Bukan Kemayu, inilah sebab mengapa lelaki di Korea suka menjaga kulit mereka

, Jakarta - Jika dibandingkan dengan lelaki, wanita lebih identik dan "difahami" ketika melakukan rangkaian rawatan wajah dan kulit. Tetapi nampaknya, menjaga kesihatan dan kecantikan kulit tidak hanya perlu dilakukan oleh wanita, anda tahu. Lelaki juga disarankan untuk memperhatikan kesihatan kulit.

Melakukan penjagaan kulit dan wajah sebenarnya telah lama diterapkan oleh lelaki di Korea Selatan. Bukan kemayu, sebenarnya mereka mempunyai alasan tersendiri untuk menjaga kulit. Salah satunya ialah menyokong penampilan. Memetik pelbagai sumber, lelaki di Korea Selatan mengaku lebih yakin dan merasa dijaga ketika mereka mempunyai kulit yang rapi. Itu kemudian menjadi alasan bagi lelaki untuk menjaga.

Sebenarnya, sebuah kajian mendapati bahawa lelaki di Korea Selatan menggunakan wang mereka untuk membuat dan membeli produk penjagaan kulit. Walaupun dibandingkan dengan lelaki lain, mereka cenderung mempunyai lebih banyak perbelanjaan untuk produk penjagaan kulit.

Data menunjukkan bahawa lelaki di Korea Selatan bahkan dapat menghabiskan hingga 400 ribu rupiah untuk membeli produk kecantikan. Walaupun tidak terlalu hebat, tetapi angka ini jauh lebih besar daripada perbelanjaan lelaki dari bahagian lain dunia. Menurut data yang sama, selain dari Negara Ginseng, lelaki hanya menghabiskan tidak lebih dari 50 ribu rupiah untuk membeli produk perawatan kulit, yang hanya sekitar cuci muka atau pencukur.

Terus berkembang

Trend mengekalkan kecantikan kulit di kalangan lelaki Korea Selatan sebenarnya terus berkembang dan berkembang. Malah, menurut sebuah syarikat pelaburan dari Amerika, Franklin Templeton, keperluan produk kecantikan untuk kategori penjagaan wajah lelaki terus meningkat setiap tahun. Kajian mendapati bahawa jenis produk kecantikan yang paling banyak dijual adalah toner, pati, pensil alis, topeng dan krim BB.

(Baca juga: Sebab Lelaki Juga Memerlukan Rawatan Wajah)

Walaupun masih terdengar asing, tidak dapat dinafikan bahawa melakukan rawatan muka juga perlu bagi lelaki. Sebabnya kerana kebanyakan lelaki biasanya lebih banyak melakukan aktiviti luar berbanding wanita. Ini menjadikan kulit lelaki memerlukan lebih banyak perlindungan untuk mengelakkan kesan selaran matahari.

Selain itu, hakikatnya lelaki mempunyai jenis kulit yang lebih terdedah kepada pengumpulan komedo dan masalah lain, terutama pada wajah yang mengeluarkan minyak lebih banyak daripada wanita. Sebilangan pakar menambah bahawa kulit lelaki lebih tebal hingga 25 peratus daripada wanita, ini tentunya sebab mengapa lelaki perlu menjaga kesihatan kulit.

Cara Merawat Kulit Lelaki

Kerana keadaan dan keperluan yang berbeza, cara penjagaan kulit lelaki berbeza dengan wanita. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, mari ikuti petua penjagaan wajah berikut untuk lelaki!

  • Dengan menggunakan pelindung matahari, produk ini berguna sebagai pelindung dari pendedahan sinar UV yang boleh merosakkan kulit, menyebabkan garis-garis halus, kedutan, hingga bintik-bintik gelap.
  • Gunakan pelembap (pelembap), tujuannya adalah untuk mengelakkan kulit retak, kering, gatal, atau kusam. Sebagai gantinya, pilih produk pelembap yang ringan dan dapat melindungi kulit untuk jangka masa panjang.
  • Bersihkan wajah anda setiap hari, sekurang-kurangnya membersihkan wajah anda dilakukan dua kali sehari. Dengan cara itu peluh dan kotoran di wajah tidak akan menutup pori-pori kulit.
  • Gunakan scrub dan krim mata, cuba gunakan produk gosok seminggu sekali sehingga sel-sel kulit mati dan jangkitan yang muncul dapat diangkat. Sementara krim mata berguna untuk mencegah dehidrasi, garis, dan kedutan di sekitar mata.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat pakar? Hubungi doktor menggunakan aplikasi hanya! Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!