Trimester Awal Mengandung, Ini adalah Peraturan Puasa yang Selamat

Jakarta - Puasa Ramadan hanya datang sekali dalam setahun, kerana banyak orang menantikan saat puasa ini. Malangnya, ada beberapa keadaan yang membuat sebilangan orang teragak-agak untuk berpuasa. Salah satunya adalah trimester awal kehamilan yang sering dicirikan oleh sakit pagi. Jadi, apakah peraturan selamat berpuasa bagi wanita hamil pada trimester pertama? Inilah jawapannya.

Baca juga: Bolehkah Wanita Mengandung Masih Cepat?

Bolehkah Ibu Hamil Berpuasa pada Trimester Pertama?

Terdapat kebimbangan bahawa berpuasa pada trimester awal kehamilan berpotensi mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin. Kebimbangan ini sebenarnya dibenarkan. Kerana kajian dari Columbia University, Amerika Syarikat menyatakan bahawa ibu yang berpuasa dalam jangka masa panjang cenderung lebih kecil daripada yang tidak berpuasa. Macam mana boleh jadi?

Wanita hamil pada awal trimester terdedah kepada sakit pagi . Gejala termasuk loya, muntah, kelemahan, dan pening. Keadaan ini muncul sebagai bentuk penyesuaian badan wanita hamil pada awal kehamilan. Nah, loya dan muntah yang berlebihan boleh menyebabkan dehidrasi. Itulah sebabnya wanita hamil pada trimester pertama tidak diharuskan berpuasa.

Wanita hamil hanya boleh berpuasa jika mendapat kelulusan doktor dan memenuhi syarat berikut:

1. Memenuhi Kecukupan Pemakanan Harian

Terutama asid folik, protein, vitamin A, kalsium, vitamin D, dan zat besi. Nutrien ini membantu proses pertumbuhan dan perkembangan janin pada awal kehamilan. Sekiranya ibu masih ragu-ragu, tanyakan kepada pakar obstetrik mengenai peraturan makan ketika berpuasa.

Kerana ketika berpuasa, pola makan terbahagi kepada tiga kali, yaitu sahur, iftar, dan makan malam. Beberapa makanan yang baik untuk perkembangan janin termasuk kurma, bayam, salmon, brokoli, kangkung, dan ayam.

Baca juga: Puasa Sihat untuk Ibu Mengandung dan Menyusui

2. Rehat Cukup

Tubuh cenderung mudah letih semasa hamil, terutama ketika puasa ditambah. Oleh itu, para ibu disyorkan untuk berehat sekiranya merasa letih demi berpuasa dan kesihatan janin yang lancar. Sekiranya wanita hamil bekerja, berhenti seketika aktiviti yang mereka lakukan hanya duduk atau bersandar selama beberapa minit.

3. Perhatikan Peningkatan Berat Badan

Sekiranya anda menurunkan berat badan semasa berpuasa, segera berjumpa dengan pakar obstetrik anda. Penurunan berat badan meningkatkan risiko kelainan pada janin.

4. Periksa Kehamilan Secara Berkala

Ujian kehamilan dilakukan untuk memantau perkembangan janin dan mengesan kelainan kehamilan. Pada trimester awal kehamilan, pemeriksaan ultrasound dapat dilakukan sekurang-kurangnya sekali. Pemeriksaan kehamilan dapat dilakukan lebih awal sekiranya terdapat gejala fizikal yang mengganggu. Contohnya loya, muntah, dehidrasi, dan sakit kepala.

Baca juga: Petua Memenuhi Pemakanan Semasa Berpuasa untuk Wanita Hamil

Itulah peraturan selamat berpuasa bagi wanita hamil pada trimester pertama. Penting untuk diingat bahawa wanita hamil tidak diharuskan berpuasa, jadi jangan memaksa diri jika anda tidak cukup kuat untuk berpuasa. Kerana puasa yang dipaksa pada awal trimester kehamilan berpotensi membahayakan keadaan ibu dan janin.

Sekiranya ibu mengalami aduan kehamilan ketika berpuasa, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Ibu hanya perlu membuka aplikasinya dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!