Inilah Prosedur Melakukan Catheterization Otak

, Jakarta - Kateterisasi otak adalah ujian diagnostik yang dilakukan menggunakan sinar-X. Pemeriksaan ini menghasilkan angiogram serebrum, atau gambar yang dapat membantu doktor mencari penyumbatan atau kelainan pada saluran darah kepala dan leher.

Penyumbatan atau kelainan boleh menyebabkan strok atau pendarahan di otak. Untuk pemeriksaan ini, doktor akan menyuntik agen kontras ke dalam darah. Ejen kontras ini akan membantu sinar-X untuk membuat gambaran yang jelas mengenai saluran darah, sehingga doktor dapat mengenal pasti apa-apa penyumbatan atau kelainan.

Prosedur Kateterisasi Otak

Doktor atau pasukan jururawat yang melakukan kateterisasi otak adalah pakar radiologi, pakar bedah saraf, atau pakar neurologi yang pakar dalam radiologi intervensi dan juruteknik radiologi. Orang yang akan menerima kateterisasi ubat akan ditenangkan sebelum prosedur. Kanak-kanak yang menerima peperiksaan ini akan diberi anestesia umum. Ini kerana orang yang menerima kateterisasi mesti tetap tenang agar ujian itu berkesan. Hasutan akan membantu anda berehat dan mungkin tertidur.

Baca juga: Kateterisasi Jantung dan Otak, Adakah Kesan Sampingan?

Untuk memulakan kateterisasi, doktor akan mensterilkan kawasan yang akan dibius dan kemudian akan menggunakannya sebagai titik masuk untuk kateter dan agen kontras. Kateter dimasukkan dan disisipkan melalui urat, kemudian ke arteri karotid. Ini adalah saluran darah di leher yang akan membawa darah ke otak.

Ejen kontras akan mengalir melalui kateter dan ke arteri. Dengan cara itu, bahan tersebut akan bergerak ke saluran darah di otak. Anda mungkin merasakan sensasi panas atau terbakar ketika agen kontras mengalir ke seluruh badan anda. Kemudian doktor akan melakukan sinar-X kepala dan leher. Semasa doktor mengimbas, anda mungkin diminta untuk tetap tenang atau menahan nafas selama beberapa saat.

Selepas itu, doktor akan membuang kateter dan meletakkan kain kasa atau luka di atas tempat penyisipan kateter. Keseluruhan prosedur biasanya memakan masa satu hingga tiga jam.

Baca juga: Penjagaan Selepas Kateterisasi Jantung dan Otak

Selepas Prosedur Kateterisasi Otak

Selepas prosedur, anda akan diarahkan ke bilik pemulihan di mana anda boleh berbaring selama dua hingga enam jam sebelum pulang. Ini untuk mengelakkan pendarahan. Apabila anda dibenarkan pulang, berhati-hatilah untuk tidak mengangkat benda berat atau memaksa diri anda di rumah sekurang-kurangnya seminggu.

Jangan lupa pengambilan makanan yang mencukupi dan minum banyak air untuk mempercepat penyingkiran bahan kontras melalui air kencing. Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala berikut:

  • Tanda-tanda strok, kelemahan, mati rasa, atau masalah penglihatan.
  • Kemerahan dan bengkak di kawasan penyisipan kateter.
  • Kaki bengkak atau sejuk.
  • Sakit dada.
  • Pening.

Apabila keputusan pemeriksaan selesai, pakar radiologi akan menerangkannya kepada anda. Doktor anda akan memberitahu anda mengenai hasil ini dan membincangkan ujian atau rawatan selanjutnya.

Anda harus sedar bahawa kateterisasi ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi berpotensi serius. Kesan sampingan yang mungkin termasuk:

  • Strok (jika kateter melonggarkan dan terdapat plak pada saluran darah).
  • Kerosakan saluran darah, termasuk tusukan arteri.
  • Gumpalan darah yang boleh terbentuk di sekitar hujung kateter.

Pastikan anda membincangkan semua risiko dengan berhati-hati dengan doktor anda.

Baca juga: Tingkatkan Kesihatan Otak dengan 6 Jenis Makanan Ini

Bersedia untuk Prosedur Kateterisasi Otak

Bercakap dengan doktor anda mengenai bagaimana anda harus membuat persediaan. Anda mungkin dinasihatkan untuk tidak makan dan minum selepas tengah malam sebelum prosedur. Doktor anda mungkin juga meminta anda berhenti mengambil ubat yang dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Sekiranya anda menyusu, pam susu ibu sebelum prosedur, dan jangan menyusukan anak lagi sekurang-kurangnya 24 jam. Masa menunggu ini adalah untuk memberi masa kepada agen kontras untuk meninggalkan badan anda. Sekiranya terdapat gejala yang tidak anda kenali selepas prosedur, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Angiografi Cerebral
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Angiografi dan Angiogram.