentu saja, bermula dengan penderma sperma. Namun, jangan berfikir bahawa menjadi penderma sperma itu mudah. Ini kerana sebilangan bank sperma mempunyai prosedur yang ketat dan kelayakan tinggi untuk menerima penderma yang berpotensi. Menurut Pengarah Laboratorium dan Pusat Cryogenic Bank of New England, pemilihan penderma sperma bukan hanya persoalan kesihatan penderma, tetapi juga secara subjektif.

Pendek kata, pelanggan mahukan sperma dari sosok lelaki yang "sempurna". Masuk akal, tentu saja, pelanggan ingin mempunyai keturunan yang cerdas, sihat, dan tampan atau cantik. Ya, ia hampir sempurna. Pemilihan meliputi latar belakang, keadaan fizikal, ujian perubatan, mesti dididik, dan mesti lulus pemeriksaan sperma.

Semua ini bertujuan untuk mengurangkan risiko yang tidak diingini. Sudah tentu, ini mempunyai satu tujuan, iaitu untuk mendapatkan bayi seperti yang diharapkan oleh ibu bapa.

Risiko menyebabkan masalah

Mempunyai anak dari penderma sperma kadang-kadang memerlukan banyak pertimbangan. Walaupun proses inseminasi buatan menggunakan penderma dari sperma orang lain adalah alternatif yang boleh dicuba, itu tidak bermaksud bahawa ia bebas dari pelbagai masalah. Kerana dalam prosesnya, mungkin timbul beberapa masalah yang harus dihadapi. Inilah contohnya:

1. Ketiadaan Genetik

Menurut pakar obstetrik dan ginekologi serta pakar IVF, penderma sperma pada masa akan datang boleh menimbulkan pelbagai risiko yang tidak diingini. Secara saintifik, penderma sperma membawa kepada sejarah genetik yang tidak jelas. Nah, ini kemudian boleh menyebabkan masalah sosial dalam kehidupan, termasuk perubatan.

Contohnya, kes seorang wanita di Amerika Syarikat yang telah menuntut bank sperma. Wanita ini pada mulanya mahukan sperma dari penderma lelaki berkulit putih. Namun, wanita itu melahirkan anak hitam setelah hamil dari sperma penderma yang salah.

2. Keturunan yang cacat

Pakar mengatakan, penderma sperma biasanya tidak hanya diberikan kepada satu wanita. Dengan kata lain, jika empat wanita mendapat sperma dari penderma yang sama, maka anak mereka akan mempunyai persamaan genetik. Sebabnya jelas, kerana mereka berasal dari seorang ayah.

Cuba bayangkan, bagaimana jika seorang kanak-kanak membesar dan berkahwin dengan seseorang yang ternyata berasal dari sperma yang sama? Peluangnya kecil, tetapi kemungkinan ia berlaku masih ada. Inilah bahayanya, kerana dapat meningkatkan risiko mengalami keturunan yang cacat.

Oleh itu, risiko di atas adalah yang menjadikan negara kita tidak membenarkan penderma sperma. Di Indonesia, larangan sperma donor dan sel telur diatur dalam Undang-Undang tentang Kesehatan Nomor 36 Tahun 2009 dan Peraturan Pemerintah tentang Kesehatan Reproduksi Nomor 41 Tahun 2014. Namun, inseminasi buatan dan IVF masih dapat dilakukan, asalkan telur dan sperma berasal dari pasangan.sendiri suami isteri.

Ada aduan kesihatan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 syarat yang mesti dipenuhi sekiranya anda menjadi penderma sperma
  • Jadi Trend Luar Negara, Sumbangan Sperma Masih Diharamkan di Indonesia?
  • 5 Sebab Sumbangan Sperma Adalah Trend di Luar Negara