6 Masalah Kesihatan Orang Mudah Terlanjur Lebih Masa

Jakarta - Apa-apa yang berlebihan tidak baik, termasuk dari segi pekerjaan. Namun, ada kalanya ada banyak pekerjaan, suka atau tidak, anda harus bekerja lebih masa. Kerja lembur sekali-sekala mungkin tidak mengapa, tetapi jika terlalu kerap, anda perlu berhati-hati. Kerana, ada pelbagai masalah kesihatan yang mudah dialami.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang sering dialami oleh orang yang sering bekerja lebih masa:

1. Keletihan

Keletihan akibat kerja lebih masa adalah punca kepada banyak masalah kesihatan yang serius. Di Jepun, ada istilah " karoshi ", Yang bermaksud" mati kerana terlalu banyak kerja ". Walaupun ini adalah kesan paling ekstrem yang dapat dialami kerana sering kali lembur, sebenarnya ia boleh terjadi dan bermula dari keadaan keletihan.

Baca juga: Selalunya Bekerja Lebih Masa? Jangan Lupakan 4 Perkara Ini

2. Insomnia

Waktu bekerja yang panjang secara langsung dapat mengurangkan masa. Sekiranya ia berlangsung dalam jangka masa panjang, irama badan akan berubah, termasuk dari segi tidur dan insomnia atau kesukaran tidur tidak dapat dielakkan. Sebenarnya, kurang tidur dapat membuat sistem kekebalan tubuh menurun, menjadikannya lebih rentan terhadap berbagai virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Terutama saat ini, Indonesia waspada terhadap ancaman infeksi virus korona, yang pertama kali muncul di Wuhan, China. Virus ini dapat dengan mudah menjangkiti badan yang sistem kekebalannya merosot atau tidak optimum. Itulah sebabnya menjaga sistem imun adalah perkara penting yang perlu dilakukan, sebagai salah satu usaha pencegahan.

Baiklah, berbicara tentang menjaga daya tahan dan usaha mencegah jangkitan virus korona, ada jalan penyelesaian. Cukup muat turun Dengan aplikasi di telefon bimbit anda, anda akan mudah membeli vitamin dan topeng untuk melindungi diri anda daripada jangkitan virus korona atau virus dan bakteria lain.

3. Sakit Belakang dan Leher

Masalah kesihatan ini sering dialami oleh pekerja pejabat yang menghabiskan sebahagian besar masa mereka duduk di hadapan komputer atau komputer riba. Duduk untuk jangka masa yang panjang, ditambah dengan tekanan kerja menumpuk, boleh menyebabkan sakit belakang dan leher.

Baca juga: Orang yang sering bekerja lebih masa berhati-hati untuk berjaga lewat

4. Sindrom Mata Kering

Sama seperti sakit belakang dan leher, sindrom mata kering juga merupakan masalah kesihatan yang cenderung menyerang orang yang sering bekerja lebih masa di hadapan komputer atau komputer riba. Dari segi perubatan, sindrom ini digambarkan sebagai keadaan ketika permukaan kornea dan konjunktiva mata mengalami kekeringan, kerana ketidakstabilan pengeluaran air di lapisan mata.

Keadaan ini, yang dicirikan oleh sensasi gatal atau gatal pada mata, boleh mencetuskan pelbagai masalah mata yang lain. Oleh itu, cubalah selalu merehatkan mata anda sebentar di luar tempat kerja, untuk mengelakkan sindrom mata kering. Sekiranya anda mengalaminya, segera berjumpa doktor di .

5. Penyakit Jantung

Berdasarkan hasil penyelidikan oleh Kapo Wong, Alan H. S. Chan, dan S. C. Ngan, yang diterbitkan dalam Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional pada tahun 2019, dinyatakan bahawa lebih masa yang berlebihan atau mempunyai waktu kerja yang panjang dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Terdapat hubungan berbentuk U antara risiko infark miokard (serangan jantung) dan jam bekerja di pekerja Jepun.

Mereka yang bekerja kurang dari 7 jam sehari atau lebih dari 11 jam sehari mempunyai risiko lebih besar terkena serangan jantung, berbanding mereka yang bekerja hanya 7 hingga 11 jam sehari. Di samping itu, para penyelidik juga mendapati bahawa pekerja di Eropah, Jepun, Korea, dan China, yang bekerja lebih dari 50 jam seminggu mempunyai peningkatan risiko penyakit serebro-kardiovaskular dan penyakit jantung koronari.

Baca juga: Kerja keras perlu dilakukan, kenali kesannya terhadap kesihatan

Walaupun belum terbukti apa penyebab sebenar peningkatan risiko penyakit jantung kerana sering kali lembur, ini dianggap disebabkan oleh hormon. Orang yang sering bekerja lewat biasanya cenderung mengalami ketidakseimbangan hormon, terutama yang berkaitan dengan tekanan, seperti hormon kortisol dan epinefrin. Ketidakseimbangan kedua-dua hormon ini dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

6. Gangguan Metabolik

Bukan hanya penyakit jantung dan kardiovaskular lain, gangguan metabolik juga merupakan masalah kesihatan yang cenderung menyerang orang yang sering bekerja lebih masa. Penyakit ini sebenarnya merupakan turunan dari penyakit yang berkaitan dengan kelainan jantung. Berbagai penyakit yang termasuk dalam kumpulan gangguan metabolik adalah tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, obesiti, dan diabetes.

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Pengaruh Waktu Kerja yang Panjang dan Lebih Masa Terhadap Kesihatan Pekerjaan: Analisis Meta-Bukti dari tahun 1998 hingga 2018.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. 7 Bendera Merah yang Anda Bekerja Banyak.