Atasi Trauma Kerana Gempa pada Kanak-kanak dengan 5 Cara Ini

, Jakarta - Selasa lalu sekitar pukul 17.18 WIB, gempa dengan kekuatan 5.0 menggegarkan Sukabumi, Jawa Barat. Gempa sedalam 10 kilometer, yang menggegarkan kawasan Sukabumi dan sekitarnya selama 20 saat. Bukan hanya Sukabumi dan sekitarnya, beberapa daerah di Jakarta juga merasakan besarnya gempa.

Baca juga: Trauma kepada Kanak-kanak Boleh Mengganggu Perwatakan sebagai Orang Dewasa?

Apabila gempa bumi sering melanda, seseorang akan mengalami perubahan dalam pemikiran dan tingkah laku mereka, yang membawa kepada trauma gempa dan menyebabkan sejumlah gejala. Contohnya, keringat sejuk, degupan jantung meningkat, kesukaran untuk menumpukan perhatian, dan gangguan pola tidur normal. Perkara-perkara ini bukan sahaja dialami oleh orang dewasa, kamu tahu . Apabila ini berlaku pada kanak-kanak, langkah apa yang dapat diambil untuk menangani trauma pada anak-anak?

Bagaimana Mengatasi Trauma pada Kanak-kanak?

Bencana alam tidak hanya meningkatkan kesedihan dan kesedihan, tetapi juga trauma yang mendalam. Trauma gempa yang berlaku semalam boleh menyerang sesiapa sahaja, dari orang dewasa hingga kanak-kanak. Inilah yang menjadikannya sukarelawan tidak hanya tertumpu pada pakaian, makanan, tempat tinggal, dan kesihatan fizikal. Trauma kepada kanak-kanak juga perlu dipertimbangkan untuk mengelakkan gangguan psikologi atau tekanan pasca gempa. Inilah cara menangani trauma kepada kanak-kanak selepas gempa bumi!

  • Meyakinkan Mereka

Yakinkan anak-anak bahawa mereka akan baik-baik saja. Ini akan membantu mereka berasa lebih tenang. Apa yang diperlukan adalah komunikasi terbuka. Jangan memarahi mereka ketika mereka menangis, kerana ini akan menjadikan pemulihan selepas trauma lebih sukar.

  • Tutup Akses Media

Cara seterusnya untuk mengatasi trauma gempa pada kanak-kanak boleh dilakukan dengan menutup semua akses media, baik dalam talian dan televisyen. Sebabnya, semakin kerap mereka melihat keadaan pasca gempa, semakin kacau fikiran dan keadaan psikologi mereka.

Baca juga: 5 Cara Pemulihan Trauma Psikik

  • Biarkan Mereka Menyatakan Perasaan Mereka

Biarkan kanak-kanak meluahkan perasaan dengan cara apa pun. Mereka akan bercakap mengenai perasaan dan ketakutan mereka untuk mengalihkan perhatian mereka.

  • Jangan Memaksa Mereka Bercakap

Apabila mereka ingin bercerita, jadilah tempat untuk menampung mereka. Namun, ketika mereka hanya diam, jangan memaksa mereka untuk bercakap. Terus mendesaknya untuk bercakap hanya akan membuat tahap tekanan anak meningkat. Daripada menyembuhkan trauma pada kanak-kanak, mereka mungkin mengalami gangguan psikologi, seperti kemurungan.

  • Aktifkan Mereka

Ini dapat dilakukan semasa anak-anak tenang dan dapat berkomunikasi. Seterusnya, ajak mereka melakukan aktiviti, seperti bermain bola sepak, membaca buku cerita, atau melukis. Kegiatan ini akan mengalihkan fikirannya ke gempa bumi yang baru saja melanda dirinya. Biasanya, sukarelawan mereka yang datang untuk membantu akan menyiapkan pos untuk menghabiskan masa bersama anak-anak dan menjadi pilihan yang tepat untuk hidup penyembuhan trauma .

Trauma pada kanak-kanak memang dapat diatasi dengan segera, tetapi pada sesetengah kanak-kanak, trauma gempa akan menyebabkan lebih banyak reaksi daripada mereka. Mereka mungkin mengalami masalah tidur, nafsu makan menurun, takut tidur sendiri, mimpi buruk, menangis terus-menerus, dan bahkan menarik diri dari masyarakat. Apabila kanak-kanak yang trauma akibat gempa mempunyai gejala ini, anak mesti terus dipantau.

Baca juga: Ini adalah 6 cara untuk mengurangkan kesan trauma kanak-kanak

Sekiranya gejala yang mereka alami semakin teruk, segera berjumpa dengan ahli psikologi di hospital terdekat, atau boleh membincangkannya secara langsung dengan ahli psikologi mengenai permohonan tersebut untuk membantu pemulihan trauma pada kanak-kanak. Pemulihan trauma bermaksud menangani kegelisahan, ketakutan, dan menyediakan cara untuk menangani pemikiran dan perasaan negatif yang timbul.

Rujukan:

NCBI. Diakses pada tahun 2020. Gempa Bumi dan Kanak-kanak: Peranan Ahli Psikologi dengan Keluarga dan Masyarakat.
Universiti Michigan. Diakses pada tahun 2020. Membantu Anak-anak Mengatasi Bencana dan Kejadian Traumatik.
NCTSN. Diakses pada tahun 2020. Garis Panduan Ibu Bapa untuk Membantu Anak-anak setelah Gempa.