Perubahan Keperibadian Kerana Ensefalopati Hepatik, Sekiranya Anda Pergi ke Psikiatri?

, Jakarta - Perubahan keperibadian tidak hanya dapat terjadi akibat gangguan psikologi seperti tekanan atau kemurungan. Perubahan keperibadian boleh berlaku disebabkan oleh penyakit lain, salah satunya adalah ensefalopati hepatik. Skop ensefalopati atau disfungsi otak ini juga luas, boleh jadi kerosakan otak sementara, berulang, atau kekal.

Baca juga: Inilah cara untuk mencegah ensefalopati

Ensefalopati hepatik menyebabkan keperibadian, psikologi, dan sistem saraf berubah seperti pada orang yang mengalami kegagalan hati. Ini disebabkan tahap amonia yang tinggi dalam aliran darah dan otak. Amonia dihasilkan oleh bakteria di dalam perut dan usus. Pada kebiasaannya, hati dapat memecah ammonia sehingga tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, orang dengan penyakit hati mempunyai lebih banyak amonia kerana hati yang tidak berfungsi. Akhirnya amonia memasuki darah, bergerak ke otak, dan menyebabkan gejala yang merosakkan fungsi otak.

Ensefalopati hepatik dicirikan oleh perubahan keperibadian, gangguan intelektual, dan tahap kehilangan kesedaran yang berbeza-beza. Gejala utama ensefalopati hepatik yang boleh muncul termasuk:

  • Keliru dan pikun.

  • Mengantuk.

  • Suasana berubah.

  • Lemah, lesu, dan tidak berdaya.

Baca juga: Bolehkah Encephalopathy Disembuhkan?

Rawatan ensefalopati hepatik

Gangguan keperibadian ini bukan sahaja dapat dirawat oleh pengamal am, bantuan psikiatri juga sebenarnya diperlukan untuk merawat keadaan ini. Psikiatri membantu pengamal am dalam memberi ubat untuk menghentikan gejala perubahan psikiatri yang berlaku.

Sementara itu, rawatan umum adalah langkah rawatan utama yang mesti dilakukan. Rawatan ini bertujuan untuk memperbaiki keadaan hati dengan cara pengoksigenan tisu. Rawatan khusus dengan menangani faktor-faktor pemicu koma hepatik, seperti pengurangan pengambilan protein atau dihentikan buat sementara waktu, kemudian secara bertahap meningkat.

Ubat yang disebut laktulosa diberikan untuk bertindak sebagai pencahar dan membantu mengosongkan usus, jadi bakteria tidak dapat menghasilkan amonia. Kadang kala, antibiotik yang disebut neomycin juga digunakan. Ubat ini membunuh bakteria di dalam usus sehingga jumlah ammonia berkurang dan tidak memasuki kawasan tubuh yang lain.

Pencegahan ensefalopati hepatik

Cara untuk mengelakkan kesan perubahan psikologi, anda mesti mengambil langkah berjaga-jaga. Walaupun beberapa jenis ensefalopati seperti jenis keturunan tidak dapat dicegah, beberapa perubahan gaya hidup ini membantu mengurangkan risiko mengembangkan banyak penyebab ensefalopati, termasuk:

  • Elakkan alkohol berlebihan.

  • Kurangkan pendedahan kepada bahan toksik seperti ubat.

  • Makan makanan yang sihat.

  • Periksa dengan doktor secara berkala.

  • Menjalani gaya hidup sihat dapat membantu mengurangkan faktor risiko penyakit otak.

Baca juga: Berikut adalah 10 Penyakit yang merangkumi Gangguan Otak Encephalopathy

Oleh kerana kebanyakan keperibadian berubah kerana ensefalopati hepatik disebabkan oleh masalah hati, jika seseorang mengalami gangguan hati seperti sirosis hati, dia harus dirawat. Rawatan ini bertujuan untuk mencegah komplikasi yang memburukkannya. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ensefalopati hepatik dan komplikasi lain yang disebabkan olehnya, anda boleh terus bertanya kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Sembang.