Perceraian Ibu Bapa, Anak-anak Harus Mengikuti Siapa?

, Jakarta - Ketika mempertimbangkan perceraian, hak asuh anak menjadi masalah rumit yang sering diperdebatkan. Dengan siapa kanak-kanak harus pergi? Bapa atau ibu? Tetapi perlu diingat, walaupun setelah bercerai, kedua-dua pasangan sebenarnya masih mempunyai tanggungjawab sebagai ibu bapa terhadap anak-anak mereka. Walaupun pada akhirnya, anak hanya akan tinggal bersama satu ibu bapa.

Peruntukan Mengenai Penjagaan Kanak-kanak di Indonesia

Penjagaan anak-anak sebenarnya dapat diputuskan dengan cara keluarga. Namun, jika ada perselisihan kerana hak asuh anak, pasangan itu dapat mengambil tindakan hukum untuk memutuskan dengan siapa anak itu akan pergi.

Baik orang Islam dan bukan Islam, hak penjagaan anak di bawah umur menjadi milik ibu.

Khusus untuk umat Islam, Artikel 105 Penyusunan Hukum Islam mengatur 3 ketentuan berikut:

  • Sekiranya berlaku perceraian, hak penjagaan anak di bawah umur 12 tahun adalah hak ibu.

  • Sekiranya anak berusia lebih dari 12 tahun, keputusan akan diserahkan kepada anak untuk memilih antara ayah atau ibunya sebagai pemegang hak penjagaan.

  • Pihak yang bertanggungjawab untuk semua kos penjagaan dan pendidikan anak adalah bapa.

Bagi orang bukan Islam, jika ada perselisihan mengenai hak asuh anak, pengadilan akan memutuskan berdasarkan fakta hukum.

Baca juga: Tonton Ini Sekiranya Anda Bercinta Setelah Menjadi Ibu Bapa Tunggal

Sistem Keibubapaan ”Ibu Bapa Bersama

Walaupun hak asuhan anak telah ditentukan berdasarkan peraturan di atas, pada kenyataannya, ada juga sistem pengasuhan anak lain yang juga sering dilakukan oleh banyak pasangan yang berkaitan dengan tanggungjawab dan akses ibu bapa untuk bertemu anak mereka, yaitu pengasuhan bersama .

Semasa anda dan bekas pasangan anda menjalankan sistem pengasuhan bersama , ini bermaksud bahawa anda berkongsi penjagaan anak-anak. Anak-anak akan tinggal bergantian dengan anda dan bekas pasangan anda. Sistem pengasuhan bersama ini tidak ada dalam undang-undang dan hanya boleh dilakukan sekiranya kedua-dua pasangan bersedia.

Apabila anda memilih sistem pengasuhan bersama , anda dan bekas pasangan anda membuat perjanjian mengenai kapan anak itu tinggal bersama ayahnya dan ketika dia tinggal bersama ibunya, dan siapa yang menanggung perbelanjaan tertentu. Anda dan bekas pasangan anda boleh membuat perjanjian tersebut dalam dokumen yang dibuat oleh notaris undang-undang sivil atau memasukkannya ke dalam perjanjian penyelesaian perceraian.

Manfaat "Ibu Bapa Bersama"Untuk kanak-kanak

Melalui sistem pengasuhan pengasuhan bersama , anak-anak akan menyedari bahawa mereka lebih penting daripada konflik yang menamatkan hubungan antara ayah dan ibu. Di samping itu, anak-anak juga dapat merasakan bahawa kasih sayang ibu bapa mereka tidak akan berubah, walaupun keadaannya tidak lagi sama. Inilah faedahnya pengasuhan bersama untuk kanak-kanak:

  • Kanak-kanak menyesuaikan diri dengan lebih pantas

Apabila anak-anak terus mendapat kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa, anak-anak akan lebih cepat dan mudah menyesuaikan diri dengan perceraian ibu bapa mereka dan situasi kehidupan baru, dan mempunyai keyakinan diri yang lebih baik.

Baca juga: 6 Cara Menjelaskan Perceraian Ibu Bapa kepada Anak

  • Belajarlah untuk Tetap Berdisiplin

Keibubapaan bersama memupuk peraturan, tatatertib, dan rasa hormat yang sama seperti pada seluruh keluarga. Jadi, anak-anak dapat mengetahui apa yang dapat mereka harapkan dari ibu bapa mereka dan apa yang diharapkan oleh ibu bapa dari mereka.

  • Mempunyai Keupayaan yang Lebih Baik dalam Penyelesaian Masalah

Anak-anak yang melihat bahawa ibu bapa mereka dapat terus bekerja dengan baik, walaupun setelah bercerai, lebih cenderung untuk menyelesaikan masalah mereka dengan berkesan dan damai.

  • Mempunyai Contoh yang Sihat untuk diikuti

Dengan bekerja dengan bekas pasangan anda dalam bidang keibubapaan, anda memberi contoh yang menjadikan anak-anak cenderung membina dan mengekalkan hubungan yang lebih kuat.

  • Kanak-kanak yang sihat dari segi mental dan emosi

Anak-anak yang ibu bapanya tidak akur dan tidak bekerjasama dengan baik lebih cenderung mengalami masalah kesihatan mental, seperti kemurungan, kegelisahan, atau ADHD.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah kesan perceraian terhadap kesihatan

Itulah penjelasan hak penjagaan anak setelah ibu bapa bercerai. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai keibubapaan, gunakan saja aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh berbincang dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Perunding undang-undang. Diakses pada tahun 2020. Penjagaan Anak Bawah Diri Dibawa kepada Ibu, Adakah Ini Asas Undang-Undang?
panduan pertolongan. Diakses pada tahun 2020. Petua Bersama Ibu Bapa untuk Ibu Bapa yang Bercerai.