Gangguan Mental Boleh Diwarisi Secara Genetik?

, Jakarta - Gangguan mental boleh terjadi pada siapa saja, dan terdapat banyak jenisnya. Seperti penyakit fizikal, gangguan mental boleh dikatakan diwarisi secara genetik, bukan? Jawapannya, mungkin ya, tidak. Kerana hingga sekarang, masih belum diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan seseorang terkena gangguan jiwa.

Tetapi memang, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami gangguan mental. Salah satunya adalah faktor genetik. Maksudnya, orang yang mempunyai ibu bapa atau saudara dengan riwayat gangguan mental, lebih mudah mengalami keadaan yang serupa.

Baca juga: 5 Tanda-tanda Gangguan Mental Yang Sering Tidak Disedari

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa gangguan mental akan diwarisi secara genetik. Risikonya mungkin lebih besar, tetapi orang yang mempunyai ibu bapa atau saudara dengan gangguan mental mungkin tetap sihat. Ini kerana terdapat banyak faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami gangguan mental, dan genetik bukanlah satu-satunya penentu.

Mengenai Gangguan Mental dan Faktor yang Meningkatkan Risiko

Gangguan mental adalah sejenis penyakit yang mempengaruhi emosi seseorang. Kelainan ini menyebabkan tingkah laku dan corak pemikiran penghidapnya berubah dan berbeza dengan orang biasa. Malangnya, gangguan ini sering diremehkan dan dikenal pasti dengan perkara negatif.

Sebenarnya, seperti penyakit yang menyerang fizikal, gangguan mental juga dapat disembuhkan dan dapat disembuhkan dengan mengikuti serangkaian rawatan, seperti memberi ubat dan psikoterapi. Terdapat banyak jenis gangguan mental. Gejala yang ditunjukkan juga berbeza-beza, bergantung pada jenis gangguan yang dialami.

Baca juga: 2 Gangguan Mental Sama Dengan Keperibadian Pelawak

Orang yang mengalami gangguan mental mungkin mengalami gangguan dalam corak pemikiran, tingkah laku, dan emosi. Umumnya, gejala gangguan mental adalah khayalan, halusinasi, perubahan mood, kegelisahan dan ketakutan yang berlebihan, dan ketidakstabilan emosi. Walau bagaimanapun, keparahan dan gejala selanjutnya berbeza-beza, bergantung pada jenis gangguan mental yang dialami.

Sekiranya anda mengalami gejala biasa ini, atau memerlukan perundingan lebih lanjut dengan psikologi mengenai gangguan yang anda alami, anda boleh memanfaatkan aplikasi tersebut . Cukup muat turun aplikasi di telefon bimbit anda, dan menggunakannya untuk berunding dengan ahli psikologi melalui berbual .

Ada banyak faktor yang meningkatkan risiko gangguan mental, seperti yang disebutkan sebelumnya. Beberapa faktor biasa adalah biologi dan psikologi. Secara biologi, gangguan mental dapat terjadi akibat kerosakan fungsi sel saraf di otak, jangkitan, kelainan kongenital, kecederaan pada otak, kekurangan oksigen pada bayi semasa melahirkan, dan kekurangan nutrisi.

Selain daripada faktor biologi, terdapat juga faktor psikologi. Faktor ini juga merupakan salah satu faktor yang paling biasa yang berperanan mencetuskan gangguan mental pada seseorang. Berbagai faktor psikologi yang dimaksudkan dapat berupa peristiwa traumatik di masa lalu, seperti keganasan dan penderaan seksual, kehilangan orang yang disayangi, perceraian, harga diri yang rendah, atau ketidakupayaan untuk berinteraksi secara sosial.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Mengalami Gangguan Mental

Satu perkara yang perlu diingat adalah, tidak pernah diagnosis diri , atau mendiagnosis sendiri penyakit mental tertentu. Kerana, gangguan mental hanya dapat didiagnosis melalui pemeriksaan perubatan psikiatri. Oleh itu, berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri jika anda mengalami aduan atau merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan emosi, tingkah laku, dan corak pemikiran anda.

Perlu juga diperhatikan bahawa gangguan mental adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan dan harus segera ditangani. Ya, sama seperti penyakit fizikal. Orang yang mengalami gangguan mental biasanya perlu mengambil ubat tertentu, menjalani psikoterapi, dan membuat perubahan gaya hidup. Ini bertujuan untuk merawat dan mengawal gejala yang dialami.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada 2019. Punca Penyakit Mental.
Fikirkan semula. Diakses pada tahun 2019. Adakah penyakit mental berlaku dalam keluarga?
Huffpost. Diperoleh pada 2019. Adakah Penyakit Mental Keturunan?