Pemeriksaan Fakta: Mandi yang kerap boleh menjadikan kulit kering, lihat ulasannya

"Mandi yang kerap boleh memberi kesan yang baik, tetapi juga buruk yang anda tahu. Membersihkan badan secara rutin dapat memberikan rasa selesa, kebersihan, dan menghindari bau badan. Namun, ini juga berpotensi membuat kulit kering, gatal, dan jengkel. Untuk mengelakkan ini, ketahui keperluan mandi badan dan jangan terlalu kerap mandi setiap hari.

, Jakarta - Mandi atau mandi yang kerap setiap hari dilakukan untuk menjaga kebersihan kulit dan mencegah bau badan. Tetapi anda tahu, baru-baru ini kebiasaan mandi setiap hari disebut tidak perlu, kerana boleh mempengaruhi keadaan kesihatan kulit dan menjadikan kulit kering. Ini mempunyai kebaikan dan keburukan, tetapi adakah benar mandi kerap boleh menjadikan kulit kering?

Terdapat banyak sebab bagi seseorang untuk mandi setiap hari, mulai dari jenis kulit yang mudah berminyak dan berkeringat, melakukan aktiviti fizikal yang padat, terdedah kepada bau badan, hingga kerap terkena atau pencemaran dengan bahan berbahaya. Sebenarnya, kebanyakan orang boleh mandi 2 hingga 3 kali sehari.

Baca juga: Bagi mereka yang malas mandi, inilah kelebihan mandi pagi

Kesan Mandi Terlalu Sering untuk Kesihatan Kulit

Sebenarnya, mandi terlalu kerap boleh menjejaskan keadaan kulit. Ini kerana air, sabun, dan syampu yang digunakan untuk mandi boleh mempengaruhi jumlah minyak semula jadi dan "bakteria baik" yang hidup di permukaan kulit. Sekiranya itu berlaku, ketidakseimbangan yang muncul akan menjadikan keadaan kulit menjadi lebih teruk, mengakibatkan kulit kering.

Selain kulit kering, ada perkara lain yang boleh timbul dari mandi terlalu kerap, termasuk:

  1. Gatal dan Kerengsaan

Mandi terlalu kerap boleh menyebabkan kulit kering. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan kegatalan pada kerengsaan. Ia juga boleh muncul sebagai reaksi alergi terhadap ramuan dalam sabun atau syampu.

  1. Kulit Keretakan

Mandi dan pembersihan diri sering dilakukan untuk menjaga kecantikan kulit. Namun, jika dilakukan secara berlebihan ini sebenarnya boleh membahayakan. Mandi terlalu kerap boleh menyebabkan kulit kering mudah pecah.

  1. Kiraan Bakteria Tidak Seimbang

Mengekalkan keseimbangan bakteria dan mikroorganisma yang baik di permukaan kulit adalah penting. Oleh itu, hindari kebiasaan mandi terlalu kerap, terutamanya menggunakan sabun antiseptik atau antibakteria.

  1. Mempengaruhi Sistem Imun

Siapa sangka, tabiat mandi setiap hari ternyata memberi kesan pada sistem imun atau sistem imun. Sebenarnya, sistem ketahanan badan memerlukan rangsangan dari mikroorganisma, bahkan kotoran di permukaan kulit. Ini dapat membantu membentuk ingatan sistem kekebalan tubuh terhadap bahan asing tertentu, sehingga mencegahnya daripada memicu penyakit.

Baca juga: Ini adalah 4 akibat malas mandi semasa WFH

Jadi, berapa kali mandi ideal?

Tidak ada peraturan khusus untuk berapa kali mandi, lebih-lebih lagi ia berkaitan dengan keadaan dan keperluan kulit. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar mengesyorkan untuk mengelakkan kebiasaan mandi terlalu kerap. Untuk mengekalkan kulit yang sihat atau mencegah bau badan, mandi sekali sehari boleh dicuba. Di samping itu, anda harus mengelakkan menggunakan sabun dan syampu yang mengandungi bahan berbahaya.

Cara lain untuk melakukan ini adalah dengan mandi pendek dan hanya fokus pada bahagian badan tertentu. Jangan mandi lebih dari 10 minit, dan penggunaan sabun hanya boleh difokuskan pada bahagian badan tertentu, seperti di bawah ketiak, belakang leher, dan lipatan lain. Elakkan juga mandi dengan air panas kerana ini boleh menyebabkan kulit menjadi kering.

Walaupun tidak digalakkan mandi terlalu kerap, tetapi anda tetap harus membersihkan badan dengan kerap, terutama mencuci muka. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan pengumpulan sisa kotoran solekan yang boleh mencetuskan masalah kulit.

Baca juga: Inilah kelebihan mandi susu untuk kecantikan kulit

Di samping itu, sediakan "makanan yang baik" untuk kulit, seperti produk kecantikan yang tidak mengandungi bahan berbahaya. Anda boleh mencari dan membelinya di aplikasi. Cari pelbagai produk kecantikan dan kesihatan kulit hanya dalam satu aplikasi. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar segera ke rumah anda. Ayuh, muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Mandi setiap hari - adakah perlu?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Berapa kerapkah anda mesti mandi?
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Berapa kerapkah saya mesti mandi?