Demam dan Tekanan Darah Rendah, Mungkin Gejala Sepsis

, Jakarta - Jika anda mempunyai luka di bahagian badan, anda harus menjaga kebersihan badan agar luka tersebut terlindung dari jangkitan. Menjaga luka bersih dapat mengelakkan anda dari sepsis. Sepsis adalah keadaan penyakit yang berlaku akibat jangkitan pada badan.

Keadaan ini cukup berbahaya untuk kesihatan. Apabila jangkitan berlaku di dalam badan, tubuh biasanya menghasilkan pelbagai sebatian kimia yang melawan bakteria dalam jangkitan. Sebatian kimia ini menyebabkan keradangan di beberapa organ badan yang mengakibatkan kerosakan dan perubahan fungsi badan. Sistem imun yang baik diperlukan untuk mengurangkan risiko terkena sepsis di dalam badan anda.

Gejala Sepsis

Mengubati sepsis lebih awal adalah kunci utama untuk mengelakkan penderita sepsis daripada risiko komplikasi penyakit lain. Lebih baik mengetahui gejala atau tanda sepsis agar rawatan dapat dilakukan lebih awal:

1. Demam

Simptom yang biasa dialami oleh seseorang yang menderita sepsis adalah demam. Biasanya, penghidap sepsis mengalami demam tinggi dengan suhu badan melebihi 38 darjah celcius.

2. Tekanan Darah Rendah

Selain demam, penghidapnya dapat mengalami tekanan darah rendah yang dapat turun secara drastik. Ini berbahaya kerana dapat membentuk darah dalam badan menjadi gumpalan. Gumpalan darah di dalam badan menyekat oksigen dan aliran darah ke organ tubuh lain. Ini membawa maut kepada kesihatan kerana penyumbatan aliran darah dan oksigen meningkatkan risiko kegagalan organ dan kematian.

3. Perubahan Denyut Jantung

Gejala sepsis yang biasa adalah degupan jantung lebih daripada 90 denyutan seminit. Sekiranya anda mengalami sepsis, salah satu gejala adalah degupan jantung yang menjadi cepat jika dibandingkan dengan keadaan normal anda. Oleh itu, sebaiknya berehat dan dapatkan rawatan perubatan dengan segera untuk mengelakkan sepsis menjadi lebih teruk.

4. Bernafas Lebih Cepat

Apabila anda mengalami sepsis, pernafasan anda lebih cepat daripada biasa. Tidak hanya pantas, anda akan sukar mengatur pernafasan anda. Biasanya, kadar pernafasan lebih daripada 20 nafas seminit.

5. Berpeluh berlebihan

Anda akan mengalami peluh berlebihan ketika anda mengalami sepsis. Bukan hanya itu, kencing juga berkurang. Kami mengesyorkan agar anda mengambil air untuk memenuhi keperluan badan dan mengelakkan dehidrasi.

6. Mual

Mual sering dirasakan oleh penghidap sepsis. Biasanya, loya diikuti dengan muntah dan juga cirit-birit. Bukan hanya itu, dalam keadaan yang paling teruk, penghidapnya boleh mengalami pengsan.

Pencegahan Sepsis

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah sepsis. Menjaga kebersihan persekitaran dan badan dapat membuat anda terhindar dari sepsis. Bukan itu sahaja, rajin mencuci tangan setelah melakukan aktiviti akan menjauhkan anda dari sepsis. Jalani gaya hidup sihat dengan makan makanan yang sihat dan berkhasiat untuk kekal sihat.

Lebih baik jika anda merasakan gejala sepsis, segera dapatkan tindakan dari pasukan perubatan untuk mengatasi masalah sepsis lebih awal. Ini mengelakkan sepsis menjadi lebih teruk. Gunakan aplikasinya untuk menentukan rawatan sepsis. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Ini adalah 5 Komplikasi Cholangitis
  • Enterkolitis Usus Keradangan Rentan Menyerang Kanak-kanak Menyebabkan Sepsis
  • Tidak steril, ini adalah 5 penyakit yang disebabkan oleh bakteria