Kenali keputihan yang normal dan bukan pada wanita hamil

Jakarta - Keputihan pada wanita hamil berlaku kerana perubahan hormon dan peningkatan pengeluaran cairan vagina. Cecair ini sememangnya berguna untuk mencegah jangkitan faraj dari mencapai rahim. Namun, jika cairan ini terkontaminasi dengan bakteria atau virus, maka wanita hamil cenderung rentan terhadap jangkitan yang menyebabkan keputihan yang tidak normal. Jadi, apakah ciri keputihan normal dan tidak normal pada wanita hamil?

Baca juga: Punca Kesukaran Mengandung Selepas Keguguran

Ketahuilah, ini adalah ciri keputihan normal

Keputihan pada wanita hamil yang cukup normal dicirikan oleh warna keputihan yang jelas, tidak berbau, tidak gatal, dan tidak menyakitkan. Pelepasan ini disebabkan oleh peningkatan kadar estrogen dan aliran darah ke vagina. Cecair ini sebenarnya sisa dari rahim dan vagina, bakteria normal dari faraj, dan sel mati dari dinding vagina. Pada awal kehamilan, cecair ini akan memenuhi saluran serviks (leher rahim) untuk membuat lendir pelindung yang kelihatan seperti putih telur. Menjelang kelahiran, lendir ini juga akan meningkat.

Hati-hati, ini adalah ciri keputihan yang tidak normal

Keputihan pada wanita hamil yang tidak normal biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Ciri-ciri keputihan yang tidak normal dicirikan oleh:

 • Cecair kekuningan atau kehijauan.
 • Cecair melekit dan likat.
 • Bilangannya cenderung besar.
 • Terdapat gatal.
 • Terdapat bau yang tidak menyenangkan.
 • Warna kemerahan muncul di sekitar faraj.

Seperti dalam tinjauan sebelumnya, penampilan keputihan yang tidak normal ditandai dengan adanya jangkitan bakteria atau virus. Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menjadi penyebab keputihan yang tidak normal:

1. Vaginosis bakteria

Seperti namanya, jangkitan faraj ini disebabkan oleh bakteria. Vaginosis bakteria dicirikan oleh gatal-gatal faraj, keputihan berwarna kelabu-putih, dan sakit ketika membuang air kecil. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh merebak dan menjadi penyakit radang panggul. Penyakit ini juga boleh menyebabkan kelahiran bayi pramatang atau berat badan lahir rendah (LBW).

2. Jangkitan kulat

Jangkitan ragi vagina dicirikan oleh rasa sakit semasa hubungan seksual, keputihan berwarna putih kekuningan (berbau atau tidak), sakit dan gatal di faraj, dan pembakaran faraj ketika membuang air kecil.

3. Trichomoniasis

Trichomoniasis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria Trichomonas vaginalis. Gejala termasuk kemunculan cecair berbau kuning-hijau, berbau busuk, serta sensasi gatal dan terbakar semasa hubungan seksual.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda kehamilan pada minggu pertama

Petua Mengatasi Keputihan pada Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi masalah keputihan pada wanita hamil:

 • Basuh tangan anda dengan sabun sebelum dan selepas menyentuh kawasan faraj.
 • Sekiranya terdapat keputihan yang banyak, anda harus menukar seluar dalam anda lebih kerap. Sebaliknya, pilih seluar dalam kapas untuk menyerap peluh dengan mudah.
 • Jangan menggunakan pantyliner secara berlebihan semasa keputihan untuk mengurangkan risiko kerengsaan.
 • Jangan lupa untuk mengelap vagina dengan tuala lembut agar tetap kering, terutama selepas mandi, bersenam, dan membuang air besar atau buang air kecil.
 • Bersihkan kawasan faraj dengan kerap. Contohnya dengan menggunakan air suam atau produk pembersih khas yang mengandungi povidone-iodin, jika diperlukan. Bersihkan vagina dari depan ke belakang, supaya kuman atau bakteria di sekitar dubur tidak merebak ke vagina.
 • Elakkan menggunakan tisu wangi (termasuk sabun wangi) atau deodoran untuk membersihkan atau mencuci vagina anda.
 • Elakkan mencuci, yang merupakan aktiviti membilas atau mencuci vagina dengan menyemburkan air atau cecair lain ke dalam vagina. Ini kerana kebiasaan ini dapat merengsakan kulit dan mengganggu keseimbangan semula jadi bakteria di dalam vagina.

Baca juga: Wanita hamil yang menghidap diabetes, adakah mereka benar-benar berisiko bayi mendapat spina bifida?

Itulah ciri-ciri keputihan normal dan tidak normal yang dapat dialami oleh wanita hamil. Semasa mengandung, anda dinasihatkan untuk menyokong kesihatan tubuh anda dengan mengambil makanan tambahan dan multivitamin. Untuk membelinya, anda boleh menggunakan ciri "kedai kesihatan" dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Adakah normal keputihan semasa kehamilan?
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Apakah maksud warna pelepasan yang berbeza pada kehamilan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Pelepasan Faraj Semasa Kehamilan: Apa yang Biasa?