Kebaikan Avocado untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

, Jakarta - Pengambilan alpukat secara berkala diketahui memberikan sejumlah manfaat untuk tubuh, termasuk anak-anak. Buah yang satu ini dikatakan dapat membantu pertumbuhan Si Kecil, sehingga dapat tumbuh dengan lebih baik. Penggunaan alpukat pada kanak-kanak bahkan boleh dimulakan lebih awal, iaitu sebagai menu makanan pelengkap pada usia 6 bulan. Jadi, apakah faedah sebenar alpukat untuk pertumbuhan anak?

Memperkenalkan anak-anak kepada makanan sihat harus dilakukan lebih awal. Jenis makanan sihat yang boleh menjadi pilihan adalah buah-buahan, seperti alpukat. Kandungan nutrien dalam buah ini dikatakan memberi banyak manfaat yang sihat untuk pertumbuhan anak-anak.

Dalam satu alpukat, terdapat banyak vitamin, mineral, dan lemak sihat. Selain itu, alpukat mempunyai tekstur lembut secara semula jadi, menjadikannya sesuai untuk bubur dan mudah dicerna.

Baca juga: Konsumsi Alpukat dengan Rajin, Inilah 7 Manfaat untuk Tubuh

Manfaat Sihat dari Mengonsumsi Alpukat

Siapa sangka, alpukat ternyata sangat kaya dengan nutrien dan baik untuk pertumbuhan anak-anak. Alpukat mengandungi banyak vitamin, mineral dan lemak sihat. Selain itu, alpukat mempunyai tekstur lembut secara semula jadi, menjadikannya sesuai untuk bubur dan mudah dicerna. Kanak-kanak juga cenderung menyukai rasa alpukat yang ringan dan enak. Terdapat faedah alpukat untuk pertumbuhan anak kecil anda, termasuk:

  • Pencernaan yang lancar

Salah satu faedah yang dapat diperoleh dari pengambilan alpukat adalah pencernaan yang lancar. Alpukat baik untuk pencernaan kerana kaya dengan nutrien yang penting untuk kesihatan usus. Apabila pencernaan anak kecil anda lancar, dia dapat dengan bebas mencuba dan meneroka perkara baru, jadi bagus untuk proses pertumbuhan dan perkembangannya.

  • Sumber Protein

Kanak-kanak memerlukan banyak khasiat, terutama protein untuk membantu tumbuh dan berkembang. Alpukat termasuk dalam jenis sumber protein makanan, kerana kandungan proteinnya sangat tinggi jika dibandingkan dengan jenis buah yang lain.

  • Menurunkan Risiko Penyakit

Alpukat mempunyai rasa manis, jadi mereka lebih disukai oleh bayi. Tetapi jangan risau, buah yang satu ini ternyata hanya mempunyai sedikit karbohidrat yang dapat meningkatkan kadar gula. Dengan cara itu, bayi akan mengelakkan risiko pengambilan gula berlebihan yang dalam jangka masa panjang boleh mencetuskan penyakit.

Baca juga: Cara Unik dan Sihat untuk Makan Alpukat

  • Mengawal Tekanan Darah

Semasa tempoh perkembangan, sangat penting untuk selalu menjaga keadaan tubuh yang stabil, termasuk tekanan darah. Alpukat mengandungi folat dan kalium yang berperanan mengatur tekanan darah bayi agar tetap normal. Selain itu, alpukat juga mengandungi mangan yang penting dalam perkembangan fungsi otak dan saraf.

Selain kaya akan nutrien, alpukat juga disarankan untuk dimakan oleh anak-anak kerana teksturnya lembut dan mudah dicerna oleh badan. Untuk mendapatkan faedah sepenuhnya, pastikan memilih alpukat yang segar tanpa bahan kimia. Pilih alpukat yang terasa lembut ketika ditekan, tidak terlalu keras, atau terlalu lembut.

Baca juga: 7 Nutrien Alpukat yang Hebat untuk Kesihatan

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh mencuba petua memilih makanan dan buah-buahan yang sihat yang baik untuk dimakan oleh anak-anak kepada pakar dalam aplikasi ini. . Hubungi pakar pemakanan atau doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Cara Membuat Avokado Puree untuk Bayi.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Makanan Super Terbaik untuk Bayi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Alpukat.