6 Ujian untuk Mengesan Koarkasi Aorta

, Jakarta - Penyelarasan aorta adalah keadaan di mana aorta, saluran darah besar yang bercabang dari jantung dan berfungsi untuk menyampaikan darah kaya oksigen ke seluruh tubuh, menyempit. Keadaan ini biasanya berlaku semasa kelahiran (kongenital).

Walau bagaimanapun, doktor biasanya dapat mendiagnosis koarkasi aorta melalui beberapa pemeriksaan, jadi pembedahan dapat dilakukan segera setelah bayi dilahirkan untuk merawat keadaannya. Ayuh, ketahui pemeriksaan untuk mengesan penyelarasan aorta di sini.

Umur di mana koordinasi aorta didiagnosis bergantung pada tahap keparahan keadaan. Coarctation yang teruk biasanya didiagnosis semasa bayi. Ujian untuk mengesan penyelarasan aorta selalunya tidak mungkin dilakukan sebelum bayi dilahirkan.

Baca juga: Kenali Tanda-tanda Anak Kecil Anda dengan Koordinasi Aorta

Orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua yang didiagnosis dengan penyusutan aorta mungkin mempunyai kes yang lebih ringan dan tidak mengalami gejala. Mereka mungkin kelihatan sihat sehingga doktor mengesan keadaan berikut:

  • Tekanan darah tinggi di lengan.

  • Perbezaan tekanan darah antara lengan dan kaki, di mana tekanan darah lebih tinggi di lengan daripada di kaki.

  • Nadi lemah.

  • Murmur jantung, yang merupakan suara desis yang tidak normal yang disebabkan oleh aliran darah yang lebih cepat melalui kawasan yang menyempit.

Baca juga: Penting, Ketahui Faktor Risiko untuk Penyatuan Aorta

Ujian berikut dapat mengesahkan diagnosis koarktasi aorta:

1. Echocardiogram

Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan gelombang suara frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambaran jantung pesakit. Gelombang suara melantun dari jantung yang kemudian menghasilkan gambar bergerak yang dapat dilihat di skrin video.

Ekokardiogram sering dapat mengesan lokasi dan keterukan koarktasi aorta dan menunjukkan kelainan jantung yang lain, seperti injap aorta bicuspid. Echocardiogram adalah salah satu ujian yang sering digunakan doktor untuk mendiagnosis koordinasi aorta dan menentukan pilihan rawatan yang paling sesuai untuk pesakit.

2. Elektrokardiogram (ECG)

ECG merekodkan aktiviti elektrik di jantung pesakit setiap kali ia berkontrak. Semasa prosedur ini, elektrod akan diletakkan di dada, pergelangan tangan, dan pergelangan kaki. Elektrod mengukur aktiviti elektrik yang direkodkan di atas kertas atau monitor komputer.

Sekiranya koordinasi aorta teruk, EKG mungkin menunjukkan bahawa dinding ruang bawah jantung menebal (hipertrofi ventrikel).

3. X-ray dada

Pemeriksaan ini dapat menghasilkan gambar jantung dan paru-paru seseorang. X-ray dada juga boleh menunjukkan penyempitan pada aorta di lokasi koarktasi atau bahagian aorta yang membesar atau kedua-duanya.

4. MRI

Pemeriksaan ini menggunakan medan magnet dan gelombang radio yang kuat untuk menghasilkan gambaran terperinci mengenai jantung dan saluran darah pesakit.

MRI dapat mendedahkan lokasi dan keterukan koarkasi aorta, menentukan apakah keadaan itu mempengaruhi saluran darah lain di tubuh pesakit, dan mengesan jika ada kelainan jantung yang lain. Doktor juga boleh menggunakan pemeriksaan ini untuk menentukan pilihan rawatan bagi pesakit.

5. Imbasan CT

Pemeriksaan ini menggunakan rangkaian gambar sinar-X yang diambil dari pelbagai sisi di sekitar tubuh seseorang.

Dalam angiogram CT, doktor akan menyuntikkan pewarna ke dalam vena untuk menyoroti aliran darah di arteri dan urat pesakit. Angiogram CT membolehkan doktor melihat lokasi dan keterukan koarktasi aorta, menentukan sama ada ia mempengaruhi saluran darah lain di dalam badan, dan mengesan kecacatan jantung yang lain. Doktor juga boleh menggunakan pemeriksaan ini untuk menentukan pilihan rawatan bagi pesakit.

Baca juga: Ini adalah bahagian badan yang sering diperiksa dengan imbasan CT

6. Kateterisasi Jantung

Semasa prosedur ini, doktor anda akan memasukkan tiub atau kateter nipis yang panjang ke dalam arteri atau urat di pangkal paha, lengan atau leher anda, dan melekatkannya ke jantung anda menggunakan pencitraan sinar-X.

Doktor boleh menyuntikkan pewarna melalui kateter untuk membuat struktur jantung dapat dilihat pada gambar sinar-X. Pewarna juga dapat mengukur tekanan dan tahap oksigen di ruang jantung dan saluran darah. Kateterisasi jantung dapat membantu menentukan keparahan koarktasi aorta.

Ujian ini jarang digunakan untuk mengesan koarkasi aorta, tetapi doktor dapat menggunakannya untuk membantu merancang pembedahan atau rawatan lain jika diperlukan. Dengan kata lain, prosedur kateter boleh digunakan untuk melakukan rawatan tertentu untuk penyusunan aorta.

Itu adalah 6 pilihan peperiksaan yang boleh dilakukan untuk mengesan pembentukkan aorta. Untuk menjalankan pemeriksaan yang berkaitan dengan keadaan kesihatan yang anda alami, anda dapat segera membuat janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyelarasan aorta.