Turun Tahap Kepekatan Pada Siang? Cubalah 6 Makanan Ini

, Jakarta - Konsentrasi sangat penting dalam pekerjaan dan belajar. Konsentrasi menentukan produktiviti seseorang sambil membantu mengurangkan kesalahan yang mungkin berlaku. Namun, kadang-kadang, rasa mengantuk atau letih sering membuat tumpuan seseorang cenderung menurun pada waktu siang. Jika demikian, anda perlu makan pelbagai makanan berkhasiat. Nah, apa kaitannya dengannya?

Adakah anda tahu bahawa makanan tidak hanya mempengaruhi tenaga badan, tetapi juga daya tumpuan otak kita? Makanan yang anda makan dapat membantu meningkatkan aliran darah dan oksigen ke otak. Itulah sebabnya makan makanan berkhasiat dapat membantu anda tetap fokus dalam jangka masa yang panjang semasa menjalankan aktiviti harian.

Sekiranya anda adalah seseorang yang mudah kehilangan tumpuan dalam aktiviti, berikut adalah enam makanan yang boleh anda makan untuk meningkatkan kepekatan otak pada waktu siang:

1. Coklat Gelap

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Michelle Montopoli et al pada tahun 2015, coklat gelap didapati mengandungi 60 peratus koko yang dapat membuat otak lebih peka dan penuh perhatian.

Kajian lain juga mendapati bahawa orang yang minum dua cawan coklat setiap hari selama sebulan mengalami peningkatan aliran darah ke otak, sehingga mereka terbukti mempunyai daya ingat yang lebih baik. Pengambilan coklat gelap juga dapat meningkatkan kadar serotonin dan endorfin, yang bermanfaat dalam meningkatkan kepekatan hitam.

2. Kafein

Minum kopi atau teh yang mengandungi kafein bukan sahaja dapat menghilangkan rasa mengantuk, tetapi juga membantu minda untuk kembali fokus. Kajian 2005 oleh Florian Koppelstäter mendapati bahawa pengambilan kafein dapat meningkatkan aktiviti otak yang terlibat dalam perancangan, perhatian, pemantauan dan konsentrasi. Malangnya, kesan kafein pada setiap orang adalah berbeza, termasuk dalam peningkatan kepekatan otak, kerana biasanya kesan kafein hanya bertahan dalam jangka pendek.

Baca juga: 7 Khasiat Kafein untuk Kesihatan

3. Pisang

Mengantuk petang? Cuba makan pisang sebagai gantinya. Kandungan kalium yang merupakan mineral penting dalam pisang dapat membantu mengoptimumkan prestasi otak, saraf, dan jantung anda.

4. Salmon

Salmon, yang kaya dengan asid lemak omega-3, dapat membantu membina sel otak, memperlambat penurunan kognitif, dan menguatkan sinaps di otak yang berkaitan dengan memori, anda tahu. Kandungan protein dalam salmon juga dapat membantu otak anda tetap fokus untuk melakukan aktiviti sepanjang hari.

5. Telur

Selain salmon, telur juga mengandung omega-3 yang berguna untuk meningkatkan prestasi otak, yang meliputi ingatan, fokus, termasuk suasana hati. Telur juga mengandungi kolin, sebatian yang dapat membantu menjaga kesihatan otak.

Baca juga: Pengambilan Telur Setiap Hari untuk Mengelakkan Penyakit Jantung

6. Blueberry

Cuba ganti makan tengah hari anda dengan blueberry deh jika anda sering kehilangan tumpuan pada waktu siang. Dalam kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan pada tahun 2010, didapati bahawa orang yang minum jus blueberry setiap hari selama dua bulan mempunyai prestasi otak yang lebih baik pada ujian pembelajaran dan peningkatan memori yang ketara. Kandungan antioksidan dalam blueberry juga dapat membantu meningkatkan ingatan dengan mengaktifkan enzim pelindung otak.

Baca juga: 5 Jenis Makanan untuk Menajamkan Ingatan

Itulah beberapa makanan yang dapat membantu anda tetap fokus pada waktu siang. Selain makanan yang sihat, anda juga boleh mendapatkan nutrien yang penting untuk otak dengan mengambil makanan tambahan. Beli makanan tambahan dalam aplikasi hanya. Kaedahnya sangat mudah, pesan melalui ciri Beli ubat dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.