Tidak lagi dijual di pasaran, ini adalah kesan minuman berkarbonat

Jakarta - Salah satu jenama Minuman berkarbonat yang berasal dari Amerika Syarikat mula hilang di pasaran. Penyebab hilangnya minuman bungkus biru dan merah adalah penghentian kontrak penjualan dengan beberapa pasar raya dan restoran di Indonesia. Kontrak tersebut dilaporkan telah tamat pada Oktober 2019 tanpa penjelasan lebih lanjut.

Nah, menjadi peminat makanan segera seperti pizza, hamburger, dan lain-lain harus menyerah jika mereka tidak lagi dapat merasakan minuman dari jenama itu di Indonesia. Minuman berkarbonat lazat dan terasa menyegarkan sebagai teman makanan makanan segera. Namun, anda juga harus tahu bahawa gabungan makanan dan minuman ini boleh memberi kesan negatif jika dikonsumsi secara berlebihan, anda tahu.

Baca juga: 8 Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Dengan Gastritis

  1. Mengganggu Sistem Pencernaan

Pengambilan minuman berkarbonat boleh menyebabkan gas tambahan dalam sistem pencernaan. Ini menyebabkan ketidakselesaan perut kerana kembung dan banyak belching. Masalah pencernaan juga boleh timbul kerana pengambilan minuman ini secara berlebihan. Beberapa contoh masalah dan penyakit yang boleh berlaku adalah kerengsaan usus, cirit-birit dan sebagainya. Selain itu, penghidap gastritis juga harus mengelakkan atau berhenti minum minuman berkarbonat.

  1. Kerosakan pada Hati

Kandungan glukosa dan fruktosa yang tinggi dalam minuman berkarbonat boleh menyebabkan kerosakan hati. Ini kerana kandungan fruktosa hanya dapat diproses oleh hati untuk menjadi gemuk, sedangkan kandungan fruktosa dalam minuman berkarbonat sangat tinggi. Ini tentu saja boleh mencetuskan kerosakan dan munculnya penyakit di hati akibat pengumpulan lemak.

Sekiranya anda merasa sakit atau sakit di perut, segera berjumpa doktor , sebelum simptom bertambah buruk. Di samping itu, rawatan segera mengurangkan risiko gejala atau komplikasi yang lebih teruk.

  1. Pencetus Diabetes

Meminum minuman soda atau minuman berkarbonat secara berkala meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Ini kerana kandungan gula yang tinggi dalam minuman ini. Di samping itu, apabila kandungan gula atau glukosa dalam badan tinggi kerana pengambilan makanan atau minuman tertentu yang berlebihan. Ini menyebabkan pankreas bekerja lebih keras kerana mesti menghasilkan insulin di dalam badan. Keadaan ini dikenali sebagai ketahanan insulin. Ketahanan insulin sendiri adalah penyebab utama di sebalik sindrom metabolik atau batu diabetes jenis 2. Selain itu, minum minuman berkarbonat secara berlebihan juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

  1. Meningkatkan Risiko Obesiti

Mengonsumsi minuman berkarbonat berlebihan sama dengan menambahkan berat badan. Contohnya, kaleng soda seberat 350 mililiter mengandungi kira-kira 140 kalori. Apabila disamakan dengan makanan, jumlah kalori satu tin soda adalah sama dengan satu pinggan nasi kecil. Pengguna minuman berkarbonat cenderung mengambil makanan berkalori tinggi seperti makanan segera. Ini tentu saja meningkatkan risiko kegemukan jika pengambilan dilakukan secara berlebihan.

  1. Memudaratkan Buah Pinggang

Pengambilan minuman berkarbonat yang berlebihan dapat meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang. Ini kerana minuman itu mengandungi asid fosforik, asid karbonik, pewarna tiruan dan pemanis, dan kafein. Kandungannya berasid, sehingga dapat merosakkan dinding ginjal jika dikonsumsi secara berlebihan.

Baca juga: Adakah benar minum soda sering menyebabkan penyakit buah pinggang?

  1. Kerosakan Gigi

Selain boleh merosakkan buah pinggang, minuman berkarbonat boleh merosakkan gigi. Ini disebabkan oleh kandungan asid fosforik dan asid karbonik. Asid fosforik dan asid karbonik dapat meningkatkan asid di dalam mulut. Akibatnya, gigi terdedah kepada kerosakan sekiranya pengambilan dilakukan secara berlebihan dan tidak menjaga kebersihan gigi. Di samping itu, kandungan gula yang tinggi dalam minuman berkarbonat meningkatkan risiko kerosakan gigi. Kerosakan gigi yang paling biasa disebabkan oleh minuman berkarbonat adalah tartar, plak, dan rongga.

7. Boleh Merosakkan Tulang

Pengambilan minuman berkarbonat yang berlebihan akan meningkatkan risiko kerosakan tulang. Hal ini disebabkan oleh penyerapan kalsium yang terganggu disebabkan oleh asid fosforik, asid karbonik, dan kafein yang terdapat di dalam minuman. Sekiranya penyerapan kalsium dalam tulang dihambat, ini meningkatkan risiko pelbagai gejala dan penyakit, seperti peningkatan risiko terkena osteoporosis.

Baca juga: Osteoporosis pada Usia Muda, Apa yang Menyebabkannya?

Berdasarkan kesan negatif yang dapat terjadi akibat pengambilan minuman berkarbonat yang berlebihan, gaya hidup sihat harus dimulakan. Penggunaan minuman berkarbonat sebenarnya tidak mengapa, asalkan tidak berlebihan dan tidak dilakukan semasa perut kosong. Kerana pencegahan lebih baik daripada mengubati, bukan?

Rujukan:
Healthline.com. Diakses 2019. 13 Cara Soda Gula Buruk untuk Kesihatan Anda
Telegraph.co.uk. Diakses pada tahun 2019. 11 alasan untuk meninggalkan tabiat minuman bersoda anda