3 Punca Sindrom Horner yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Sindrom Horner adalah gabungan gejala dan tanda klinikal yang disebabkan oleh gangguan saluran saraf dari otak ke muka dan mata pada satu sisi badan seseorang. Keadaan ini juga dikenali sebagai Oculosympathetic Palsy .

Biasanya, sindrom Horner muncul sebagai komplikasi gangguan perubatan lain seperti strok, tumor, atau kecederaan saraf tunjang. Gangguan pada orang dengan sindrom Horner berlaku dalam kumpulan serat saraf yang berasal dari bahagian otak yang disebut hipotalamus. Selepas itu, keadaan ini merebak ke muka dan mata. Walaupun jarang berlaku, sindrom Horner juga dapat dialami oleh bayi.

Punca Sindrom Horner

Kemunculan sindrom Horner disebabkan oleh kerosakan pada beberapa laluan di sistem saraf simpatik. Sistem saraf ini mengatur degupan jantung, ukuran murid, keringat, tekanan darah, dan fungsi lain yang memungkinkan tubuh bertindak balas dengan cepat terhadap perubahan persekitaran. Sel saraf (neuron) yang terkena sindrom Horner terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

 1. Neuron Tahap Pertama

Terdapat di hipotalamus, batang otak, dan saraf tunjang atas. Keadaan perubatan yang menyebabkan sindrom Horner yang berlaku pada sel saraf jenis ini biasanya adalah strok, tumor, penyakit yang menyebabkan kehilangan myelin (lapisan pelindung sel saraf), kecederaan leher, dan adanya sista atau rongga di tulang belakang (tulang belakang ruangan).

 1. Neuron Tahap Kedua

Penyakit ini dijumpai di tulang belakang, dada atas, dan sisi leher. Keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kerosakan saraf di kawasan ini adalah barah paru-paru, tumor pada lapisan myelin, kerosakan pada saluran darah utama jantung (aorta), pembedahan di rongga dada, dan kecederaan traumatik.

 1. Neuron Tahap Ketiga

Penyebabnya terletak di sisi leher yang menuju ke kulit wajah dan otot-otot kelopak mata dan iris. Kerosakan sel saraf jenis ini boleh dikaitkan dengan kerosakan pada arteri di sepanjang leher, kerosakan pada saluran darah di sepanjang leher, tumor atau jangkitan pada pangkal tengkorak, migrain, dan sakit kepala kluster.

Apabila sindrom Horner berlaku pada kanak-kanak, penyebab yang paling biasa adalah kecederaan pada leher dan bahu semasa melahirkan, kelainan aorta semasa kelahiran, atau tumor sistem saraf hormon.

Tanda-tanda Sindrom Horner

Secara umum, sindrom Horner hanya mempengaruhi satu sisi wajah. Beberapa tanda dan gejala klinikal sindrom Horner adalah:

 1. Kelopak mata bawah yang dibangkitkan sedikit ptosis terbalik ).

 2. Sebilangan bahagian wajah hanya berpeluh sedikit atau tidak sama sekali.

 3. Saiz murid dua mata yang kelihatan jelas berbeza.

 4. Murid mata mengecil secara berterusan.

 5. Kelewatan dalam pelebaran murid (dilation) ketika berada dalam cahaya rendah.

 6. Kelopak mata atas yang terkulai (ptosis).

Gejala yang dialami oleh orang dewasa dan kanak-kanak adalah sama. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak terdapat gejala tambahan, iaitu:

 1. Warna iris semakin pucat di mata kanak-kanak berumur bawah satu tahun

 2. Bahagian wajah yang terkena sindrom Horner tidak kelihatan memerah ketika terkena sinar matahari, latihan fizikal, atau semasa reaksi emosi.

Sindrom Horner adalah gangguan genetik kongenital yang tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, gejalanya dapat diatasi dengan terapi perubatan dan ubat-ubatan. Sekiranya anda mengalami simptom di atas, anda harus segera membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

 • Tidak Dapat Menghilangkan, Semua Orang Boleh Menghidap Sindrom Marfan
 • Inilah penyebab sindrom Marfan yang perlu anda ketahui
 • Bergerak Secara Spontan, Kenali Tanda-tanda Sindrom Tourette