Perlu diketahui, inilah cara merawat kelumpuhan otak pada kanak-kanak

, Jakarta - Salah satu masalah kesihatan yang cenderung menyerang kanak-kanak adalah cerebral palsy atau cerebral palsy. Penyakit ini berlaku kerana gangguan pada pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, terutama perkembangan otak. Kelumpuhan otak menyebabkan penderita mengalami gangguan dalam pergerakan dan koordinasi badan. Secara amnya, gangguan perkembangan otak berlaku ketika anak masih dalam kandungan atau semasa melahirkan.

Bukan hanya sebelum kelahiran, cerebral palsy juga boleh berlaku pada kanak-kanak berumur 2-5 tahun. Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini, seperti tangan dan kaki mula kehilangan fungsi dan menyebabkan organ ini tidak berfungsi dengan optimum. Cerebral palsy umumnya menyebabkan gangguan pergerakan refleks, iaitu mengalami pergerakan kaku. Dalam beberapa kes, keadaan sebaliknya mungkin berlaku ketika kelumpuhan otak menjadikan tubuh penderita terlalu lemah atau lentur.

Baca juga: Faktor yang Menyebabkan Bayi Lumpuh Otak

Rawatan untuk Kelumpuhan Otak pada Kanak-kanak

Kelumpuhan otak yang menyerang kanak-kanak biasanya akan dicirikan oleh gejala khas, iaitu postur yang terganggu dan pergerakan yang tidak terkawal. Orang yang menghidap cerebral palsy biasanya akan berjalan dengan sedikit gegaran atau kelihatan sedikit pelik. Kelumpuhan otak pada bayi dicirikan oleh gejala kehilangan refleks cengkaman atau merangkak dengan satu kaki diseret.

Kelumpuhan serebral pada kanak-kanak bukan sahaja menyebabkan kelumpuhan, tetapi juga mencetuskan gejala lain. Orang yang menghidap penyakit ini biasanya juga akan mengalami gangguan dalam proses perkembangan otak. Ini kemudian boleh menyebabkan kecacatan intelektual, gangguan penglihatan dan pendengaran, dan kejang. Gangguan yang timbul kerana cerebral palsy boleh ringan hingga teruk, tetapi biasanya tidak dapat dilihat pada mulanya.

Baca juga: 4 Gejala Yang Menunjukkan Orang Yang Terpengaruh dengan Lumpuh Otak

Sayangnya, hingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa penyebab utama cerebral palsy boleh menyerang kanak-kanak. Walau bagaimanapun, cerebral palsy atau cerebral palsy sering dikatakan lebih cenderung berlaku pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya. Kerana ketika bayi dilahirkan sebelum waktunya, ada kemungkinan saluran darah ke otak tidak berkembang sepenuhnya, menyebabkan gangguan perkembangan pada organ-organ ini.

Risiko penyakit ini juga dikatakan meningkat disebabkan oleh beberapa faktor, seperti mutasi pada gen yang mengawal perkembangan otak, jangkitan ibu yang mempengaruhi perkembangan janin, hingga gangguan bekalan darah ke otak yang sedang berkembang. Mengalami trauma akibat kemalangan atau kejatuhan juga boleh menjadi penyebab cerebral palsy yang boleh mempengaruhi bayi.

Berita buruknya, tidak ada rawatan yang dapat menyembuhkan cerebral palsy. Walaupun begitu, keadaan ini tidak boleh dibiarkan tanpa rawatan sama sekali. Rawatan untuk keadaan ini dilakukan untuk meningkatkan keupayaan anak untuk bergerak secara bebas. Kelumpuhan otak pada kanak-kanak dilakukan dengan memberi ubat, terapi seperti fisioterapi dan terapi pertuturan, dan pembedahan. Pembedahan biasanya dilakukan ketika kekejangan otot akibat cerebral palsy mengakibatkan kelainan pada tulang.

Baca juga: Jangan Keliru, Ketahui Mitos Tentang Bell's Palsy

Masih ingin tahu mengenai cerebral palsy pada kanak-kanak dan apakah rawatannya? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh bercakap dengan doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua dan cadangan kesihatan untuk membeli ubat yang lebih selamat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Cerebral Palsy.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Cerebral Palsy.