6 Tanda SVT pada Kanak-kanak yang Perlu Anda Fahami

Jakarta - Denyutan jantung yang tidak normal dapat menunjukkan seseorang mengalami aritmia. Walau bagaimanapun, keadaan yang sama juga merujuk kepada takikardia supraventrikular atau SVT untuk jangka pendek. Dalam keadaan ini, jantung berdegup kencang secara luar biasa, walaupun badan sedang berehat atau tidak melakukan aktiviti berat. Malangnya, SVT adalah penyakit yang cenderung menyerang bayi, kanak-kanak, dan remaja.

Irama jantung yang tidak normal bermula di atria, yang merupakan ruang atas jantung. Gangguan ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan berlangsung selama beberapa minit atau bahkan berjam-jam. Ini bermaksud bahawa penting bagi ibu untuk mengetahui apakah tanda-tanda SVT pada anak-anak mereka sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera, sehingga komplikasi dapat dicegah.

Apakah Tanda-tanda SVT pada Kanak-kanak?

Di atrium jantung, terdapat kawasan yang disebut simpul sinus. Tugasnya adalah menghantar impuls elektrik sebagai isyarat agar jantung berdegup pada kadar normal atau tetap. Bukan hanya itu, simpul sinus berperanan memberi isyarat kepada jantung untuk berdegup lebih cepat ketika bersenam atau tertekan, dan melambatkan ketika badan sedang berehat.

Baca juga: Ketahui Pengendalian Pertama Ketika Anda Mengalami Tachycardia

Biasanya, impuls elektrik mengikuti jalan yang ditentukan dari ruang atas jantung ke bahagian ventrikel di bawahnya. Namun, pada kanak-kanak yang menghidap SVT, kemungkinan berlaku litar pintas dan menyebabkan jantung berdegup lebih cepat. Keabnormalan ini akan menyebabkan jantung bekerja lebih keras untuk melakukan tugasnya, terutama jika SVT berlaku dalam jangka masa yang panjang. Malangnya, ini boleh menyebabkan jantung menjadi letih dan tidak dapat mengepam darah secara normal.

Berapa lama kanak-kanak mengalami SVT dan seberapa kerap kecacatan jantung ini tidak sama antara satu sama lain. Sebenarnya, sebilangan kanak-kanak yang menghidap SVT sama sekali tidak mempunyai gejala. Walau bagaimanapun, jika gejala muncul, ibu dapat mengenalinya dengan mudah, kerana tanda SVT yang paling biasa adalah degupan jantung yang cepat dan berdebar di dada.

Oleh itu, sekiranya ibu mendapati jantung anak berdegup secara tidak normal, segera tanyakan kepada doktor agar rawatan dapat diambil. Ibu boleh memanfaatkan ciri Ask a Doctor dengan memuat turun aplikasinya atau membuat temu janji dengan pakar pediatrik secara langsung di hospital.

Baca juga: Berikut adalah Jenis Aritmia yang Perlu Anda Ketahui

Gejala lain termasuk:

  • Pening;

  • Badan letih;

  • Lemah;

  • Sesak nafas;

  • Sakit dada;

  • Pengsan.

Apa yang Menyebabkan SVT dan Bagaimana Ia Didiagnosis?

SVT boleh menjadi kongenital, yang bermaksud anak dilahirkan dengan kecacatan jantung ini. Walau bagaimanapun, SVT juga boleh berlaku seiring bertambahnya usia. Dalam beberapa kes, SVT pada kanak-kanak berlaku kerana keadaan jantung yang lain. Oleh itu, doktor perlu membuat diagnosis yang lebih terperinci untuk mendapatkan sebab yang lebih tepat.

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui sejarah perubatan anak, kerana ini berkaitan dengan penyakit yang dihidapinya dan ketepatan diagnosisnya. Selain melakukan pemeriksaan fizikal setelah menyedari tanda-tanda SVT pada kanak-kanak, doktor juga akan melakukan pemeriksaan EKG untuk mengukur aktiviti elektrik di jantung. Pemeriksaan ECG dilakukan ketika anak aktif dan berehat untuk mengetahui perbezaannya.

Baca juga: Waspada, ini adalah jenis penyakit jantung pada usia muda

Ibu tidak perlu risau kerana kebanyakan kes SVT pada anak tidak memerlukan rawatan. Namun, jika ia kerap berlaku dan berlangsung lama, rawatan mungkin diperlukan. Doktor memberi ubat untuk melambatkan degupan jantung dan dalam beberapa kes, doktor juga boleh melakukan ablasi kateter.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. 2019. Tachycardia supraventrikular.
Hospital Kanak-kanak Philadelphia. 2019. Sebab, Gejala dan Rawatan Tachycardia Supraventricular (SVT).
C.S. Perubatan Mott Hospital Kanak-kanak Michigan. 2019. Tachycardia supraventrikular.