Musim Ini Lagi, Inilah Sebabnya Vaksin Influenza Penting

"Sebenarnya, sebelum pandemi virus korona terjadi, vaksin influenza diketahui sangat penting. Vaksin ini akan melindungi tubuh dari ancaman berbahaya seperti gangguan pernafasan akibat influenza. Oleh itu, penting untuk mendapatkan vaksin ini secara berkala."

, Jakarta - Pada musim hujan, selesema atau selesema adalah penyakit yang cukup kerap dan paling kerap menyerang. Influenza adalah sejenis penyakit yang berlaku akibat jangkitan virus di sekitar saluran pernafasan. Sistem pernafasan merangkumi hidung, tekak dan paru-paru. Pada tahap yang sangat teruk, penyakit ini boleh mengganggu aktiviti penghidapnya.

Terutama di tengah wabak virus korona yang sedang berlangsung, setiap orang mesti mendapat perlindungan tambahan. Anda melakukan ini dengan menjaga kebersihan, menerapkan gaya hidup sihat, dan mendapatkan vaksin. Mungkin sekarang ada orang yang mendapat vaksin korona, tetapi di masa depan ketika pandemi berakhir, rasanya vaksin influenza masih penting untuk didapatkan.

Baca juga: Inilah Kepentingan Melakukan Vaksin Selsema Semasa Pandemik

Kepentingan Vaksin Influenza

Setiap manusia mempunyai sistem imun yang berbeza. Inilah yang menjadikan tubuh berbeza dalam bertindak balas terhadap serangan virus. Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang-orang yang "mudah" mendapat penyakit, terutamanya selesema, maka vaksinasi selesema adalah perkara penting yang harus dilakukan.

Setiap orang yang berumur lebih dari 6 bulan disyorkan melakukan vaksinasi selesema rutin sekali setahun. Vaksin selesema berguna untuk melindungi tubuh daripada virus influenza jenis A dan jenis B.

Pada dasarnya jenis vaksin ini cukup selamat untuk diberikan kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar mengatakan bahawa yang terbaik adalah tidak memberikan vaksin selesema kepada bayi yang berumur kurang dari 6 bulan. Di samping itu, terdapat beberapa kumpulan yang lebih diharuskan untuk menerima vaksin, iaitu wanita hamil, kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun, dan orang tua lebih dari 50 tahun.

Baca juga: Siapa yang Memerlukan Vaksinasi Selsema?

Berikut adalah beberapa faedah vaksin influenza:

Mencegah Selsema

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), menerima vaksin influenza adalah kaedah paling berkesan untuk mengelakkan diri anda dari sakit selesema.

Simptom yang lebih ringan

Selesema masih boleh berlaku walaupun anda telah diberi vaksin. Tetapi secara amnya, apabila anda menghidap selesema, gejala anda mungkin lebih ringan.

Menurunkan Risiko Rawat Inap atau Komplikasi

Vaksinasi influenza terbukti dapat mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan influenza atau dimasukkan ke hospital di beberapa kelompok. Ia merangkumi:

  • warga emas
  • Wanita hamil dan bayinya
  • Anak-anak
  • Orang dengan keadaan kronik, seperti diabetes, penyakit paru-paru kronik, dan penyakit kardiovaskular.

Perlindungan dalam Masyarakat

Walaupun Anda melindungi diri dari selesema melalui vaksinasi, Anda juga melindungi mereka yang tidak dapat divaksin daripada terkena selesema. Ini termasuk mereka yang terlalu muda untuk diberi vaksin atau orang yang mempunyai masalah kesihatan yang lain.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah vaksin influenza atau kemungkinan kesan sampingan, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Doktor akan sentiasa bersedia memberikan maklumat yang anda perlukan mengenai perkara ini.

Baca juga: Sediakan Ini Sebelum Melakukan Vaksin Selsema

Mengapa Sekali Setahun?

Vaksin influenza, termasuk untuk orang dewasa, harus diberikan secara rutin sekurang-kurangnya sekali setahun. Ini kerana jenis virus influenza berubah dalam masa yang sangat cepat. Akibatnya, perlu dilakukan penyesuaian dengan "mengubah" jenis vaksin yang diberikan kepada tubuh.

Dalam vaksin influenza terdapat virus influenza yang dilemahkan. Ini menjadikan virus tidak lagi dapat menyebabkan jangkitan pada orang yang diserang. Memandangkan perkembangan virus yang pesat, waktu pemberian vaksin ini juga relatif singkat dibandingkan dengan jenis vaksin lain.

Selain itu, biasanya kesan imun atau pelindung dari vaksin influenza hanya bertahan selama satu tahun di dalam badan. Selepas tempoh itu, perlu vaksinasi semula.

Sebenarnya vaksin selesema selalu dikemas kini setiap enam bulan. Tujuannya adalah untuk memerangi perkembangan virus influenza. Sudah tentu, setiap versi baru vaksin mempunyai tahap perlindungan dan keberkesanan yang lebih baik dan menyesuaikan diri dengan jenis virus yang menyerang.Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Fakta Utama Mengenai Vaksin Selsema Musim.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Apakah Manfaat Vaksinasi Selsema?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Apakah Kelebihan dan Kekurangan Flu Shot?