Fon Kepala Tanpa Wayar Boleh Menyebabkan Kanser, Benarkah?

, Jakarta - Teknologi memudahkan manusia melakukan segala-galanya, termasuk berkomunikasi dan mendengar muzik ketika menggunakan fon kepala tanpa wayar. Peranti ini telah direka untuk lebih canggih daripada yang sebelumnya kerana tidak menggunakan kabel. Walaupun begitu, ramai orang bimbang tentang kesan buruk fon kepala ini yang mereka katakan boleh menyebabkan barah. Adakah itu benar? Baca lebih lanjut di sini!

Fakta atau Mitos Tentang Fon Kepala Tanpa Wayar yang Menyebabkan Kanser

Sebelum ini, terdapat khabar angin mengenai bahaya radiasi dari alat elektronik seperti telefon bimbit dan peranti WiFi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pendedahan jangka panjang terhadap radiasi dari alat elektronik ini mungkin berkaitan dengan meningioma, gangguan kognitif, kemandulan lelaki, dan masalah kesihatan yang lain. Salah satu gangguan yang juga dikhuatiri akan berlaku adalah barah.

Tidak lama dahulu, alat elektronik lain yang dikhuatiri menyebabkan barah adalah fon kepala tanpa wayar. Ramai orang ingin menikmati kemudahan alat ini, tetapi takut akan risiko yang mungkin timbul. Telah diketahui bahawa alat untuk mendengar suara tanpa wayar mesti disambungkan ke Bluetooth supaya dapat digunakan. Untuk penyambungan sedemikian, sinaran diperlukan untuk berlaku.

Namun, adakah benar bahawa kebiasaan menggunakan fon kepala boleh menyebabkan barah?

Sebenarnya, kebanyakan penyelidik mengatakan bahawa risiko barah disebabkan oleh penggunaan alat Bluetooth tidak betul. Dari kajian yang dilakukan oleh Jabatan Kesihatan California, dikatakan bahawa jumlah radiasi yang dikeluarkan oleh alat tersebut Bluetooth 10 hingga 400 kali lebih rendah daripada yang dihasilkan oleh telefon bimbit.

Walaupun begitu, tahap pelepasan bukan satu-satunya faktor yang boleh mempengaruhi kesan radiasi. Sebaliknya, kadar penyerapan tertentu atau kadar penyerapan khusus (SAR) atau jumlah frekuensi radio yang diserap oleh tubuh manusia dari alat elektronik juga dapat membantu menentukan berapa banyak sinaran yang sebenarnya memasuki tubuh seseorang.

Pada masa ini, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) memerlukan kadar penyerapan khusus untuk peranti tanpa wayar 1.6 watt per kilogram atau kurang. Angka ini ditentukan pada pertengahan tahun 90an dengan tujuan untuk melindungi pengguna dari risiko pemanasan akibat alat elektronik dalam jangka pendek.

Namun, banyak saintis bimbang bahawa peraturan mengenai SAR sejauh ini tidak secara efektif memperhitungkan risiko kemungkinan bahaya dari pendedahan berpanjangan ke tahap radiasi yang lebih rendah. Walaupun tahap SAR rendah, penggunaan yang berpanjangan dari masa ke masa dapat meningkatkan risiko kesihatan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lain mengenai radiasi yang dihasilkan oleh alat elektronik, doktor dari aplikasi tersebut sedia membantu untuk menjawabnya. Ia mudah, hanya dengan muat turun dan mendapat akses kesihatan yang mudah tanpa perlu bertemu muka. Muat turun aplikasinya sekarang!

Lalu, apakah langkah pencegahan dari risiko kesihatan yang dapat terjadi?

Sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan risiko kesihatan yang berpotensi, pastikan untuk tidak menggunakannya dalam jangka masa yang lama. Sekiranya anda merancang untuk menggunakannya dalam jangka masa yang lama, seperti membuat panggilan atau mendengar muzik, cara paling selamat adalah menggunakan ciri pembesar suara atau memakai fon kepala dengan kabel. Ini amat penting bagi kanak-kanak yang masih membesar kerana mereka lebih sensitif terhadap sinaran.

Kaedah lain yang perlu dipertimbangkan sebagai langkah berjaga-jaga adalah menjauhkan telefon dari jarak 25 sentimeter dari wajah jika boleh. Juga, cuba gunakan telefon bimbit anda apabila isyaratnya kuat, jika penerima tidak baik maka lebih banyak sinaran dihasilkan. Sukar untuk mengelakkan sinaran pada zaman elektronik, tetapi mengurangkan pendedahan mesti dilakukan secara berkala.

Itulah perbincangan mengenai penggunaan fon kepala tanpa wayar yang menyebabkan barah ternyata hanya mitos. Walaupun begitu, anda masih harus mengehadkan penggunaan peranti ini untuk mengelakkan pendedahan kepada radiasi kecil yang kuat. Dengan cara itu, diharapkan tubuh akan terlindung dari semua kesan buruk yang menyerang kesihatan.

Rujukan:

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Adakah Fon Kepala Bluetooth Menyebabkan Kanser?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Fon Kepala Bluetooth Berbahaya? Inilah yang difikirkan oleh Pakar.