Penjelasan untuk Memahami Mengenai Narcissistic Communicator

Jakarta - Gangguan keperibadian narsis adalah sejenis gangguan mental yang dicirikan oleh perasaan bahawa dirinya lebih penting daripada yang lain, yang mengakibatkan keinginan yang berlebihan untuk diperhatikan dan disukai. Ini akan menyebabkan kurangnya rasa empati terhadap orang lain. Tetapi di sebalik sikap mementingkan diri yang ditunjukkan, pemilik keperibadian ini mempunyai keyakinan diri yang rendah dan takut dikritik.

Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian narsis akan menjadi komunikator narsistik yang dicirikan oleh kepandaian mereka dalam memanipulasi, mengeksploitasi, dan menunjukkan keunggulan palsu. Berikut adalah beberapa gejala bersama dengan penjelasan mengenai: komunikator narsistik apa yang anda perlu tahu!

Baca juga: 3 Jenis Terapi Yang Dapat Mengubati Gangguan Narsisistik

1. Perbualan berjalan sehala

Perbualan yang sihat adalah perbualan dua hala, di mana setiap pihak mempunyai hak untuk bercakap dan mendengar secara bergilir. Dari segi komunikasi, a komunikator narsistik akan memberi sedikit atau tidak ruang untuk orang lain bercakap. Mereka akan menguasai perbualan dengan memberi tumpuan kepada perkara yang ingin mereka bincangkan.

2. Mengawal Topik Perbualan

Selain komunikasi sehala, komunikator narsistik cenderung mengawal dan mengarahkan topik perbualan. Ini ditunjukkan oleh ketika pembicara mengemukakan pendapatnya, komunikator narsistik sekali lagi akan menukar subjek untuk dirinya sendiri.

3. Kerap Mengganggu Perbualan

Mengganggu perbualan adalah tanda yang paling jelas. Mereka akan terus mengganggu semasa orang lain bercakap. Ini dilakukan untuk menarik perhatian kepadanya, atau untuk membetulkan, menilai, atau membatalkan apa yang anda katakan.

4. Tidak Berminat Mendengarkan

Narcissists akan fokus pada diri mereka sendiri, sehingga mereka dikenali sebagai pendengar yang buruk. Mereka cenderung tidak berminat dengan apa yang dikatakan oleh orang lain, walaupun apa yang diperkatakan adalah kepentingan peribadi. Orang dengan gangguan keperibadian narsis akan mempunyai sedikit hubungan rapat dengan orang lain yang benar-benar sihat dan penuh dengan empati.

Baca juga: Adakah terdapat cara untuk menangani kanak-kanak dengan watak narsisistik?

5. Pujian diri yang berlebihan

A komunikator narsistik akan sering memamerkan, menyombongkan diri, atau menggerakkan gaya hidup mereka. Mereka akan berfikir jika hidupnya akan membuat orang lain yang melihatnya cemburu. Mereka cenderung membuat pencapaian yang membanjiri mereka dengan pujian. Sayangnya, walaupun mereka menggerakkan hidup mereka seolah-olah mereka bahagia, mereka cenderung dipenuhi dengan kesepian dan ketakutan.

6. Keunggulan Palsu

Keunggulan palsu adalah salah satu sifat paling beracun dari gangguan keperibadian narsisistik. Sifat ini ditunjukkan untuk menutup kekurangan dalaman atau perasaan putus asa. Narsisis cenderung tidak merasa baik terhadap diri mereka sendiri, kecuali ketika mereka menjatuhkan orang lain. Orang dengan keadaan ini cenderung menilai, meremehkan, mengejek, atau mendiskriminasi orang lain tanpa menyasarkan mangsa.

7. Seolah-olah Mengetahui Segala-galanya

Orang yang mempunyai gangguan keperibadian narsis percaya bahawa mereka mengetahui segala-galanya dengan lebih baik. Ini ditunjukkan dengan memberi nasihat menggunakan kata-kata kasar dan sewenang-wenang, tanpa diminta.

8. Manipulasi

Manipulasi adalah salah satu gejala yang paling teruk, di mana seseorang berkomunikasi untuk memanipulasi dan mengeksploitasi orang lain untuk kepentingan mereka sendiri. Jenis manipulasi yang digunakan, termasuk sanjungan yang tidak tulus, janji palsu, menyalahkan, mengkritik, memalukan, melakukan penipuan, atau paksaan.

Baca juga: Kesan Negatif Terhadap Anak Yang Dibesarkan oleh Ibu Bapa Narsisistik

Apabila anda berjumpa dengan seseorang yang mempunyai masalah keperibadian narsis, tidak ada salahnya mencadangkan mereka berjumpa dengan psikologi atau psikiatri di hospital terdekat untuk menangani gejala yang timbul. Keadaan ini boleh mengalahkan diri sendiri jika tidak diperiksa, kerana ia akan dijauhi oleh kumpulan sosial tempat anda melepak.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 8 Tanda Komunikator Narsisistik.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Kelainan keperibadian narsis.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua mengenai gangguan keperibadian narsisistik.