5 Cara untuk kekal cergas dan sihat ketika pulang

, Jakarta - Pulang ke rumah atau dikenali sebagai pulang adalah tradisi orang Indonesia menjelang Idul Fitri. Bermula dari satu minggu sebelum percutian, penduduk dari bandar besar berulang alik ke kampung halaman. Pelbagai jenis mod pengangkutan dapat dipilih, mulai dari pesawat, kapal, kereta api atau kenderaan persendirian seperti motor dan kereta. Perjalanannya tidak singkat, jadi penting untuk memastikan tubuh anda cergas dan sihat ketika pulang ke rumah.

Di samping itu, walaupun pulang, kita tetap diharuskan berpuasa. Oleh itu, penting untuk menjaga kesihatan agar ketika kita tiba kita tetap sihat sehingga kita dapat terus berhubungan dengan saudara-mara. Oleh itu, untuk memastikan tubuh anda cergas dan sihat ketika pulang ke rumah, walaupun anda mengalami masalah lalu lintas atau perjalanan yang tidak menyenangkan, berikut adalah petua yang boleh anda ikuti:

Baca juga: Persahabatan Yang Baik, Inilah 6 Cara Menjaga Kesihatan Anda Sebelum Pulang

  • Pengambilan Makanan Sihat Sebelum Pulang

Sebelum pulang, pastikan anda makan makanan yang sihat dan seimbang. Sebabnya, makanan yang sihat mempunyai pengaruh yang baik terhadap keadaan badan. Keadaan badan yang sihat membantu anda kekal sihat dalam perjalanan pulang yang panjang. Beberapa jenis makanan sihat yang boleh anda makan, seperti salad buah atau sayur-sayuran, hidangan kekacang, buah-buahan segar, makanan ringan berkhasiat dan berkhasiat, dan yang paling penting minum banyak air.

  • Penggunaan Makanan Tambahan

Bukan hanya melalui makanan yang sihat, anda boleh mendapatkan pemakanan yang memuaskan melalui makanan tambahan kesihatan. Makanan tambahan ini memberikan nutrien tambahan dan pelengkap untuk memastikan tubuh tetap cergas dan sihat semasa pulang, yang tentunya akan memakan banyak tenaga.

  • Sediakan Stamina dengan Rehat dan Senaman yang Cukup

Apa sahaja pilihan mod pengangkutan yang ingin anda gunakan kemudian, penting untuk menyiapkan stamina anda sehari sebelum berangkat dengan mendapatkan tidur yang cukup agar badan anda tidak tiba-tiba jatuh. Tidak hanya dalam kuantiti, pastikan tidur anda juga berkualiti. Elakkan berjaga-jaga atau menyibukkan diri dengan menyiapkan barang anda sehingga waktu tidur anda berkurang.

Cuba sediakan barang yang ingin anda bawa beberapa hari sebelum berlepas. Bukan hanya itu, untuk menjaga kesihatan tubuh anda, anda diminta untuk bersenam agar sistem ketahanan badan anda menjadi lebih baik. Bersenam secara teratur sebelum pulang membantu badan lebih bersedia untuk perjalanan jauh.

Baca juga: 5 Perkara Yang Tidak Boleh Anda Lupakan Semasa Pulang

  • Bawa ubat yang diperlukan

Untuk memastikan perjalanan anda selamat, penting untuk membawa ubat yang anda perlukan. Terutama jika anda menderita penyakit tertentu, anda mesti minum ubat seperti biasa walaupun anda sedang dalam perjalanan. Sementara itu, untuk memastikan tubuh anda cergas dan sihat ketika pulang ke rumah, anda diminta membawa beberapa jenis ubat mudah seperti ubat sakit kepala, ubat selesema, atau ubat yang mencegah penyakit bergerak. Juga penting untuk membawa ubat pedih ulu hati dan minyak aromaterapi.

  • Nikmati Perjalanan

Kadang-kadang badan tidak cergas datang dari minda sahaja. Sekiranya anda berfikir positif, cubalah menikmati perjalanan ini, dan jangan mengeluh semuanya tidak akan menjadi masalah yang besar. Untuk melengkapkan anda menikmati perjalanan, anda harus mengecas alat anda senarai main pilihan atau membaca buku. Di samping itu, isi hati anda dengan gembira kerana anda bertemu saudara-mara di kampung halaman anda.

Baca juga: Atasi Kesan Buruk Duduk Rumah Panjang dengan 4 Makanan Ini

Jangan lupa untuk pulang dengan permohonan . Anda boleh menggunakan aplikasi ini untuk berbincang dengan doktor dan berkongsi masalah kesihatan semasa perjalanan pulang. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua bagaimana untuk kekal sihat semasa pulang dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!