Matlamat Katarak, Mula Menjaga Kesihatan Mata

, Jakarta - Jangan anggap katarak begitu saja. Sebabnya, perbandingan dua juta orang di Indonesia, 1,5 persen adalah orang dengan katarak. Di samping itu, lebih daripada 50 peratus kes katarak yang berlaku, adalah penyebab kebutaan. Indonesia adalah negara yang menduduki tempat kedua dengan kes kebutaan tertinggi setelah Ethiopia, dan menduduki tempat pertama di Asia Tenggara.

Penyakit katarak ditandai dengan pengaburan lensa mata, sehingga penglihatan kabur. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang tua dan boleh berlaku pada satu atau kedua mata sekaligus. Walaupun berbahaya, katarak bukanlah penyakit berjangkit.

Punca Katarak

Katarak umumnya berkembang dengan perlahan. Pesakit tidak akan mengetahui adanya gangguan penglihatan, kerana hanya sebahagian kecil lensa mata yang mengalami katarak. Sebilangan besar penyebab katarak disebabkan oleh proses penuaan yang menyebabkan perubahan pada lensa mata, sehingga lensa mata menjadi keruh atau legap.

Penyakit ini tidak selalu dialami oleh orang tua. Walau bagaimanapun, katarak boleh mula berkembang pada usia 40-50 tahun. Semasa usia pertengahan, keadaan ini ringan dan tidak banyak mempengaruhi penglihatan penghidap. Namun, setelah mencapai usia 60 tahun, katarak menyebabkan masalah penglihatan yang serius. Berikut adalah beberapa faktor lain yang boleh berperanan dalam penampilan atau penyebab katarak:

 1. Sejarah keradangan mata, contohnya glaukoma. Keadaan ini adalah jenis gangguan penglihatan yang dicirikan oleh kerosakan pada saraf optik. Biasanya, ia disebabkan oleh tekanan pada bola mata yang berlebihan.
 2. Sinaran UV. Kajian menunjukkan peningkatan pembentukan katarak apabila terdedah kepada pendedahan sinar matahari jangka panjang.
 3. Tabiat minum alkohol. Beberapa kajian menunjukkan peningkatan risiko katarak di mata orang yang mengambil alkohol dalam dos yang tinggi. Namun, bagi orang yang jarang atau tidak pernah minum alkohol, mereka mempunyai risiko lebih rendah terkena katarak pada usia tua.
 4. Kekurangan zat makanan. Kajian menunjukkan hubungan antara risiko terkena katarak dan tahap antioksidan yang rendah di dalam badan. Contohnya, vitamin C, vitamin E, dan beta karoten.
 5. Mempunyai sejarah kecederaan mata.
 6. Diabetes. Ini kerana kadar gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan pelbagai penyakit mata seperti penglihatan kabur, katarak, glaukoma, dan kebutaan.

Pencegahan Katarak

Dalam kes katarak yang berkaitan dengan usia, sebilangan orang pada awalnya mungkin tidak melihat perubahan pada penglihatan mereka. Walau bagaimanapun, perubahan gaya hidup dapat membantu memperlambat proses atau bahkan menghalangnya sama sekali, termasuk:

 • Hadkan pengambilan Karbohidrat

Menurunkan risiko katarak boleh dilakukan dengan menghadkan pengambilan karbohidrat. Kajian yang diterbitkan di Oftalmologi Penyelidikan dan Sains Visual mendapati bahawa orang yang menggunakan banyak karbohidrat mempunyai risiko katarak tiga kali lebih tinggi daripada mereka yang hanya menggunakan sedikit karbohidrat.

 • Penggunaan Teh Hijau

Laporan dalam Jurnal Pertanian dan Kimia Makanan American Chemical Society mendedahkan bahawa minum teh hijau dapat mencegah diabetes. Salah satu komplikasi diabetes adalah katarak.

 • Pengambilan Vitamin C

Peningkatan pengambilan vitamin C dikaitkan dengan penurunan risiko katarak. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan mendapati bahawa kadar vitamin C yang tinggi mengurangkan risiko katarak sebanyak 64 peratus. Para penyelidik juga mengesyorkan makan lebih banyak sayur-sayuran berdaun hijau, buah, dan makanan lain yang mengandungi antioksidan.

Nah, itulah sebab dan cara untuk mencegah risiko katarak. Bincangkan dengan segera doktor anda sekiranya anda, keluarga, atau rakan terdekat anda mengalami perkara seperti perkara di atas. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbincang secara langsung melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

 • Punca Katarak Yang Perlu Anda Ketahui
 • Kenali Tanda dan Gejala Katarak pada Warga Emas
 • Masih Muda Sudah Mendapat Katarak? Inilah penyebabnya