Makanan Yang Boleh Meningkatkan Risiko Batu Buah Pinggang Anda

Jakarta - Batu ginjal adalah salah satu masalah kesihatan yang perlu diperhatikan. Tanpa sebab, batu ginjal menyakitkan sehingga batu kecil melewati saluran kencing dan keluar dari badan. Sayangnya, tidak semua orang menyedari kewujudan penyakit ini ke tahap lanjut.

Batu ginjal terbentuk apabila bahan kimia tertentu tertumpu dalam air kencing dan membentuk kristal. Kemudian, kristal akan bertambah besar dan masuk melalui saluran kencing. Sekiranya batu ini tersekat di suatu tempat dan menyekat aliran air kencing, rasa sakitnya mungkin sangat menjengkelkan.

Makanan yang Meningkatkan Risiko Batu Buah Pinggang

Dalam kebanyakan kes, batu ginjal berlaku kerana kalsium bercampur dengan fosforus atau oksalat. Bukan hanya itu, kristal yang berubah menjadi batu juga dapat terbentuk dari asid urik yang muncul kerana tubuh memetabolisme protein.

Baca juga: Inilah Yang Terjadi Kerana Gangguan Fungsi Ginjal

Bagi sesetengah orang, perubahan diet dapat membantu mencegah batu ginjal terbentuk. Namun, terdapat juga kes batu ginjal yang memerlukan rawatan perubatan, termasuk ubat untuk memecahkan batu ginjal atau pembedahan membuang batu ginjal.

Sekiranya terasa sangat menyakitkan, anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang betul. Muat turun dan gunakan aplikasinya supaya anda tidak perlu lagi beratur atau menunggu lama ketika anda pergi ke hospital, tanyakan kepada doktor atau beli ubat atau vitamin.

Lalu, makanan apa yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena batu ginjal? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Makanan yang tinggi oksalat

Banyak makanan mengandungi asid oksalik, jadi sukar untuk mengelakkannya memakannya sepenuhnya. Berdasarkan WebMD , terdapat beberapa jenis makanan dengan kandungan asid oksalik lebih tinggi daripada yang lain, seperti bayam, badam, kacang mete, sup miso, bit, okra, kentang yang dipanggang dengan kulit, ubi jalar, dan juga bijirin.

Baca juga: Hati-hati, Kekurangan Minum Air Boleh Menyebabkan Gangguan Ginjal

  • Makanan Garam Tinggi

Sekiranya anda makan terlalu banyak makanan yang mengandungi garam atau natrium, jumlah kalsium dalam air kencing anda akan meningkat. Oleh itu, hadkan pengambilan makanan yang tinggi garam atau natrium, termasuk makanan dalam tin, daging bungkus, makanan segera, hingga perasa garam berlebihan dalam memasak.

  • Makanan yang Tinggi Protein Haiwan

Banyak sumber makanan protein, seperti daging merah, ayam, unggas, ikan, dan telur yang meningkatkan jumlah asid urik. Makan sejumlah besar protein juga mengurangkan bahan kimia dalam air kencing yang disebut sitrat Garis Kesihatan. Sebenarnya, sitrat berperanan mencegah pembentukan batu karang.

  • Elakkan Mengonsumsi Minuman Ringan

Minuman berkhasiat tinggi fosfat, bahan kimia lain yang dapat berperanan dalam pembentukan batu ginjal. Elakkan pengambilan gula tambahan, kerana ia juga meningkatkan risiko batu karang.

Baca juga: Sakit ketika membuang air kecil adalah gejala sakit buah pinggang?

Sementara itu, Penerbitan Kesihatan Harvard nasihatkan agar memenuhi pengambilan cecair untuk membantu mencairkan bahan dalam air kencing yang menyebabkan batu ginjal terbentuk. Anda juga boleh mengambil jus oren atau limun, kerana kandungan asid sitrik dalam minuman ini dapat membantu menghalang pembentukan batu ginjal.

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. 5 Langkah Mencegah Batu Ginjal.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Apa yang Anda Makan Memberi Anda Batu Buah Pinggang?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Batu Buah Pinggang: Makanan untuk Makan dan Elakkan.