Ketahui 7 Punca Pening semasa Menopaus

, Jakarta - Pening adalah salah satu keluhan yang biasa dilakukan oleh banyak wanita semasa menopaus. Walaupun hubungan antara keduanya tidak diketahui dengan jelas, pening boleh dikaitkan dengan perubahan yang terjadi di dalam tubuh semasa menopaus, atau juga dapat dikaitkan dengan peningkatan usia.

Baca juga: Ini adalah 6 Tanda Tubuh Memasuki Menopaus

Walaupun penyelidik belum mengetahui dengan tepat mengapa pening sering berlaku semasa perimenopause dan menopaus, mereka telah menyiasat beberapa kemungkinan penyebab:

1. Gula Darah

Hormon memainkan peranan penting dalam menyeimbangkan kadar gula dalam darah. Perubahan hormon yang berlaku semasa menopaus boleh mempengaruhi bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap insulin. Ini menyukarkan badan untuk mengekalkan gula darah yang stabil. Perubahan kadar gula dalam darah boleh menyebabkan anda mengalami pening semasa menopaus.

2. Perubahan Telinga Tengah

Perubahan hormon yang dialami oleh wanita diketahui mempengaruhi telinga dalam, yang sangat penting untuk keseimbangan. Beberapa wanita melaporkan perubahan keseimbangan, sinus, dan pendengaran semasa haid. Perubahan hormon semasa menopaus juga boleh mempengaruhi telinga anda yang boleh menyebabkan pening.

3. Keletihan

Keletihan juga merupakan gejala biasa semasa menopaus dan boleh menyebabkan pening. Ini kerana ketika anda letih, sukar untuk badan anda berfungsi dengan optimum.

4. Kilat Panas

Kilatan panas adalah perasaan terbakar secara tiba-tiba yang juga merupakan gejala biasa menopaus. Menurut satu kajian, wanita yang mengalami kilat panas lebih cenderung mengalami episod vertigo (pening dengan sensasi berputar) daripada wanita yang tidak. Itulah sebabnya wanita sering mengalami pening semasa menopaus.

Baca juga: Menopaus, 1 dari 6 Penyebab Panas Panas Badan

5. Sistem Saraf dan Kardiovaskular

Penurunan estrogen yang berlaku semasa menopaus boleh mempengaruhi sistem saraf dan kardiovaskular. Sekiranya salah satu atau kedua sistem ini tidak berfungsi dengan baik, anda boleh mengalami pening dengan mudah.

6. Penuaan

Wanita biasanya mengalami menopaus pada usia pertengahan, ketika perubahan yang berkaitan dengan penuaan juga berlaku. Sebagai contoh, telinga dalam dan sistem badan yang lain tidak berfungsi seperti biasa. Pelbagai faktor yang berkaitan dengan usia boleh menyebabkan pening semasa menopaus. Inilah sebabnya mengapa menopaus sering dikaitkan dengan penuaan.

7. Migrain

Ramai wanita dengan migrain mengatakan bahawa mereka menyedari kaitan antara episod migrain dan kitaran haid mereka. Bagi sesetengah wanita, simptom migrain mungkin bertambah baik semasa menopaus. Walau bagaimanapun, 45 peratus wanita dengan migrain mengadu bahawa episod migrain mereka bertambah buruk pada masa menopaus.

Migrain adalah keluhan biasa semasa menopaus, dan Kepercayaan Migrain mendedahkan bahawa terdapat hubungan erat antara migrain dan pening. Penulis satu kajian menyatakan bahawa semasa menopaus, beberapa orang mula mengalami jenis migrain yang melibatkan sakit kepala dan pening. Mereka memanggil jenis vertigo migrain epigone pening ini.

Itulah beberapa kemungkinan penyebab pening semasa menopaus. Sekiranya pening yang muncul semasa menopaus bertambah buruk, berterusan, atau mempengaruhi aktiviti harian, anda harus segera berjumpa doktor. Sebabnya, terdapat pelbagai keadaan kesihatan yang juga boleh menjadi penyebab di sebalik pening. Doktor anda dapat mengenal pasti jika anda mempunyai keadaan yang memerlukan rawatan tambahan.

Cara Mengatasi Pening semasa Menopaus

Sekiranya pening yang anda alami semasa menopaus masih ringan, anda boleh mengatasinya dengan perubahan gaya hidup berikut:

  • Makan Makanan Ringan Antara Makanan

Ini berguna untuk menjaga tahap gula darah anda stabil. Pilih makanan ringan protein, seperti telur rebus, kacang, dan yogurt, dan elakkan makanan yang diproses atau tinggi gula, seperti kerepek dan coklat bar.

  • Minum Banyak Air untuk Mencegah Dehidrasi

Sekiranya anda tidak suka minum air kosong, anda boleh menambahkan jus buah segar, seperti jeruk atau lemon ke dalam air minuman anda. Atau cuba minum teh herba tanpa kafein.

  • Berdiri perlahan selepas duduk atau berbaring

Kaedah ini membantu telinga dalam serta darah anda untuk menyesuaikan diri dengan perlahan ketika berdiri.

Baca juga: Memasuki Umur Menopaus, Ini adalah Gaya Hidup Sihat untuk dicontohi

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh mengambil ubat penahan sakit atau pening untuk menghilangkan keluhan yang timbul semasa menopaus. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, sekarang anda boleh membeli ubat dengan mudah melalui aplikasi . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Adakah Pening adalah Gejala Menopaus ?.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah menopaus menyebabkan pening?