Ingin Diet, Gantikan Perasa di Dapur dengan Rempah Sedap

Jakarta - Jangan fikir kerana diet anda harus makan makanan yang hambar. Sebenarnya, anda masih boleh makan makanan "berperisa" dengan membumbui dengan rempah. Selain menjadikannya lebih enak, manfaat rempah dapur untuk diet juga menjaga keunikan. Salah satunya boleh membakar lemak dan mempercepat metabolisme, anda tahu.

Ayuh, lihat rempah-rempah yang boleh anda gunakan sebagai rempah dapur, sambil membantu anda menjayakan program diet berikut:

  1. Cili

Berita baik bagi anda yang sedang menjalani diet dan suka makan makanan pedas. Menurut pakar pemakanan dari AS, cili panas atau termogenik dan mempercepat metabolisme. Nah, menambahkan rempah yang "panas" pada makanan, boleh membakar hingga 100 kalori setiap hidangan makanan. Menarik, bukan?

  1. Kunyit

Seperti yang dilaporkan oleh Pencegahan , Penyelidikan dari Universiti Tufts mengatakan, salah satu faedah memasak rempah untuk diet adalah bahawa ia dapat membakar lemak. Contohnya kunyit. Kajian mendapati bahawa kurkumin (bahan aktif dalam kunyit) dapat mengurangkan lemak dengan meningkatkan panas badan, yang seterusnya meningkatkan metabolisme.

  1. Lada hitam

Yang ini juga terkenal dengan kemampuan membakar lemak. Selain itu, lada hitam juga mampu menghalang pembentukan sel lemak baru. Ringkasnya, rempah ini berperanan melawan lemak yang telah terkumpul di dalam badan.

  1. Bawang putih

Bawang putih mengandungi allicin yang efektif dalam memerangi kolesterol jahat, insulin tinggi, dan mengawal kadar gula darah yang tidak sihat. Menariknya, bawang putih juga dapat membantu anda mengawal selera makan dan membakar lemak, sehingga anda dapat menjayakan diet anda.

  1. Jintan Hitam

Menurut satu kajian, satu sudu teh jintan setiap hari dapat membantu anda membakar lemak badan, anda tahu. Hebatnya, jintan hitam juga dapat meningkatkan daya tahan. Penyelidikan dari LIPI mengenai buku PROSEA 13 Rempah (Sumber Tanaman Asia Tenggara) mengatakan ekstrak biji jintan hitam dapat mengurangkan kesan sampingan kemoterapi dan menyegarkan fungsi imun manusia. Hebat, bukan?

  1. Kayu manis

Biasanya rempah yang satu ini digunakan sebagai pemanis semula jadi melalui serbuk. Namun, selain membuat rasa manis, rempah ini juga dapat meningkatkan peredaran darah, melawan diabetes, dan menjaga tubuh tetap bugar. Bukan hanya berat badan yang dipangkas, badan akan lebih sihat.

  1. Halia

Sama seperti kayu manis, halia juga dapat membantu meningkatkan kadar gula dalam darah setelah anda makan makanan bergula atau tinggi karbohidrat. Seperti yang dilaporkan dalam Pencegahan, kata pakar pemakanan dari AS, jahe bersifat termogenik sehingga dapat mempercepat proses pembakaran lemak. Faedah menarik dari rempah dapur untuk diet satu ini?

  1. Mustard

Yang ini berasal dari biji tanaman sawi yang biasanya dibungkus dalam bentuk krim. Rempah ini banyak digunakan sebagai penyebaran roti, atau sebagai hiasan salad. Namun, jika dibandingkan dengan mayonis atau sos cili, mustard mengandungi kalori yang jauh lebih sedikit. Bukan hanya itu, rempah ini juga berkesan untuk meningkatkan metabolisme badan, kamu tahu.

  1. Lada

Adakah selera makan anda tidak terkawal? Cuba gunakan lada sebagai rempah dapur untuk penyelesaiannya. Ternyata rempah ini berfungsi sebagai pengawal selera makan yang berkesan. Selain itu, lada juga baik untuk jantung dan pencernaan kerana kaya dengan vitamin. Ringkasnya, menjadikan lada sebagai rempah dalam masakan anda, dapat membantu mengawal pengambilan makanan dan pemakanan harian anda.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rempah yang sesuai untuk program diet anda? Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan perkara ini . Ayuh muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.