Bilakah Campak Perlu Diperiksa oleh Doktor?

Jakarta - Rentan menyerang bayi dan anak-anak, campak adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus yang disebut Paramyxovirus. Virus ini biasanya disebarkan melalui hubungan langsung dan melalui udara. Campak harus diperiksa oleh doktor seawal mungkin agar anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera.

Memetik data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), diketahui bahawa sebelum vaksin campak pada bayi dipromosikan, penyakit ini terjadi setiap dua hingga tiga kali setahun dan menyebabkan 2.6 juta kematian setiap tahun. Lalu, apakah gejala campak dan kapan harus berwaspada?

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Campak dan Campak Jerman

Gejala Campak yang perlu diperhatikan

Setelah dijangkiti virus, gejala campak secara amnya akan muncul 1-2 minggu kemudian. Pada mulanya, gejala yang muncul adalah:

 • Demam tinggi, hingga 40 darjah celcius.
 • Mata merah.
 • Selsema.
 • Bersin.
 • Batuk kering.
 • Sensitif terhadap cahaya.
 • Keletihan yang mudah.
 • Selera makan berkurang.

Setelah gejala awal ini muncul, gejala seterusnya adalah bintik-bintik putih kelabu di mulut dan tekak. Kemudian, diikuti dengan munculnya ruam-coklat kemerahan, yang bermula dari sekitar telinga, kepala, leher, kemudian merebak ke seluruh badan.

Ruam biasanya muncul 7-14 hari selepas pendedahan dan boleh bertahan selama 4-10 hari. Sementara itu, demam tinggi akibat campak biasanya mula jatuh pada hari ketiga setelah munculnya ruam pada kulit.

Kemudian, bilakah anda harus berjaga-jaga dan segera berjumpa doktor? Berikut adalah beberapa gejala campak untuk berjaga-jaga dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalaminya:

 • Demam tinggi semakin teruk. Ia bahkan berterusan selepas hari keempat ruam muncul.
 • Bayi atau kanak-kanak sukar bangun dari tidur.
 • Bingung atau selalu mengigau.
 • Dia nampaknya sukar bernafas dan tidak bertambah baik setelah membersihkan hidung.
 • Terdapat pelepasan kuning dari mata.
 • Dia kelihatan sangat pucat dan lemah.
 • Sakit telinga.

Sekiranya anak mengalami gejala ini, segera bawa dia ke pusat kesihatan terdekat. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai campak, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk Imunisasi Campak untuk Anak Kecil Anda?

Bagaimana Campak Diubati?

Hingga kini, tidak ada perawatan khusus untuk menyembuhkan campak, baik pada bayi dan kanak-kanak, atau orang dewasa. Campak disebabkan oleh jangkitan virus yang tidak sensitif terhadap antibiotik. Virus dan gejalanya biasanya hilang dalam masa 2-3 minggu.

Langkah-langkah rawatan yang dapat diambil untuk menghilangkan gejala yang muncul, serta rawatan di rumah seperti:

1. Jumlah Rehat

Salah satu kunci untuk mengatasi campak adalah dengan banyak berehat. Oleh itu, pastikan untuk mengurangkan aktiviti fizikal sebentar, sehingga sembuh sepenuhnya. Dengan rehat yang mencukupi, sistem imun akan berfungsi dengan optimum dan menjadi lebih kuat untuk melawan jangkitan yang berkembang di dalam badan.

2. Mengasingkan Diri dari Persekitaran Sekitar

Orang yang terkena campak mesti mengasingkan diri dari persekitaran untuk sementara waktu, kerana penyakit ini sangat menular. Sekiranya berlaku pada kanak-kanak yang telah memasuki usia sekolah, minta izin untuk tidak hadir ke sekolah sehingga gejala demam dan ruam hilang.

Untuk anggota keluarga atau kenalan yang rentan, vaksinasi dapat diberikan untuk pencegahan. Juga pastikan untuk memisahkan semua peralatan mandi dan makan yang digunakan oleh anak anda sekiranya dia menghidap penyakit ini. Ini bertujuan untuk mengelakkan penularan campak melalui hubungan tidak langsung.

Baca juga: Selalunya Keliru, Inilah Perbezaan antara Roseola, Campak dan Rubella

3. Perhatikan Pengambilan Makanan Berkhasiat

Pengambilan makanan berkhasiat memainkan peranan penting dalam mengatasi campak, terutama pada bayi dan kanak-kanak. Oleh itu, amalkan diet berkhasiat yang seimbang, seperti dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak vitamin, untuk meningkatkan imuniti.

4. Jaga Kebersihan Diri

Adalah anggapan yang salah untuk mengatakan bahawa orang yang menderita campak tidak boleh mandi, kerana akan memburukkan lagi tompok-tompok merah pada kulit mereka. Sebenarnya, jika anda tidak demam, disarankan untuk mandi seperti biasa. Dengan begitu, gatal-gatal akibat ruam pada kulit dapat mereda. Walau bagaimanapun, pastikan untuk memilih sabun yang tidak merengsakan kulit anda dan keringkan seluruh badan anda selepas itu dengan tuala lembut.

5. Minum banyak air

Demam tinggi kerana campak dapat mengalirkan cecair badan. Oleh itu, pastikan minum air secukupnya semasa menyembuhkan campak, untuk mengelakkan dehidrasi.

Itulah beberapa rawatan di rumah yang boleh dilakukan untuk merawat campak. Untuk melegakan demam dan sakit kepala, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit bebas, seperti paracetamol atau ibuprofen.

Rujukan:
WHO. Diakses tahun 2020. Campak.
Klinik Mayo. Diakses 2020. Campak - Gejala dan sebabnya.
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Melindungi Bayi Anda daripada Soalan Lazim Wabak Campak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found