Alami Acanthosis Nigricans, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Acanthosis nigricans adalah keadaan kulit yang menyebabkan kulit menjadi lebih gelap dan tebal. Selalunya muncul di lipatan kulit di leher, pangkal paha, dan ketiak. Gejala lain termasuk gatal dan bau.

Acanthosis nigricans telah dikaitkan dengan obesiti dan diabetes, dan rawatan melibatkan menangani gangguan yang mendasari. Dalam kes yang jarang berlaku, bentuk ganas acanthosis nigrican boleh berlaku pada orang yang mempunyai kanser tertentu.

Gejala utama acanthosis nigricans adalah seperti berikut:

 1. Hiperpigmentasi

Ini berlaku apabila kawasan kulit tertentu menjadi lebih gelap, atau lebih berpigmen, dan boleh berubah menjadi kelabu, hitam, atau coklat.

 1. Hiperkeratosis

Ini adalah ketika kawasan kulit menjadi lebih tebal dan mungkin kelihatan halus. Akhirnya, garis kulit boleh menjadi lebih dalam dan lebih kelihatan, dan pertumbuhan seperti ketuat mungkin muncul.

Baca juga: Takut Diabetes? Ini adalah 5 Pengganti Gula

Acanthosis nigricans juga boleh menyebabkan gejala kulit tambahan termasuk kekeringan, kekasaran berlebihan, gatal-gatal, dan bau yang tidak biasa. Nigrican acanthosis malignan boleh menyebabkan perubahan kulit yang lebih teruk dan meluas daripada bentuk jinak (bukan barah).

Sebilangan orang mengalami perubahan kulit ini hanya pada satu sisi badan mereka. Ini dikenali sebagai acanthosis nigricans unilateral. Perubahan pada kulit biasanya berkembang secara perlahan. Kadang-kadang, mereka boleh hadir sejak lahir, tetapi mereka biasanya muncul pada masa kanak-kanak atau dewasa. Keadaan ini boleh berlaku di mana sahaja, tetapi secara amnya mempengaruhi dubur, ketiak, kemaluan, pangkal paha, paha, dan bahagian belakang dan sisi leher.

Kurang biasa, acanthosis nigrican berkembang di bahagian belakang lutut, depan siku, buku lali, bibir, telapak tangan, tumit, perut, dan di bawah payudara. Faktor berikut boleh menyebabkan acanthosis nigricans:

 • Rintangan Insulin

Acanthosis nigricans biasanya mempengaruhi orang-orang dengan obesiti dan ketahanan insulin, yang merupakan keadaan di mana tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan berkesan. Rintangan insulin akhirnya membawa kepada diabetes jenis 2.

 • Perubahan Hormon

Orang yang mengalami gangguan hormon, seperti penyakit Addison, sindrom ovarium polikistik (PCOS), atau hipotiroidisme mungkin mengalami acanthosis nigricans.

 • Genetik

Nigrican keturunan acanthosis mungkin terdapat semasa kelahiran, tetapi kebanyakan orang mengembangkannya semasa kecil atau kemudian dalam kehidupan.

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

 • Penggunaan dadah

Mengambil ubat, seperti pil kawalan kelahiran, kortikosteroid, atau niacin dosis tinggi, boleh mencetuskan acanthosis nigricans. Beberapa makanan tambahan bina badan juga boleh menyebabkan penyakit kulit ini.

 • Kanser

Dalam kes yang jarang berlaku, acanthosis nigricans malignan boleh terjadi pada orang dengan jenis kanser gastrik tertentu, termasuk adenokarsinoma gastrik, serta karsinoma dan limfoma lain.

Rawatan berbeza-beza bergantung pada masalah yang mendasari, dan termasuk:

Hilang berat badan

Orang yang mengalami acanthosis nigrican akibat kegemukan atau ketahanan insulin mungkin mendapati kulit mereka bertambah baik setelah menurunkan berat badan. Penurunan berat badan dapat memperbaiki tekstur kulit, tetapi perubahan warna berterusan.

Baca juga: Inilah faedah berpuasa bagi penghidap diabetes

Menstabilkan hormon

Bagi orang yang mengalami gangguan hormon, acanthosis nigricans dapat dirawat jika mereka dapat mengawal keadaan dengan ubat, perubahan gaya hidup, dan rawatan lain.

Menguruskan Diabetes

Orang dengan diabetes jenis 2 mungkin memerlukan ubat, pemantauan kadar gula darah secara berkala, dan modifikasi diet dan gaya hidup. Setelah tahap insulin stabil, gejala acanthosis nigricans hilang.

Mengelakkan Dadah Tertentu

Sekiranya ubat-ubatan atau makanan tambahan tertentu menyebabkan acanthosis nigricans, doktor anda mungkin mengesyorkan mengelakkan atau beralih kepada alternatif. Dalam kebanyakan kes, kulit akan kembali normal setelah menghentikan rawatan.

Merawat Kanser

Nigrican acanthosis malignan dapat sembuh setelah pembedahan membuang tumor barah. Rawatan lain untuk barah termasuk kemoterapi dan terapi radiasi.

Prosedur Kosmetik

Untuk mengurangkan penampilan atau bau acanthosis nigricans, beberapa orang mencuba rawatan kosmetik, seperti:

 • Krim preskripsi untuk mencerahkan kulit atau melembutkan tompok tebal dan kasar

 • Terapi laser untuk membalikkan penebalan kulit atau mencerahkan kulit

 • Sabun antibakteria

 • Antibiotik topikal

 • Ubat oral

Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan, segera periksa secara langsung di hospital yang disyorkan di sini. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko kesihatan jangka panjang. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store.