3 Sebab Mengapa Pemeriksaan Fizikal untuk Sekolah Perkhidmatan Berikat adalah Penting

, Jakarta - Sekolah bon rasmi boleh menjadi pilihan pendidikan tinggi bagi orang yang kemudiannya ingin bekerja di salah satu agensi pemerintah di Indonesia. Saat ini terdapat tujuh kementerian atau institusi di negara ini yang menyediakan sekolah resmi, termasuk Kolej Perhubungan Darat (STTD), Kolej Penerbangan Indonesia (STPI), Perguruan Tinggi Perakaunan (STAN), Perguruan Statistik (STIS), Sekolah Institut Kod Negeri (STSN), Kolej Perisikan Negeri (STIN), Klimatologi Meteorologi dan Kolej Geofizik (STMKG).

Di samping kos pendidikan yang lebih murah, bahkan terdapat biasiswa penuh, pelajar yang lulus dari sekolah menengah rasmi juga berpotensi besar untuk bekerja sebagai penjawat awam (PNS). Inilah yang menjadikan sekolah ikatan rasmi menjadi pilihan menarik bagi pelajar sekolah menengah akhir / vokasional.

Walau bagaimanapun, untuk dapat memasuki sekolah menengah rasmi, tentu saja, tidak mudah. Anda mesti lulus beberapa ujian yang ketat terlebih dahulu. Nah, salah satu ujian adalah ujian kesihatan yang sering menjadi halangan terbesar bagi banyak pelajar. Sebenarnya, apa tujuan mengadakan ujian perubatan ini? Dan mengapa pemeriksaan fizikal begitu penting untuk sekolah berikat? Lihat penjelasannya di sini.

Dua Tahap Pemeriksaan Kesihatan

Dalam pemilihan sekolah bon rasmi, biasanya terdapat dua tahap pemeriksaan kesihatan:

1. Tahap Satu: Ujian Luaran

Pada peringkat pertama, pemeriksaan yang dilakukan adalah pemeriksaan bahagian luar badan yang meliputi ketinggian, berat badan, tekanan darah, postur, mata, ENT, gigi dan mulut, kulit, kelainan bentuk kaki (X atau O ), urat varikos, ke telapak kaki.kaki.

Baca juga: 4 Punca Kaki Kanak-kanak Berbentuk "O"

2. Peringkat Kedua: Ujian Dalaman

Semasa di tahap kedua, pemeriksaan khas bahagian dalam badan yang merangkumi sinar-X, ujian air kencing, dan ujian darah.

Tujuan Pemeriksaan Fizikal

Pemeriksaan fizikal diadakan untuk pelajar yang ingin

1. Untuk Memilih Calon Pelajar Yang Mempunyai Penyakit Berat

Pemeriksaan fizikal dan dalaman berguna untuk mengesan penyakit serius yang dialami oleh calon pelajar. Dari sudut fizikal, keadaan kesihatan yang serius yang tidak dibenarkan memasuki sekolah ikatan rasmi, termasuk mata silang, mata dengan pterigium yang teruk, rabun warna, polip hidung, jangkitan telinga tengah kronik, hiperplasia gigi yang teruk, urat varikos yang teruk, scoliosis , hernia inguinal, tumor, dan sista. Sementara keadaan kesihatan dalaman yang tidak diizinkan adalah gangguan jantung, leukemia, HIV / AIDS, penyakit ginjal, kolesterol, asam urat tinggi, dan diabetes.

2. Untuk Memilih Calon Pelajar dengan Gaya Hidup Tidak Sihat

Dengan melakukan ujian air kencing dan ujian darah, dapat dilihat bahawa calon pelajar mempunyai gaya hidup yang buruk, seperti minum, merokok, atau bahkan menggunakan ubat-ubatan terlarang.

3. Demi melayani negara dengan sebaik mungkin

Lulusan sekolah menengah rasmi kemudiannya akan bekerja di salah satu jabatan kerajaan untuk melayani negeri dan masyarakat. Itulah sebabnya mereka diharuskan memiliki fizikal yang sihat dan sempurna sehingga kemudian mereka dapat melayani negara dengan sebaik mungkin.

Petua Lulus Peperiksaan Fizikal Sekolah Bon Rasmi

Bagi anda yang berminat memasuki sekolah ikatan rasmi, berikut adalah petua agar anda dapat lulus ujian fizikal:

  • Untuk lulus ujian darah, anda digalakkan minum banyak air dan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang baik untuk membersihkan darah (detoksifikasi).

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

  • Untuk lulus ujian tekanan darah, anda harus cukup istirahat, elakkan bangun lewat, dan bersenam secara teratur.

  • Untuk lulus ujian air kencing, minum banyak air dan elakkan pengambilan alkohol. Anda juga tidak boleh mengambil ubat atau suplemen maksimum 4 hari sebelum ujian perubatan yang dijadualkan.

Baca juga: 6 Warna Urin Adalah Tanda Kesihatan

Jadi, anda sudah tahu bahawa pemeriksaan fizikal untuk sekolah bon rasmi adalah penting. Bagi anda yang ingin melakukan ujian kolesterol atau gula darah, anda boleh menggunakan aplikasi ini , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, pilih saja ciri tersebut Makmal Perkhidmatan , dan kakitangan makmal akan datang ke rumah anda untuk memeriksa kesihatan anda. Jangan lupa muat turun juga ya di App Store dan Google Play sebagai rakan untuk membantu anda menjaga kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found