Tanda Kerja Gangguan Mental, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Akhir tahun akan datang tidak lama lagi, kebanyakan orang pasti telah merancang dengan siapa dan di mana mereka akan menghabiskan masa giliran tahun ini. Kadang-kadang, merancang percutian akhir tahun juga sedikit mengganggu tumpuan kerja anda, kerana anda harus merancang banyak perkara. Namun, anda tidak perlu risau kerana ini masih normal. Sebabnya, ada juga orang yang tidak memikirkan di mana dan dengan siapa mereka akan menghabiskan giliran tahun pada akhir tahun ini, kerana mereka terlalu sibuk atau ketagih bekerja ( pekerja keras ).

Adakah anda tahu bahawa ketagihan bekerja adalah gangguan kesihatan mental? Keadaan ini dikaitkan dengan tingkah laku obsesif-kompulsif (OCD). Jadi, bagaimana anda membezakan antara bekerja keras dan ketagihan bekerja? Bagaimana untuk menghilangkan ketagihan kerja? Mari lihat ulasan berikut!

Baca juga: Pasangan Workaholic Kesan Terhadap Perkembangan Kanak-kanak

Lebih banyak mengenai Workaholic

Seperti ketagihan lain, ketagihan bekerja atau pekerja keras adalah ketidakupayaan untuk menghentikan tingkah laku. Ini sering berpunca dari keperluan kompulsif untuk mencapai status dan kejayaan atau untuk melepaskan diri dari tekanan emosi. Ketagihan kerja sering didorong oleh kejayaan pekerjaan. Keadaan ini juga biasa berlaku pada orang yang sempurna.

Sama seperti seseorang yang mempunyai ketagihan dadah, seseorang yang mempunyai ketagihan bekerja mencapai kejayaan " tinggi "semasa mereka bekerja. Ini membuat mereka tidak mengulangi tingkah laku. Orang yang mempunyai ketagihan bekerja mungkin tidak dapat menghentikan tingkah laku itu walaupun boleh mempengaruhi kehidupan peribadi mereka atau kesihatan fizikal atau mental.

Dalam budaya di mana kerja keras dipuji dan kerja lembur sering kali diharapkan, sukar untuk mengenali ketagihan kerja. Orang yang mempunyai ketagihan bekerja selalunya akan membenarkan tingkah laku mereka dengan menjelaskan mengapa perkara itu baik dan dapat menolong mereka mencapai kejayaan. Mereka mungkin kelihatan komited terhadap pekerjaan mereka atau kejayaan projek mereka. Namun, anda perlu ingat bahawa cita-cita dan ketagihan adalah dua perkara yang sangat berbeza.

Seseorang yang mempunyai ketagihan bekerja boleh melakukan kerja kompulsif untuk mengelakkan aspek lain dalam hidupnya, seperti masalah emosi yang mengganggu atau masalah peribadi yang mereka alami. Seperti ketagihan yang lain, orang itu mungkin terlibat dalam tingkah laku tanpa menyedari kesan negatif ketagihan tersebut.

Beberapa gejala ketagihan bekerja termasuk:

  • Menghabiskan berjam-jam di pejabat, walaupun tidak diperlukan.
  • Kurang tidur untuk terlibat dalam projek kerja atau menyelesaikan tugas.
  • Terobsesi dengan kejayaan yang berkaitan dengan pekerjaan.
  • Sangat takut akan kegagalan di tempat kerja.
  • Menjadi paranoid jika prestasi dinilai kurang optimum.
  • Mengabaikan hubungan peribadi kerana bekerja.
  • Mempunyai sikap defensif terhadap orang lain mengenai pekerjaan mereka
  • Menggunakan kerja sebagai cara untuk mengelakkan masalah.
  • Berusahalah untuk mengatasi perasaan bersalah atau murung
  • Berusahalah untuk mengelakkan masalah seperti kematian, perceraian, atau masalah kewangan.

Baca juga: Lebih Masa Yang Kerap Boleh Menyebabkan Gangguan Kecemasan?

Cara Mengatasi Ketagihan Kerja

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mempunyai ketagihan bekerja, anda mungkin tidak memerlukan tahap penjagaan yang sama dengan seseorang yang ketagihan dadah. Namun, mungkin pada peringkat awal anda memerlukan program pemulihan pesakit dalam atau pesakit luar untuk menguruskan tingkah laku tersebut.

Walaupun program pemulihan lebih biasa dalam ketagihan dadah dan alkohol, ketagihan kerja yang teruk juga dapat dibantu dengan pendekatan intensif ini. Rawatan pesakit dalam mensyaratkan anda tinggal di kemudahan tersebut semasa pemulihan. Penjagaan pesakit luar membolehkan anda tinggal di rumah semasa menghadiri kelas dan kaunseling pada waktu siang.

Ketagihan bekerja boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan mental yang bersamaan, seperti gangguan obsesif-kompulsif (OCD) atau gangguan bipolar. Ketagihan juga boleh menyebabkan masalah kesihatan mental, seperti kemurungan.

Atas sebab ini, mungkin berguna untuk melakukan penilaian kesihatan mental. Seorang profesional kesihatan mental dapat membantu merancang rancangan rawatan. Rancangan ini akan menangani ketagihan dan masalah yang mendasari. Terapi satu-satu, dan juga ubat-ubatan, dapat membantu mengawal dorongan, kegelisahan, dan tekanan anda.

Baca juga: Ini adalah Trik Sihat ketika Lebih Masa Mengejar Tarikh Akhir

Adakah anda merasa ketagihan bekerja dan bimbang ini akan mengganggu kesihatan mental anda? Jangan risau, ahli psikologi di boleh menjadi penyelesaian untuk setiap masalah mental dan emosi yang anda ada. Ahli psikologi akan sentiasa bersedia memberikan nasihat kesihatan yang boleh anda lakukan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah anda seorang Workaholic? Inilah Cara Mengetahui Sekiranya Anda Ketagih Bekerja
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ketagihan Kerja.
Kolej Sober. Diakses pada tahun 2020. Workaholic: Apa itu Ketagihan Kerja dan Bagaimana Ia Berbahaya?