Pengendalian Keracunan Karbon Monoksida Pertama

, Jakarta - Karbon monoksida adalah gas beracun yang sukar dikesan kerana tidak berbau dan tidak sedap. Sekiranya disedut dalam jumlah besar, gas ini boleh membawa maut kepada seseorang. Karbon monoksida sebenarnya banyak terdapat di sekitar kita. Asap yang dihasilkan boleh datang dari ekzos kenderaan, asap pembakaran dari sampah dan pelepasan dari pemanas gas atau parafin yang rosak.

Apabila karbon monoksida terlalu banyak dihirup, tubuh secara automatik menggantikan oksigen dalam sel darah merah dengan karbon monoksida. Ini tentu boleh menyebabkan kerosakan tisu yang serius hingga mati. Gas ini membawa maut, anda mesti mengetahui rawatan pertama yang mesti dilakukan ketika seseorang mengalami keracunan karbon monoksida.

Baca juga: 10 Faktor Yang Menjadi Risiko Keracunan Karbon Monoksida

Pengendalian Keracunan Karbon Monoksida Pertama

Dipetik dari WebMD, Berikut adalah rawatan pertama yang mesti dilakukan ketika keracunan karbon monoksida berlaku, iaitu:

  • Dapatkan udara segar. Jauhkan orang yang diracuni dari tempat yang tercemar dengan karbon monoksida dan matikan atau pasang sumber karbon monoksida.
  • Lakukan CPR jika perlu. Sekiranya orang itu tidak bertindak balas, berhenti bernafas atau sukar bernafas, segera lakukan CPR selama satu minit. Teruskan CPR sehingga orang itu mula bernafas atau bantuan kecemasan tiba.

Setibanya di hospital, orang itu harus diberi 100 peratus oksigen. Keracunan ringan biasanya hanya dirawat dengan oksigen. Sementara itu, keracunan karbon monoksida yang teruk mungkin memerlukan orang itu memasuki bilik tekanan tinggi untuk membantu memaksa oksigen ke dalam badan.

Komplikasi Berbahaya Keracunan Karbon Monoksida

Seseorang yang terdedah kepada dos yang rendah biasanya hanya mengalami sakit kepala, kekeliruan, pencerobohan, loya dan muntah. Namun, ketika seseorang diracuni dalam dosis tinggi, tanda-tanda yang muncul adalah perubahan pada kulit menjadi kemerahan atau kelabu kebiruan, kesukaran bernafas, dan penurunan kesadaran.

Kemunculan komplikasi bergantung pada dos dan jangka masa pendedahan. Apabila terdedah kepada dos tinggi dan tidak segera dirawat, keracunan karbon monoksida boleh menyebabkan:

  • Kerosakan otak kekal;
  • Kerosakan pada jantung;
  • Keguguran janin;
  • Kematian.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah jenis pekerjaan yang terdedah kepada keracunan karbon monoksida

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai keracunan karbon monoksida atau keracunan bahan lain, anda boleh menghubungi doktor melalui . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Cara Mencegah Keracunan Karbon Monoksida

Berikut adalah langkah berjaga-jaga yang mudah untuk mengelakkan keracunan karbon monoksida Klinik Mayo, itu dia:

  • Pasang pengesan karbon monoksida. Letakkan satu berhampiran kawasan tidur di rumah. Periksa bateri setiap kali anda memeriksa bateri pengesan asap. Cuba periksa sekurang-kurangnya dua kali setahun. Sekiranya penggera berbunyi, tinggalkan rumah dan bomba.
  • Buka pintu garaj sebelum memulakan kereta . Jangan menghidupkan kereta di garaj tertutup.
  • Gunakan peralatan gas seperti yang disyorkan . Jangan sekali-kali menggunakan dapur gas atau ketuhar untuk memanaskan rumah. Gunakan dapur gas mudah alih di luar rumah sahaja. Gunakan pemanas ruang yang membakar bahan bakar hanya semasa anda terjaga. Jangan menghidupkan penjana di tempat tertutup, seperti ruang bawah tanah atau garaj.
  • Berhati-hati semasa bekerja dengan pelarut di kawasan tertutup . Metilena klorida, pelarut yang biasanya terdapat dalam penghilang cat dan pernis, dapat memecah (metabolisme) menjadi karbon monoksida apabila disedut. Pendedahan kepada metilena klorida boleh menyebabkan keracunan karbon monoksida. Semasa bekerja dengan pelarut di rumah, gunakan hanya di luar atau di kawasan yang berventilasi baik. Baca arahan dengan teliti dan ikuti langkah berjaga-jaga keselamatan pada label.

Baca juga: Sebab Keracunan Karbon Monoksida Menyebabkan Kehilangan Keupayaan Otot

Itulah beberapa panduan pencegahan yang perlu dilakukan jika anda tidak mahu keracunan karbon monoksida. Anda mungkin perlu memakai topeng semasa menunggang motosikal, kerana asap yang dikeluarkan oleh kenderaan biasanya menghasilkan karbon monoksida.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Keracunan Karbon Monoksida.
Pertubuhan St John. Diakses pada tahun 2020. Keracunan karbon monoksida.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Keracunan karbon monoksida.