Kenali Tanda-tanda Kanak-kanak yang Terkena Dyspraxia

Jakarta - Pertumbuhan dan perkembangan anak-anak mengikut usia mereka sebenarnya adalah salah satu perhatian ibu bapa. Sebenarnya, kelewatan pertumbuhan dan perkembangan anak boleh menjadi tanda gangguan kesihatan pada kanak-kanak yang dikenali sebagai dispraxia.

Baca juga: Apakah Tahap Ideal Perkembangan Anak?

Dyspraxia adalah gangguan yang mempengaruhi koordinasi dan pergerakan badan sehingga kanak-kanak dengan dispraxia tidak dapat melakukan aktiviti fizikal yang normal.

Kenali Tanda-tanda Kanak-kanak dengan Dispraxia

Keadaan dispraxia pada umumnya lebih dialami oleh kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan dan tidak mempengaruhi kecerdasan kanak-kanak.

Gejala dispraxia dapat dilihat sejak usia dini, tetapi kerana perkembangan kanak-kanak yang berbeza, keadaan dispraxia sangat sukar dikesan sejak awal. Biasanya, keadaan ini hanya diketahui setelah anak memasuki usia 5 tahun ke atas.

Ibu harus memperhatikan pertumbuhan dan perkembangan anak setiap masa, terutamanya ketika bayi ditunda atau memerlukan waktu lebih lama untuk duduk, merangkak atau berjalan. Tanda-tanda lain, seperti postur yang tidak biasa dan kesukaran bermain permainan yang memerlukan koordinasi badan, boleh menjadi tanda bahawa bayi anda mengalami dispraksia.

Tanda-tanda dispraksia pada kanak-kanak pada hakikatnya akan lebih kelihatan ketika anak tumbuh dan berkembang, seperti kelihatan cuai dan mengalami gangguan keseimbangan. Bukan hanya itu, kanak-kanak dengan dispraksia pada amnya akan mengalami kesukaran untuk mempelajari teknik baru dan mengingat maklumat semasa melakukan aktiviti.

Kanak-kanak dengan dispraksia juga akan mengalami kesukaran untuk belajar menulis, menaip, melukis dan juga menangkap objek yang agak kecil. Kesukaran menyesuaikan diri dengan situasi sosial serta mengawal emosi boleh menjadi tanda lain bagi kanak-kanak yang mengalami dispraxia. Pemeriksaan di hospital terdekat juga membantu mendapatkan rawatan dengan segera.

Baca juga: Faedah Membaca Buku untuk Perkembangan Anak

Ibu, Ketahui Punca Dispraxia

Pergerakan dan koordinasi badan adalah tindakan yang melibatkan saraf dan bahagian otak. Gangguan pada salah satu saraf atau bahagian otak menyebabkan anak mengalami dispraxia. Terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan pengalaman dispraksia anak, seperti:

1. Kelahiran Pramatang

Seorang kanak-kanak yang dilahirkan sebelum waktunya berisiko mengalami dispraksia. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya rentan terhadap pertumbuhan dan perkembangan organ yang tidak terbentuk sepenuhnya, termasuk saraf dan bahagian otak.

2. Berat Rendah

Bayi dengan berat lahir rendah terdedah kepada dispraksia.

3. Sejarah Keluarga

Bayi yang mempunyai sejarah keluarga dispraxia juga terdedah kepada keadaan yang sama.

4. Gaya Hidup Wanita Hamil

Kami mengesyorkan agar ibu yang menjalani kehamilan menjalani gaya hidup sihat. Elakkan meminum minuman beralkohol atau ubat-ubatan terlarang agar kesihatan anak-anak optimum.

Tetapi ibu tidak bimbang, keadaan dispraxia dapat dikenal pasti dan dirawat dengan ubat-ubatan yang boleh dijalankan oleh anak-anak dengan dispraxia. Terdapat terapi yang digunakan untuk memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangan anak, seperti terapi pekerjaan dan terapi tingkah laku kognitif.

Terapi kerja adalah terapi yang dijalankan dengan tujuan agar anak-anak dapat mencari cara yang lebih praktikal untuk terus berfungsi secara normal dan bebas. Terapi tingkah laku kognitif membantu pesakit mengatasi masalah dengan mengubah tingkah laku.

Baca juga: Kenali Kepentingan Tidur untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Tetapi ibu harus ingat, cara rawatannya tentu berbeza bagi setiap anak. Perkara yang paling penting adalah sokongan ibu bapa dan persekitaran sangat menyokong proses anak berkembang, mengurus keadaan dan menjalani kehidupan yang baik.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2019. Gangguan Koordinasi Pembangunan (Dispraxia) pada Kanak-kanak
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Dyspraxia