Bolehkah Plantar Fasciitis Dirawat Dengan Urutan?

, Jakarta - Plantar fasciitis adalah keadaan yang menyakitkan yang mempengaruhi tumit dan telapak kaki. Secara amnya, gangguan ini sering dapat diatasi dengan rehat dan menggunakan ais. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaannya mungkin lebih teruk, menjadikan rawatan tidak berkesan.

Sekiranya anda menderita fasciitis plantar yang berterusan dan anda mencari kaedah semula jadi untuk menyingkirkannya, cuba dapatkan urutan. Apa jenis urut dan seberapa berkesannya? Baca lebih lanjut di bawah!

Pergerakan Urut untuk Mengatasi Fasciitis Plantar

Adalah biasa bahawa urut dapat membantu melegakan semua jenis sakit dan sakit yang terjadi di dalam badan, termasuk sakit tumit akibat fasciitis plantar. Dengan mengurut, anda dapat merangsang aliran darah, meningkatkan peredaran, memecahkan lekatan dan tisu parut, mengurangkan isyarat sakit dari ujung saraf, dan meregangkan otot yang ketat dan kaku yang menyebabkan plantar fasciitis.

Secara amnya, urutan kaki tertumpu pada pangkal tumit, di mana ligamen plantar fascia memenuhi tulang tumit. Pergerakan biasa adalah memutar bahagian dengan ibu jari. Berikut adalah beberapa langkah untuk mengurut fasciitis plantar:

1. Peralatan Lengkap untuk Urut

Anda mesti memenuhi peralatan yang mesti digunakan semasa mengurut supaya lebih berdampak dan tidak menyebabkan gangguan lain. Bawa tuala ringan dan minyak untuk mengurut, seperti minyak bayi. Minyak digunakan agar urutan yang dilakukan menjadi lebih mudah walaupun dengan pergerakan yang sederhana,

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Mengatasi Sakit Akibat Plantar Fasciitis

2. Menggunakan Alat Urut Ringkas

Sekiranya anda melakukan urutan sendiri, cuba pertimbangkan untuk menggunakan alat bantu lain, seperti botol air beku, bola golf, atau bola urut khas. Alat-alat ini dapat membantu anda menargetkan tekanan dengan lebih berkesan dan mendapatkan urutan yang lebih sekata daripada tangan anda sendiri.

3. Berhenti ketika sakit

Apabila anda diurut oleh orang lain, pastikan anda sentiasa selesa. Kemudian, apabila tekanan terlalu besar atau pergerakan menyebabkan rasa sakit, cuba suruh mereka berhenti. Apabila kesakitan yang disebabkan oleh fasciitis plantar, urut mestilah lembut agar rasa sakit tidak timbul.

4. Jangan keterlaluan

Urutan yang dilakukan untuk melegakan fasciitis plantar akan berlangsung sekitar 5 hingga 15 minit setiap urutan. Sekiranya anda mengurut lebih lama, ada kemungkinan otot dan tendon di kaki anda terjejas. Lebih baik mengurut beberapa kali sehari daripada sekali tetapi untuk waktu yang lama.

Baca juga: 2 Latihan Ini Membantu Melegakan Fasciitis Plantar

Plantar fasciitis disebabkan oleh keradangan sarung berserabut yang membungkus telapak kaki yang disebut plantar fascia. Fasal plantar adalah bahagian yang menghubungkan tulang tumit dengan bola kaki, dan membentuk lengkungan kaki yang penting untuk berdiri, berjalan, dan menyokong berat badan.

Apabila kawasan ini meradang, boleh menyebabkan plantar fasciitis, yang menyebabkan sakit pada tumit dan kaki. Walaupun boleh berlaku pada siapa saja, anda lebih cenderung mendapatkannya jika anda melakukan aktiviti, seperti berjoging, menari, atau bermain bola.

Sekiranya anda mengalami sakit tajam di tumit atau lengkungan anda, terutama yang pertama pada waktu pagi atau semasa tempoh tidak aktif, kemungkinan besar anda mengalami gangguan ini.

Baca juga: 4 Latihan untuk Mengubati Fasciitis Plantar

Itulah perbincangan mengenai urut yang dapat mengatasi fasciitis plantar. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan kaki ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Urut Plantar Fasciitis yang boleh anda lakukan sendiri.
Pencegahan. Diakses tahun 2020. Cara Melakukan Urutan Plantar Fasciitis, Menurut Podiatrist.