Apa yang perlu anda ketahui sebelum berjemur di pantai

Jakarta - Kebosanan memang dapat mendekati siapa saja, termasuk rasa bosan dengan penampilan dan warna kulit. Hasilnya, ramai yang memanfaatkan musim cuti untuk pergi ke pantai dan berjemur di bawah sinar matahari. Tujuannya adalah untuk mencapai warna kulit yang lebih gelap yang sering dianggap lebih eksotik.

Adalah sah untuk melakukannya. Tetapi anda perlu memberi perhatian dan memastikan beberapa perkara sebelum berjemur di pantai. Daripada mendapatkan warna kulit yang eksotik, persiapan yang salah berpotensi merosakkan kulit, membakar dan bahkan mencetuskan penyakit. Agar tidak salah, ikuti petua ini untuk berjemur di pantai, OK:

1. Pilih Pakaian yang Betul

Memilih pakaian yang betul adalah perkara asas yang harus anda lakukan dengan betul. Kerana, memakai jenis pakaian dan kain yang salah boleh mempengaruhi proses berjemur. Dan pilihan terbaik adalah memakai pakaian jenis ringan.

Apabila anda menggunakan pakaian yang terlalu tebal, peluh dan panas ketika terik tidak dapat dielakkan. Berpeluh secara berterusan boleh mengganggu proses menyentuh sinar matahari dengan kulit. Selain itu, dengan mengenakan pakaian ringan, nisa mempermudah cahaya matahari mencapai kulit.

2. Waktu Berjemur

Cahaya matahari yang baik untuk kulit biasanya pada 09.00 WIB sehingga sebelum 12.00 WIB. Atau bermula jam 16.00 WIB sehingga terbenam matahari. Iaitu, adalah masa terbaik untuk berjemur. Kerana selain waktu itu, matahari memancarkan sinar ultraviolet yang merupakan karsinogen, atau boleh menyebabkan barah kulit.

Di samping itu, anggapan bahawa semakin lama anda berada di bawah sinar matahari, semakin gelap kulit anda adalah salah. Terlalu lama di bawah sinar matahari sebenarnya boleh meningkatkan risiko barah kulit. Tetapkan berapa lama anda perlu berjemur dan jangan memaksakan diri.

3. Sunblock

Berjemur tidak bermaksud anda tidak perlu menggunakan perlindungan seperti sunblock. Memakai pelindung sinar matahari dengan tepat pada tubuh adalah penting sebelum berjemur. Ini berguna untuk mengelakkan pendedahan langsung kulit kepada cahaya matahari.

Selain itu, menerapkan sunblock juga berfungsi agar kulit yang disentuh oleh sinar matahari mempunyai warna yang sekata. Anda juga perlu menjaga kelembapan kulit sebelum berjemur. Anda boleh menggunakan pelembap untuk membantu menjaga kulit agar tidak kering dan rosak.

4. Cermin mata dan topi

Bukan hanya untuk gaya, tetapi anda harus memakai cermin mata hitam dan topi semasa berjemur. Tujuan menggunakan cermin mata hitam adalah untuk melindungi mata dari silau yang boleh mengganggu aktiviti berjemur. Sementara topi berfungsi melindungi kepala dari cahaya matahari. Kepala yang terlalu panas kerana selaran matahari boleh mengakibatkan keradangan pada lapisan otak.

5. Memenuhi keperluan vitamin E

Sebelum berjemur, cubalah memenuhi keperluan vitamin E untuk badan. Kerana kandungan antioksidan dalam vitamin E dapat membantu mengurangkan kesan berbahaya sinar matahari pada kulit. Antioksidan juga penting untuk mengurangkan risiko barah kulit.

Vitamin E juga berguna untuk mencegah penuaan dini dan kemunculan kedutan dan menjadikan kulit terasa halus. Untuk lebih memanfaatkan, anda boleh menggabungkan vitamin E dengan vitamin C. Tetapi pastikan dosnya tidak berlebihan, ya.

6. Perhatikan Persekitarannya

Walaupun anda mesti menikmati percutian dan aktiviti berjemur di pantai, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan persekitaran di sekitarnya. Maksudnya, ketika berjemur pastikan anda memperhatikan persekitaran anda sehingga tidak ada binatang, seperti ketam pertapa atau kutu pasir.

Pilih tempat yang paling selesa dan bebas dari gangguan haiwan. Tetapi jika tidak ada tempat yang benar-benar bersih, itu bermakna anda harus berhati-hati ketika berjemur.

Untuk memastikan semua persiapan anda betul, pastikan anda menulis semua yang perlu anda bawa. Pastikan kesihatan dan kesihatan anda berada pada tahap terbaik. Sekiranya anda mempunyai aduan dan memerlukan nasihat doktor, anda boleh bergantung pada permohonannya . Bercakap dengan doktor menggunakan kemudahan tersebut Panggilan Video / Suara dan Berbual. Membeli produk kesihatan lebih senang digunakan . Pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam, anda tahu. Ayuh, muat turun sekarang di Google Play dan App Store.