Alami Selulit semasa Kehamilan, Inilah Yang Harus Dilakukan

Jakarta - Adakah anda hamil dan mengalami selulit? Tidak perlu risau, selulit adalah masalah kulit yang biasa berlaku semasa kehamilan. Dalam keadaan tidak hamil, wanita juga cenderung mempunyai selulit berbanding lelaki.

Walaupun sering dianggap remeh, beberapa wanita hamil merasa tidak selamat kerana adanya selulit, jadi perlu mencari jalan untuk menyingkirkannya. Lalu, mengapa selulit boleh muncul ya?

Baca juga: Apa Yang Terjadi Ketika Wanita Hamil Mempercayai Mitos Terlalu Banyak

Perubahan dalam Ukuran dan Struktur Sel Lemak

Selulit dipicu oleh perubahan ukuran dan struktur sel lemak yang terkumpul di bawah permukaan kulit. Keadaan ini menyebabkan kulit terdorong untuk menimbulkan lebam yang tidak teratur pada kulit. Punca lain adalah faktor genetik, diet yang buruk, metabolisme yang perlahan, perubahan hormon, dan perubahan dalam peredaran darah.

Sebenarnya, wanita mempunyai lebih banyak lemak badan. berbanding lelaki, terutamanya di sekitar perut, paha dan punggung. Tetapi wanita dari semua berat dan ukuran boleh mendapatkan selulit, kerana ia mempunyai sel lemak di kulit.

Kehamilan dapat menjadikan selulit kelihatan lebih buruk untuk sementara waktu, kerana kenaikan berat badan semasa kehamilan dapat menjadikannya lebih ketara. Juga, perubahan hormon pada kehamilan dapat memainkan peranan.

Hingga kini belum ada rawatan yang terbukti berkesan menyingkirkan selulit. Menurut jurnal perubatan yang diterbitkan oleh Perpustakaan Perubatan Nasional AS, Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menyamarkan selulit semasa kehamilan, iaitu:

  1. Pantau Kenaikan Berat

Pastikan anda tidak menambah berat badan semasa hamil. Sebabnya ialah kenaikan berat badan yang berlebihan cenderung menarik kulit sehingga "pecah". Berikut ini adalah kenaikan berat badan yang dianggap normal menurut BMI sebelum kehamilan:

  • Bagi wanita yang mempunyai BMI di bawah 18.5 (kurang berat badan) sebelum mengandung, disyorkan untuk menambah berat badan hingga 12.5-18 kilogram (kg).

  • Untuk wanita dengan BMI 25-29.9 (berat badan berlebihan) sebelum mengandung, disyorkan untuk mengekalkan kenaikan berat badan sekitar 7-11,5 kg.

  • Bagi wanita yang mempunyai BMI lebih dari 30 (gemuk) sebelum hamil, pastikan mereka hanya menambah berat badan sekitar 5-10 kg.

Baca juga: Petua Mengatasi Masalah Kulit Yang Dialami oleh Wanita Hamil

  1. Sapukan Pelembap dan Losyen

Gunakan pelembap khas secara berkala untuk mengekalkan keanjalan dan ketegasan kulit, terutama di kawasan badan yang mengalami regangan semasa kehamilan. Contohnya, perut, pinggul, punggung, dan payudara.

Atau, ibu boleh menggunakan losyen yang mengandungi kolagen ke seluruh badan (terutama selepas mandi) sekurang-kurangnya dua kali sehari. Tujuannya adalah untuk mencegah terkoyaknya kolagen akibat peregangan lapisan dermis ketika kulit diregangkan. Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun atau minyak bayi ke kulit.

  1. Sukan

Lakukan senaman ringan ketika hamil, seperti berjalan atau berenang, sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Ini berguna untuk meningkatkan peredaran darah dan oksigen, sehingga risiko selulit selama kehamilan dikurangkan. Walau bagaimanapun, pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum bersenam untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

  1. Jalani Gaya Hidup Sihat

Perkara lain yang dapat dilakukan untuk mengatasi selulit semasa hamil adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Antaranya dengan minum banyak air, mengehadkan pengambilan lemak, menguruskan tekanan, dan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran semasa kehamilan.

Baca juga: Ganggu Penampilan, Inilah Tindakan Untuk Menghilangkan Selulitis

Adakah aduan selulit yang mengganggu anda semasa mengandung? Laporkan aduan tersebut kepada pakar. Tanpa perlu beratur, ibu boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini. Bukan hanya itu, ibu dan keluarga juga boleh membuat pertanyaan dan jawapan doktor dengan muat turun permohonan melalui ciri Ask a Doctor.