4 Langkah Memperkenalkan Bayi kepada Anjing Peliharaan

, Jakarta - Beberapa orang menganggap anjing peliharaan mereka sebagai keluarga kerana haiwan ini telah lama dipelihara. Namun, ketika anda mempunyai bayi, tidak mudah membuat kedua-duanya bergaul. Oleh itu, sebagai bakal ibu bapa, anda harus mengetahui beberapa cara untuk memastikan bayi dan anjing peliharaan anda sentiasa akur. Inilah ulasan penuh!

Cara Memperkenalkan Bayi kepada Anjing Peliharaan

Ketika anda baru melahirkan bayi, haiwan kesayangan anda akan merasakan perubahan pada hal-hal di sekitarnya, seperti pemandangan, suara, dan bau. Beberapa haiwan peliharaan akan merasa jengkel, terutamanya apabila mereka mempunyai interaksi yang kurang intim dengan pemiliknya. Ini disebabkan oleh pengurangan masa dan perhatian yang hanya tertumpu kepadanya.

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Ilmiah mengenai Anjing Haiwan Peliharaan

Sebelum bayi dilahirkan, penting untuk mengajar anjing peliharaan untuk meningkatkan kemahiran yang diperlukan untuk berinteraksi dengan ahli keluarganya yang baru. Dengan membantu anjing menyesuaikan diri, ada banyak pengalaman dan perubahan tingkah laku haiwan itu di masa depan. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk memperkenalkan bayi anda kepada anjing peliharaan:

1. Mengubah Rutin

Cuba buat perubahan secara beransur-ansur dalam rutinnya, seperti perubahan di tempat tidur atau berjalan kaki, sebelum bayi pulang. Dengan cara itu, haiwan kesayangan anda tidak akan mengaitkan perubahan ini dengan kelahiran bayi. Lakukan rutin ini sebelum bayi dilahirkan, termasuk menyusu, goyang, dan berjalan bersama kereta sorong kosong.

2. Mengajar Kemahiran Baru

Selepas itu, anda juga harus mengajar anjing peliharaan anda kemahiran baru yang penting. Ibu dapat mengajarnya kemahiran lisan yang dapat menolong memadankan keperluan haiwan itu patuh dengan kata-kata. Kemahiran baru ini sangat penting untuk mengelakkan interaksi berlebihan dengan bayi yang akan membahayakan.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

3. Buat Batasan Di Sekitar Bilik Kanak-kanak

Ibu juga harus mulai menetapkan batas yang tidak dapat dibawa oleh anjing peliharaan di daerah sekitar ruangan. Nyatakan anjing peliharaan untuk memahami jika ada batasan yang dilarang menyeberang tanpa izin. Setelah anjing anda mula memahami batasnya, anda boleh membiarkannya menjelajah dan mengendus kawasan di bawah pengawasan.

4. Menghidu Bayi dengan Tali

Selepas beberapa hari, anda boleh membiarkan anjing mengendus bayi, tetapi pastikan tali leher tetap ketat. Belai dan puji sambil menghidu agar lebih mudah untuk menyesuaikan diri dan tetap berwaspada dan berhati-hati. Cuba buat anjing untuk berinteraksi lebih dekat dengan bayi untuk mengelakkan gigitan.

Setelah dia terbiasa dengan bau bayi, biarkan anjing menghidu bayi tanpa memakai tali. Anjing boleh bertindak balas secara berbeza apabila bayi tiba-tiba menjerit atau menangis dan menafsirkan tanda itu sebagai panggilan untuk bermain atau amaran. Semasa anjing berinteraksi dengan bayi, pastikan menjaga anak dalam kedudukan ibu dan selalu ada orang dewasa. Urutan duduk dengan teratur, iaitu anjing-dewasa-bayi.

Itulah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk memperkenalkan bayi anda kepada anjing peliharaan. Dengan melakukan kaedah di atas, diharapkan anjing tersebut akan lebih kenal dengan penghuni rumah yang baru. Dengan cara itu, semua kesan buruk yang boleh berlaku dapat dielakkan.

Baca juga: Cara Mudah Melatih Anjing yang Boleh Dilakukan di Rumah

Sekiranya anda mempunyai soalan lain untuk memudahkan anjing peliharaan anda bergaul dengan bayi yang baru lahir, doktor haiwan dari dapat memberi nasihat yang padu. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan setiap hari untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan!

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Petunjuk Berguna Semasa Memperkenalkan Bayi dan Anjing.
CesarsWay. Diakses pada tahun 2020. Perkenalkan Anjing Anda kepada Bayi Anda.