Osteogenesis Imperfecta, penyakit yang membuat tulang Mr Glass mudah patah

, Jakarta - Sudah menonton Kaca ? Sekiranya anda pernah menonton filem Glass, anda akan mengetahui bahawa watak utama dalam filem ini, iaitu Mr. Kaca menderita penyakit yang membuat tulangnya sangat rapuh. Walaupun orang pada umumnya hanya mengalami cedera ringan ketika jatuh, Mr Glass mungkin mengalami patah tulang yang teruk.

Sebenarnya, penyakit Mr Glass sebenarnya wujud dalam kehidupan sebenar. Nama penyakit ini ialah Osteogenesis Imperfecta. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai penyakit ini yang membuat tulang rapuh.

Apa itu Osteogenesis Imperfecta?

Osteogenesis imperfecta (OI) adalah gangguan struktur tulang yang menyebabkan tulang mudah patah, walaupun hanya disebabkan oleh trauma kecil. Itulah sebabnya penyakit ini juga dikenali sebagai penyakit tulang rapuh. Selain tulang yang mudah patah, beberapa orang dengan OI seperti Mr Glass juga mempunyai otot dan sendi yang lemah, di mana mereka sering mengalami kelainan tulang, seperti perawakan pendek, scoliosis, dan lenturan tulang panjang.

Baca juga: Jangan panik, ini adalah pertolongan pertama untuk patah tulang

Terdapat empat jenis osteogenesis imperfecta, iaitu:

 • OI Jenis I . Ini adalah jenis osteogenesis imperfecta yang paling ringan dan paling biasa. Bagi OI jenis I, tubuh menghasilkan kolagen yang berkualiti, tetapi dalam jumlah yang rendah. Akibatnya, tulang menjadi rapuh. Kanak-kanak dengan OI jenis I biasanya mengalami patah tulang akibat trauma ringan. Manakala pada orang dewasa, patah tulang tidak kerap berlaku. Penyakit ini juga boleh menyerang gigi dan menyebabkannya mudah pecah dan berlubang.

Baca juga: Petua untuk Mencegah Tanpa Gigi

 • OI Jenis II . Ini adalah bentuk OI yang paling teruk dan boleh mengancam nyawa. Dalam kes OI jenis II, badan tidak menghasilkan kolagen yang mencukupi atau menghasilkan kolagen yang kurang berkualiti. Jenis II OI boleh menyebabkan kecacatan tulang. Kanak-kanak yang dilahirkan dengan osteogenesis imperfecta jenis ini mungkin mempunyai dada yang sempit, tulang rusuk yang rosak, atau paru-paru yang kurang berkembang. Bayi dengan OI jenis II boleh mati di dalam rahim atau mati sejurus selepas dilahirkan.

 • OI Jenis III . Jenis osteogenesis imperfecta ini juga agak teruk dan menyebabkan tulang mudah patah. Dalam kes jenis III OI, badan menghasilkan cukup kolagen, tetapi kurang berkualiti. Jenis III OI boleh menyebabkan tulang bayi mula patah sebelum kelahiran. Kanak-kanak dengan OI jenis ini juga akan mengalami kecacatan tulang yang mungkin bertambah buruk ketika mereka semakin tua.

 • OI Jenis IV . Osteogenesis imperfecta jenis ini mempunyai simptom yang berbeza dari ringan hingga teruk. Sama seperti jenis III OI, jenis IV OI juga disebabkan oleh badan yang menghasilkan kolagen berkualiti rendah. Kanak-kanak dengan OI jenis ini biasanya dilahirkan dengan kaki bengkok, walaupun keadaan ini dapat bertambah baik seiring bertambahnya usia.

Baca juga: Mengakui Riket, Melemahkan Tulang pada Kanak-kanak

Gejala Osteogenesis Imperfecta

Gejala osteogenesis imperfecta boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung pada jenis OI yang mereka miliki. Tetapi yang pasti adalah seperti Mr Glass, setiap orang yang menderita penyakit ini mempunyai tulang rapuh, tetapi dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Secara amnya, osteogenesis imperfecta menyebabkan satu atau lebih gejala berikut:

 • Gangguan tulang

 • Beberapa tulang patah

 • Sendi yang lemah

 • Gigi rapuh

 • Kaki atau lengan yang bengkok

 • Terdapat sklera biru, yang berwarna kebiruan di bahagian putih mata

 • Kyphosis atau lekukan luaran tulang belakang yang tidak normal

 • Scoliosis atau kelengkungan lateral tulang belakang yang tidak normal

 • Masalah pernafasan

 • Kecacatan jantung.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala di atas, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Walaupun saat ini tidak ada rawatan yang dapat menyembuhkan osteogenesis imperfecta, gejala OI dapat diatasi dengan ubat genetik, ortopedik, dan pemulihan. Orang dengan OI masih boleh menjalani terapi fizikal dan terapi pekerjaan sehingga mereka dapat menjalankan aktiviti harian secara bebas.

Itulah penjelasan mengenai osteogenesis imperfecta. Sekiranya ada penyakit yang ingin anda ketahui lebih lanjut, tanyakan kepada doktor menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk membincangkan masalah kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.