Keabnormalan Kromosom Boleh Menyebabkan Microcephaly

Jakarta - Microcephaly adalah gangguan sistem saraf yang jarang berlaku yang menjadikan kepala bayi kecil kerana tidak berkembang sepenuhnya. Keadaan ini bukan sahaja mempengaruhi ukuran kepala bayi, tetapi juga perkembangan otak.

Mikrosefali biasanya berlaku semasa bayi masih dalam kandungan atau beberapa tahun selepas kelahiran. Persoalannya, adakah mikrosefali bayi adalah hasil dari kelainan kromosom? Inilah jawapannya.

Baca juga: Kromosom Mempengaruhi Kesamaan Anak dengan Ibu Bapa

Keabnormalan Kromosom Benar Menyebabkan Microcephaly

Terutama pada kromosom X. Kelainan kromosom yang menyebabkan mikrosefali cenderung berbeza pada lelaki dan wanita. Sebabnya ialah pada wanita, kelainan satu kromosom X tidak menyebabkan gejala mikrosefali. Dia hanya pembawa penyakit, dipanggil pengangkut.

Manakala pada lelaki, kelainan satu kromosom X boleh menyebabkan mikrosefali. Perlu diingat bahawa manusia biasanya mempunyai 23 pasang kromosom X dan Y.

Jadi, Bagaimana Kelainan Kromosom?

Keabnormalan kromosom berlaku kerana kesalahan ketika sel-sel calon bayi membelah, yang disebut meiosis dan mitosis. Inilah penjelasannya.

1. Meiosis

Meiosis adalah proses pembelahan sel sperma dan telur untuk membentuk sel baru, termasuk pembahagian sel seks. Meiosis adalah proses awal pertumbuhan bayi di dalam rahim setelah telur memenuhi sperma.

Sel dari ibu kemudiannya menyumbangkan 23 kromosom masing-masing, menjadikan jumlah kromosom menjadi 46. Namun, apabila meiosis tidak berlaku dengan betul, kromosom pada bayi mungkin mempunyai kromosom lebih kurang daripada biasa.

Kesalahan dalam proses ini berpotensi menyebabkan kelainan kromosom pada calon bayi, menyebabkan keguguran dan kelahiran mati. kelahiran mati ). Sekiranya bayi selamat sampai kelahiran, dia cenderung menghidap sindrom Down, Turner, Edward, Patau, dan cri du chat.

2. Mitosis

Mirip dengan meiosis, mitosis adalah proses pembelahan sel ketika sel telur yang telah disenyawakan oleh sperma berkembang. Perkara yang berbeza adalah sel yang dihasilkan.

Proses mitosis menghasilkan lebih banyak sel daripada meiosis, iaitu sebanyak 92 yang kemudian dibahagikan kepada 46 kromosom masing-masing. Pembahagian ini berterusan sehingga bayi terbentuk.

Baca juga: Bagaimana Trisomi 13 boleh berlaku pada bayi?

Keabnormalan kromosom berlaku apabila terdapat kesalahan semasa proses pembahagian mitotik. Sebagai contoh, kromosom tidak dibahagikan kepada bilangan yang sama, jadi sel yang baru terbentuk mempunyai lebih banyak (47 kromosom) atau kurang (45 kromosom).

Keabnormalan kromosom boleh berlaku pada wanita hamil pada usia berapa pun, tetapi cenderung berlaku pada wanita hamil yang berumur lebih dari 35 tahun. Ini kerana terdapat perbezaan usia telur yang dimiliki oleh wanita muda dan tua.

Oleh itu, wanita hamil yang berumur lebih dari 35 tahun harus memeriksa kehamilan mereka secara berkala ke pakar obstetrik. Atau sebelum bayi dilahirkan, wanita hamil disyorkan menjalani ujian kelainan kromosom seperti ujian kelainan kromosom amniosentesis atau persampelan villus korionik (CVS).

Baca juga: Bolehkah Lelaki Berlebihan Kromosom X Sama dengan Wanita?

Itulah fakta kelainan kromosom dalam kes mikrosefali. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kelainan kromosom, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!