Trypophobia, Apa yang Perlu Dibincangkan dengan Pakar Psikologi?

"Mengalami rasa takut, merinding, atau kulit gatal ketika melihat koleksi lubang kecil? Mungkin anda menghidap trypophobia. Sebaiknya berjumpa dengan ahli psikologi jika trypophobia anda menyebabkan kesukaran untuk melakukan aktiviti harian. "

Jakarta - Adakah anda merasa takut atau merinding ketika melihat foto atau objek dengan banyak lubang kecil di atasnya? Sekiranya demikian, keadaan ini boleh menjadi tanda anda menghidap trypophobia. Trypophobia adalah sejenis fobia yang menyebabkan seseorang menjadi takut apabila melihat lubang kecil yang terbentuk secara semula jadi atau di permukaan objek.

Terdapat beberapa objek atau objek yang dapat mencetuskan keadaan ini, seperti sarang lebah, strawberi, gelembung sabun, kelopak biji teratai, hingga batu karang. Lalu, bagaimana jika seseorang menghidap trypophobia? Apa yang perlu dibincangkan dengan ahli psikologi mengenai keadaan ini? Untuk itu, mari lihat penjelasan dalam artikel ini!

Baca juga: Apakah perkara yang boleh mencetuskan trypophobia

Bincangkan dengan Pakar Psikologi semasa Trypophobia Annoys

Trypophobia, juga dikenali sebagai fobia lubang kecil, adalah keadaan yang dapat menyebabkan seseorang merasa takut, cemas, dan merinding ketika mereka melihat objek yang mempunyai lubang kecil di dalamnya. Terdapat beberapa tindak balas badan yang akan dialami oleh penderita trypophobia ketika mereka melihat objek yang boleh mencetuskan keadaan ini, seperti mual, muntah, berpeluh, gemetar, dan bahkan boleh menyebabkan serangan panik.

Bukan hanya itu, gejala trypophobia juga hampir sama dengan gejala fobia lain. Gejala berikut biasanya dialami oleh penghidap trypophobia:

  1. Serangan panik;
  2. Tekanan dan ketakutan;
  3. Bimbang;
  4. Nafas menjadi lebih pendek dan cepat;
  5. Kulit gatal;

Kemudian, bilakah trypophobia harus dibincangkan dengan ahli psikologi? Keadaan ini perlu dibincangkan dengan ahli psikologi apabila trypophobia dialami sepanjang hari dan mengganggu aktiviti harian.

Bukan hanya itu, trypophobia juga perlu dirawat oleh ahli psikologi apabila keadaan ini menyebabkan gangguan kesihatan mental yang lebih teruk. Contohnya, tekanan, kemurungan, hingga gangguan kecemasan yang tidak dapat diatasi secara bebas.

Untuk itu, jangan abaikan keadaan ini dan segera tanyakan psikologi secara langsung . Pengendalian yang betul menjadikan keadaan ini dapat diubati. Ayuh, muat turunsekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: 3 Fakta Mengenai Lubang Fobia aka Trypophobia yang Perlu Anda Ketahui

Gangguan Kesihatan Mental Meningkatkan Risiko Trypophobia

Secara amnya, keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Keadaan ini juga akan lebih kerap terjadi pada seseorang yang mengalami gangguan kesihatan mental.

Terdapat beberapa keadaan kesihatan mental yang meningkatkan risiko trypophobia, seperti kemurungan utama, gangguan kecemasan umum, serangan panik, kepada orang dengan gangguan bipolar.

Selain itu, trypophobia juga boleh dialami kerana sejarah keluarga trypophobia. Atas sebab ini, sangat penting untuk mengenali beberapa gejala trypophobia supaya anda dapat mengatasi keadaan ini dengan betul.

Trypophobia sendiri dikaitkan dengan beberapa sebab, salah satunya adalah ketakutan akan bahaya penyakit berjangkit. Kulit yang terkena penyakit atau keadaan berjangkit lain umumnya dijelaskan dengan lubang atau lebam. Inilah yang mencetuskan ketakutan terhadap objek atau objek yang mempunyai permukaan bergelombang atau lubang kecil.

Keadaan trypophobia juga dikaitkan dengan tindak balas semula jadi tubuh untuk melihat lubang kecil yang menggambarkan haiwan atau makhluk berbahaya. Biasanya, haiwan berbahaya akan ditandai dengan warna yang terang dan disertai dengan lubang atau lebam pada kulit.

Baca juga: Fobia lubang kecil atau lekukan tanda Trypophobia

Sebagai tambahan kepada ketakutan terhadap penyakit dan haiwan berbahaya, keadaan ini dapat timbul akibat tindak balas tubuh terhadap ciri visual. Sebilangan orang tidak selesa melihat kumpulan lubang kecil atau gumpalan kerana ciri visual ini.

Rujukan:

WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Trypophobia.

Fikiran Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Trypophobia atau The Fear of Holes.